Premjeras tikina toliau palaikantis originalią pavardžių rašybą dokumentuose

  • Teksto dydis:

Seimo iki rudens atidėjus svarstymus dėl asmenvardžių rašybos asmens dokumentuose, premjeras Algirdas Butkevičius teigia toliau palaikantis siūlymą leisti nelietuviškas pavardes rašyti originaliai lotyniško pagrindo rašmenimis.

„Čia yra daroma dėl mūsų Lietuvoje gyvenančių žmonių, kurie yra atvykę iš užsienio, taip pat mūsų žmonės, kurie išvykę į užsienį, pavyzdžiui, merginos, moterys, išteka už užsieniečių, gimsta vaikai ir po to kyla įvairių teisinių problemų“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras pirmininkas.

„Čia reikia truputį žiūrėti giliau - gyvename globaliame pasaulyje, čia jokios išdavystės nėra“, - sakė A.Butkevičius.

Seimas paskutinę sesijos dieną antradienį rudeniui nukėlė klausimą dėl pavardžių  rašybos. Seime svarstomi du alternatyvūs projektai: vienas leidžia asmens dokumentuose naudoti lotyniškos abėcėlės raides x, w, q, kitas įteisintų originalią pavardžių  rašybą papildomame paso puslapyje.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms.

Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

Vyriausybė 2012 metų pabaigoje patvirtintoje programoje įsipareigojo „išspręsti vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus“. Valdantieji ne kartą minėjo įvairius terminus, kada sprendimai bus priimti, bet jie vis būdavo nukeliami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių