D. Grybauskaitės metinį pranešimą įvertino politikai

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė savo metiniame pranešime „sudėliojo taškus pagal paskutinių metų aktualijas“, o įvardintas korupcijos bylas vadino sėkmės istorijomis, politinio apsivalymo kontekste.

„Prezidentė sudėliojo taškus pagal paskutinių metų aktualijas, labai aiškiai įvardino darbus, kuriuos kartu atliko prezidentė, Seimas ir Vyriausybė. Tarp sėkmės istorijų galima paminėti, nors minoriškai nuskambėjo, apie politinį apsivalymą, korupcijos bylas, tai neišvengiama“, – žurnalistams šalies vadovės pranešimą komentavo S. Skvernelis.

„Ir reikia paminėti, kad lūžis arba pirminiai žingsniai padaryti prieš devynerius metus, kalbant apie kovą su oligarchija ir korupcija. Tas apgailestavimas, kad tiek ilgai reikėjo laukti – nieko nepadarysi, teisiniai procesai nėra lengvi ir paprasti“, – kalbėjo premjeras.

Jis taip pat sakė pritariantis šalies vadovės išsakytai minčiai, kad būtų mažiau rietenų ir reikalingas vienijimasis dėl aukštesnių tikslų ir vieningų darbų.

Prezidentė D. Grybauskaitė antradienį savo metiniame pranešime pažymėjo, kad politinės korupcijos byla atskleidė neregėtą Lietuvą.

Valstybės vadovė teigė, kad oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pavyko pristabdyti, nors ir jai pačiai teko nudegti pirštus.

„Oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pristabdėme, nors visi skaudžiai nusideginome pirštus. Taip pat ir aš“, – sakė D. Grybauskaitė antradienį parlamente perskaitytame metiniame pranešime.

Ji tvirtino, kad „atsakomybę už Lietuvą reikia prisiimti su visomis asmeninėmis rizikomis“.

„Apgailestauju tik dėl vieno, kad viskas vyko ne taip greitai, kaip tikėjausi, kad korupcijai sutramdyti prireikė beveik dviejų kadencijų, o teisėsaugai užtruko tiek daug laiko nuo įtarimų prieiti prie teismams reikalingų įrodymų“, – sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė pranešime taip pat sakė, kad Lietuvos žmogus su savo rūpesčiais kol kas paliktas politinės darbotvarkės nuošalėje, o „rinkėjų patikėtas laikas Tautos atstovybėje naudojamas tarpusavio rietenoms“.

Vyriausybę ji ragino rūpintis vystymusi, konkurencingumu, inovacijų plėtra, strategine infrastruktūra, o apie inovacijų politiką teigė, kad ši yra tapusi „nuolatinio ambicijų ir interesų karo tarp Švietimo ir Ūkio ministerijų įkaite“.

Premjeras atsakydamas į kritiką teigė, jog struktūrinės reformos vykdomos, proveržio sakė laukiantis ir inovacijų srityje.

„Šiandien ūkio ministras pristatys inovacijų dalį. Iš tiesų bei vienai Vyriausybei nepavyko įveikti priešpriešos tarp Švietimo ir Ūkio ministerijų, bet politinė valia labai stipri ir proveržis čia bus, kalbant apie švietimą lygiai tas pats, struktūrinės reformos pradėtos“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Į šalies vadovės kritiką dėl žemės ūkio sektoriaus S. Skvernelis atsakė, jog padėtis yra paveldėta, o padarytas klaidas reikia taisyti.

„Tikrai pagrįsta kritika, padėtis paveldėta, „sofos“ ūkininkai, pažiūrėkite, kada jie atsirado, tai irgi praėjusio šimtmečio rezultatas. Tie saugikliai, kurie šiandien sudėti, kalbant apie koncentraciją 500 hektarų, šiandien tokių galimybių nėra. Turime klaidas taisyti iš praeities, kur buvo paliktos spragos“, – sakė premjeras.

Valstybės vadovė kalbėdama apie žemės ūkį teigė, kad „žemės koncentracija vienose rankose, pajų ir vekselių biznis, nekontroliuojamas žemių įsigijimas, fiktyvūs ūkiai ir „sofos“ ūkininkai atvedė prie netvarkos, anarchijos ir iškreiptos rinkos“.

V. Pranckietis nesutinka su prezidente

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nesutinka su prezidentės Dalios Grybauskaitės kritika, kad parlamento darbotvarkė perpildyta nereikšmingų klausimų.

„Aš manau, kad yra labai daug svarbių klausimų, ir mes turbūt socialinius klausimus spręsdami, kariuomenės finansavimą spręsdami, spręsdami švietimo sistemos, sveikatos apsaugos sistemos klausimus – tai yra labai labai svarbūs ir kiekvienam žmogui labai artimi klausimai, ir manau, kad tuos sprendimus mes tikrai matome silpniau“, – po prezidentės metinio pranešimo antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Skaitydama metinį pranešimą šalies vadovė pareiškė, kad Seimas tampa „pasikėsinimų į žmonių laisvę ir demokratiją šaudykla, iš kurios pokši vien drausti ir bausti“. Anot prezidentės, žmonių rūpesčiai ir lūkesčiai kol kas dar vis palikti politinės darbotvarkės nuošalėje, o Seimo nariai laiką naudoja tarpusavio rietenoms ir asmeninių sąskaitų suvedinėjimui.

„Ten gražus palyginimas, kad šaudykla, bet nevienareikšmiškas, aš manau, kad mes dažniausiai matome tik tą šaudyklinę pusę, bet nematome tų visų gerų darbų, kuriuos padarome. Įstatymai, kurie reikalingi Lietuvai, yra priimami, bet apie juos paprasčiausiai atsiliepimų būna daug mažiau. Vyriausybė dirba labai kryptingai, bet tie veiksmai yra matomi mažiau. O atskiras tyrimas visada yra daug skambiau ištransliuojamas ir labiau matomas“, – aiškino Seimo pirmininkas.

Jis atmetė ir prezidentės kritiką dėl selektyvios parlamentinės kontrolės.

„Tas selektyvumas – mes visada turime tirdami kažkokį konkretų tikslą, tai konkretus tikslas negali būti visa apimantis, jis turi būti skirtas kažkuriai krypčiai. Tame matomas selektyvumas, tačiau iš vienos pusės yra kalbama, kad per daug tiriame, bet iš kitos pusės, jeigu tik selektyvu, reiškia apimti reikia daugiau, reikia daugiau tyrimų“, – svarstė V. Pranckietis.

R. Karbauskis: atsakomybę turi prisiimti ir prezidentė

Valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis prezidentės Dalios Grybauskaitės metinį pranešimą vertina pozityviai, bet pabrėžia, kad dėl savo veiksmų atsakomybę turėtų prisiimti ir ji pati.

„Labai pozityvus buvo pasisakymas po praėjusio pasisakymo, kur ir Vyriausybei ir Seimui buvo daugiau kritiškas. Šis buvo daugiau globalinis, šnekėjo apie bendražmogiškus dalykus, apie mūsų visuomenę, bendruomenę. Sakyčiau, mes labai palankiai sutikome, šnekant su kolegomis, šitą pasisakymą, pranešimą“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Jis tikisi bendru darbu pasiekti prezidentės minimų tikslų ir to, „kad žmonių gyvenimas gerės“. R. Karbauskis pabrėžė, jog „visi įstatymo projektai, kuriuos pateiks Prezidentūra, bus svarstomi ir priiminėjami tiek, kiek jie bus reikalingi žmonių gerovei gerinti“

„Nieko asmeniško nėra ir niekada nebuvo. O klausimas kitas, ką pasakė ir prezidentė, kad tikrai daugelis žmonių yra nudegę tame procese ir, galbūt, kartais yra teisinga prisiimti tam tikrą atsakomybę, kurios galbūt ir nesinori kartais prisiimti. Ir aš, ir bet kuris kitas už tai, ką esame padarę gyvenime, turime prisiimti. Manau, kad prezidentei galioja lygiai tas pats“, – sakė R. Karbauskis.

Nesu tikras, kad aš minimas šioje vietoje, bet jei šnekėčiau apie savo ir kitų atsakomybę – jos niekas nesikrato.

Atsakydamas į D. Grybauskaitės pastabas, kad parlamentas tampa „pasikėsinimų į žmonių laisvę ir demokratiją šaudykla, iš kurios pokši vien drausti ir bausti“, jis pabrėžė, jog visus Seimo priimtus įstatymus, numatančius alkoholio ir kitus draudimus, prezidentė pasirašė pati.

„Labai lengva kritikuoti galbūt sprendimus, kurie yra būtini, tiesiog nusiimant savo atsakomybę ir juos priimant. Prezidentė pasirašė, vadinasi, ji pasidalino atsakomybę su mumis ir dėl to visi sprendimai, kurie priimti Seime ir pasirašyti prezidentės, yra mūsų bendri sprendimai“.

Jis taip pat sakė nesuprantantis prezidentės teiginių, kas yra Seimo tarpusavio rietenos, o iniciatyvų aiškintis kai kurių politikų bendradarbiavimą su verslu būtina, nes to neapėmė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

LVŽS vadovas sakė nesąs tikras, ar prezidentė, kalbėdama apie politikų užmaršumą deklaruoti šimtatūkstantinius sandorius, turėjo omenyje būtent jį.

„Nesu tikras, kad aš minimas šioje vietoje, bet jei šnekėčiau apie savo ir kitų atsakomybę – jos niekas nesikrato. Kiekvienas žmogus atsakingas už tai, ką jis daro, bet tai niekaip nesusiję su žemės ūkiu“, – aiškino R. Karbauskis.

Anksčiau minėjęs, jog nemato poreikio bendrauti su prezidente, jis pabrėžė, kad bendravimas tarp valdžių vyksta nuolat, su D. Grybauskaite sistemingai susitinka premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Aš nemanau, kad vienas ar kitas klausimas ar Kultūros komiteto pirmininko pareiškimas gali įtakoti valdžių bendradarbiavimą“, – pabrėžė R. Karbauskis.

G. Landsbergis išgirdo žinią R. Karbauskiui

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Gabrielius Landsbergis esminę politinę žinią prezidentės metiniame pranešime išgirdo valdančiųjų „valstiečių“ vadovui Ramūnui Karbauskiui.

„Esminė politinė žinia, aš manau, kad ji buvo skirta „valstiečių“ frakcijos seniūnui, aš tą tikrai išgirdau, nes keliose vietose buvo paminėti dalykai, kurie siejami su Ramūnu Karbauskiu“, – žurnalistams šalies vadovės metinį pranešimą komentavo G. Landsbergis.

„Tai ir besitęsianti koncerno įtaka partijoms, ir įspėjimas apie naujus koncernus, kurie gali ateiti, aš įsivaizduoju, kad jie ar iš Kauno, ar iš kokio kito miesto gali žengti Vilniun, R. Karbauskiui įspėjimas dėl ryšių su žemės ūkiu, dėl jo buvimo didžiuliu ūkininku, kuris iškreipia rinką, kad jis ir jo frakcija yra suvaržyti priimti įstatymus, kad situacija keistųsi“, – vardijo G. Landsbergis.

Opozicinių konservatorių vadovas G. Landsbergis taip pat išskyrė, kad pranešime nuskambėjo „bemaž pirmasis toks ryškus prezidentės pasisakymas už partinės sistemos stiprinimą“.

„Ir tikrai aš tai labai vertinu, nes mes, kurie atstovaujame tradicines partijas, susiduriam su dideliu pasipriešinimu, ir prezidentė išsakydavo partijoms kritiką, neva partinė sistema yra susikompromitavusi save, ir partijoms atstatyti pasitikėjimą savimi yra vis sunkiau ir sunkiau “, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Šiandien ji (prezidentė – BNS) suteikė pasitikėjimo kreditą, būtent tradicinėms politinėms jėgoms, kurios turi atrasti savyje jėgų. Aš girdėjau prezidentės palinkėjimą partinei sistemai nepasiduoti, nes tada vietoj partijų ateina vienadieniai judėjimai, vienadienės partijėlės, kurios stabilumo nesuteikia, priešingai, griauna visą partinę sistemą“, – sakė opozicijos atstovas.

Valstybės vadovė D. Grybauskaitė savo metiniame pranešime teigė, jog partijos po pastarųjų politinės korupcijos skandalų turi „nepakartojamą galimybę prisikelti naujam gyvenimui“.

„Kad ir kokios silpnos, pavargusios, nukraujavusios būtų politinės partijos, tačiau kol kas tai patikimiausias demokratinio valstybės vystymosi pagrindas. Ir partijos turi nepakartojamą galimybę prisikelti naujam gyvenimui“, – pažymėjo prezidentė.

Ji kartu pabrėžė, kad daugiau demokratijos įnešti turėję rinkimų komitetai tampa „vienkartinės demokratijos grimasa su politinių atskalūnų reanimacija ir vieninteliu tikslu – siekti valdžios“.

V. Adamkus: šį pranešimą įvertins istorija

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus nekomentuoja priešpaskutinio Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo. Anot jo, jį įvertins istorija.

„Su dideliu dėmesiu išklausiau. Manau, kad buvo paliesta labai daug klausimų, išspręstų ir neišspręstų, išreikštų vilčių. Galvoju, kad galbūt man ir nelabai tiktų vertinti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Adamkus.

„Galvoju, kad istorija įvertins šitą prezidentės metinį pranešimą“, – pridūrė jis.

Pasak V. Adamkaus, D. Grybauskaitė tinkamai atliko savo pareigą.

V.Adamkus Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1998–2003 ir 2004–2009 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

diagnoze

diagnoze portretas
jeigu Amerikoje Prezidentas lieptu per trecia asmeni patraukt "skalika" , neitikusi zurnalista, Prezidentui butu paskelbta apkalta, pas mus tai naturalu. Si korupcijos byla staigmenu nepadare, to ir reikejo laukti, ji neatsirado siandien sita problema, is to delno maitinosi ne vienas politikas ir abiem pusem buvo gerai, tai buvo jiems naturalus procesas. Ir po viso to Prezidente tik gali pasakyti, kad ir ji apsidegino pirstus. Dar palauktu kiek laiko iki kadencijos pabaigos nusidegintu ir visa ranka, pasitikedama liberalais , konservais. Tegul pasako aciu valsticiams, o ne grumoja jiems, uz laiku atversta byla. Juokingai skamba V.L pasisakymai apie Prezidentes "diagnozes", matyt, ligonines terminai , jam dabar daugiausiai patinka, o anukelis dziaugiasi kad Karbauskis gavo "'pagaliu i kakta". Tegul ploja rankutem ir toliau, prisiplos, cia irgi "diagnoze"

Anonime

Anonime portretas
O pats save įsivaizduoji esančiu doriausiu, sąžiningiausiu, protingiausiu?

kauniečiui

kauniečiui portretas
Prašau smulkiau - ką, kiek iš Tamstos pavogė? O iš Lietuvos? Iš kur tas bjaurus siekis kitus žeminti?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių