Premjeras nesutinka su V. Bako planais stabdyti žiniasklaidos licencijas

Premjeras Saulius Skvernelis nesutinka su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Vytauto Bako sekmadienį LRT televizijoje išsakytais samprotavimais, apie galimybę griežtinti žiniasklaidos kontrolę, stabdant jos licencijas, paaiškėjus, kad „MG Baltic“ koncernas per savo kontroliuojamus žiniasklaidos kanalus darė įtaką politikams.

„Manau, kad daug ką galės padaryti pati žiniasklaida, per savo savireguliaciją, per savo savivaldą. Nemanyčiau, kad reikėtų kalbėti apie tokias kardinalias arba griežtas priemones“, - pirmadienį kalbėjo S. Skvernelis, pabrėždamas, kad nereikia skubėti su tokiais griežtais siūlymais.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas sekmadienį LRT televizijos laidoje pareiškė, kad reikėtų svarstyti apie žiniasklaidos licencijavimą, paaiškėjus, kad „MG Baltic“ koncernas per savo kontroliuojamus žiniasklaidos kanalus darė įtaką politikams.

V. Bakas sakė, kad skubiai reikia imtis priemonių, jog, pasak jo, žiniasklaida nebebūtų naudojama kaip ginklas.

„Ji turi tarnauti viešiesiems interesams, tai yra verslas, bet tai yra licencijuojama veikla. Tu, jeigu, pavyzdžiui, gauni licenciją ginklui ir šaudysi centre, jis bus atimtas. Čia buvo šaudoma į valstybę, tai tie, kas šaudo į valstybę, turėdami žiniasklaidą, juos reikia tiesiog patraukti“, - sekmadienį samprotavo V. Bakas.

Nėra mechanizmo

LRTK pirmininkas E. Vaitekūnas sako, kad šiuo metu teisininkai vertina viešai paskelbtą VSD informaciją apie LNK televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ veiklą.

Jis sako, kad Visuomenės informavimo įstatymas numato komisijai prievolę neišduoti transliavimo licencijos, jei yra galimų grėsmių nacionaliniam saugumui ar žiniasklaidos priemonės steigėjai susiję su nusikalstamomis grupuotėmis. Tačiau nėra įtvirtinta mechanizmo, kaip galėtų būti naikinama anksčiau išduota licencija.

Anot jo, jei vis dėlto Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija pateiktų tokios informacijos, galimybė stabdyti licenciją būtų svarstoma.

„Jeigu bus tokia informacija iš komisijos, kad teisininkai pasakytų, kad yra daroma žala valstybei, nacionaliniam saugumui, aišku, mes komisijoje svarstytumėme, nepriklausomai nuo to, kad galima tik neišduoti licencijos. Nes nebūtų logikos, kad išduoti negalima, bet jei jau išduota, atimti negalima“, – BNS sakė jis.

Koncerno strategija kelia grėsmę nacionaliniam saugumui

Praėjusį pirmadienį paviešintame VSD rašte Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui teigiama, kad koncernas „MG Baltic“, tenkindamas savo interesus, buvo sukūręs ilgalaikę veikimo strategiją, kurią, departamento vertinimu, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Strategijai įgyvendinti pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai, kurie įtraukiami įvairiais neteisėtais būdais – renkant konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija. Daugeliu atvejų panaudojamos MG (arba susijusių bendrovių) valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias daromas „spaudimas“ ar siūlomos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos“, – rašoma VSD išvadoje.

Koncernas „MG Baltic“ anksčiau teigė, kad žvalgybos informacijos apie koncerno įtaką politiniams procesams paviešinimas yra tiesioginis spaudimas baudžiamąją bylą dėl politinės korupcijos nagrinėsiantiems teisėjams. Koncernui šioje byloje pateikti kaltinimai  papirkimu ir prekyba poveikiu.

Koncerno prezidentas Darius Mockus teigė, kad VSD dokumentas Seimo nariams yra „nuomonių ir prielaidų kratinys“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "... pirmadienį kalbėjo S. Skvernelis, pabrėždamas, kad nereikia skubėti su tokiais griežtais siūlymais" - ar galima paneigt kad pats SS yra MG Baltic statytinis?.. Bet va čia: "Nes nebūtų logikos, kad išduoti negalima, bet jei jau išduota, atimti negalima" - tas tai TAIP; Bet - o KADA leisit Seimo narius atšaukt, kodėl verčiat juos kęst, kas leido suvereno teises apribot?

gandragalvis

gandragalvis portretas
matyt bakas gavo geleles zadanija o tai auksciau nei sauliaus zodis

Pilietis

Pilietis portretas
Blogai kad netirs prezidentės laiškų.Kuo ji skiriasi,pareigybė neatleidžia nuo atsakomybės.Prieš įstatymus visi vienodi.Baką reikia nušalinti nuo pareigybių, jeigu neatlieka savo pareigos.Įtakojo vadinasi Prezidentė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių