Premjeras žada vaiko pinigus didinti daugiau nei 10 eurų

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad vaiko pinigus ketinama didinti daugiau nei 10 eurų. Dabar, nepriklausomai nuo tėvų pajamų, jie siekia 30 eurų už vaiką.

„Galime sakyti, kad tai socialinei daliai, kuri susijusi su skurdo, atskirties mažinimu, turėsime resursų, kad galėtumėme savo įsipareigojimus ir vykdyti, ir juos didinti. Šiandien apie tai anksti kalbėti, bet manau, kad tai tikrai bus daugiau negu dešimt eurų“, – penktadienį delfi.lt konferencijoje sakė S. Skvernelis

Jis nenurodė, kada vaiko pinigai būtų didinami.

Valdantieji pastaruoju metu piktinasi, kad dalis savivaldybių dar nėra peržiūrėjusios prašymų dėl vaiko pinigų, o tėvai nėra sulaukę paramos. Daugiausia kritikos sulaukia Vilniaus savivaldybė, apdorojusi apie pusę iš daugiau nei 53 tūkst. pateiktų prašymų.

„Aš įžvelgiu, kad yra tam tikras piktybiškumas, daro, kad ši idėja būtų diskredituota. Aš bent jau nematau objektyvių priežasčių, dėl ko tai nedaroma. Taip, yra didmiestis, yra didelės apimtys, bet yra ir kiti didmiesčiai, kurie su didesniais ar mažesniais sutrikimais tą padarė“, – kalbėjo premjeras.

Jis užsimena, kad sieks, jog Seime būtų atliktas parlamentinis tyrimas dėl situacijos Vilniuje.

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas pabrėžė, kad Vyriausybė buvo įspėta, jog dėl itin didelio pareiškėjų skaičiaus darbuotojai nespės operatyviai priimti prašymų, bei kaltina Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją dėl tinkamai neveikiančios sistemos, skirtos tvarkyti prašymams. Anot jo, šiuo metu už paramą atsakingi savivaldybės darbuotojai dirba ir savaitgaliais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu 60 šalies savivaldybių yra gavusios per 356 tūkst. prašymų dėl vaiko pinigų mokėjimo ir beveik keturis penktadalius jų jau patvirtino. Daugiausia, 25,4 tūkst., prašymų patenkinta Vilniaus mieste, tačiau nuo bendro skaičiaus, t. y. 53,3 tūkst. besikreipusiųjų tai sudaro mažiau nei pusę – apie 48 procentus. Antroje vietoje pagal prašymų gausą esanti Kauno savivaldybė jų patenkino mažiau nei sostinė, t. y. 24,5 tūkst. prašymų, tačiau nuo bendros dalies tai sudaro 87,5 procento.

Tarp atsiliekančiųjų – Klaipėdos miesto, Kupiškio rajono savivaldybės, patenkinusios per 60 proc. vaiko pinigų prašymų, taip pat Šiaulių rajono (67 proc.), Panevėžio miesto (69 proc.) savivaldybės.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Tomas Tomilinas pareiškė, kad su išmokomis vėluojančios savivaldybės „turėtų savo sąskaita padengti delspinigius laiku pinigų nesulaukiantiems tėvams“. Pranešime spaudai jis taip pat tikina, kad Vilniui nereaguojant į tėvų nepasitenkinimą, „ministerija turėtų imtis skubių priemonių ir atšaukti specialią beveik 1 mln. eurų tikslinę subsidiją Vilniui“, taip pat mažesnes sumas kitoms savivalybėms.

Vilniaus vicemeras ir opozicinių socialdemokratų vadovas G. Paluckas stebisi T. Tomilino pateikiamais skaičiais ir tvirtina, kad jokios jo minimos tikslinės dotacijos nėra, o paramai administruoti ministerija leido skirti tik 2 proc. vaiko pinigų. Tai, anot jo, sausio–vasario mėnesiais Vilniuje sudaro 44,7 tūkst. eurų.

„Parama nestringa, tai yra galimybių ribose: dirba visi žmonės, 70 specialistų, dirba dieną naktį, viršvalandžius, savaitgaliais. Mes esame apdoroję daugiau prašymų nei bet kas kitas, taip pat daugiau už Kauną. Esminis skirtumas, kad turime daugiau vaikų, daugiau paraiškų“, – BNS tikino G. Paluckas.

Anot jo, būtų galima paraiškas tvirtinti ir greičiau, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos elektroninė sistema, skirta paraiškoms tvarkyti, turi trūkumų, nes net ir gavus prašymus elektroniniu būdu, juos specialistams reikia atsispausdinti ir pasirašyti ranka.

„Nuo šio vergiško darbo ministerija galėjo išvaduoti papildydama sistemos funkcionalumą, nes nieko tikrinti nereikia: turi vaiką, registrą patikrinai ir gali elektroniniu parašu vieną kartą vakare pasirašyti prašymus tūkstančiui ar dešimčiai tūkstančių. Apie tai ministerija buvo įspėta pernai spalio, gruodžio mėnesiais, jie absoliučiai nieko nepadarė ir niekina žmonių, kurie atlieka darbą dieną naktį, pastangas“, – piktinosi Vilniaus vicemeras.

Anot jo, apie 16–17 tūkst. pareiškėjų pinigai išmokėti. Visas paraiškas, jei ir toliau bus dirbama visomis pajėgomis, tikimasi patenkinti iki balandžio 10 dienos.

Nuo šių metų sausio šalies vaikams skiriama 30 eurų išmoka, pakeitusi pajamų mokesčio lengvatą, per mėnesį vaikus auginantiems dirbantiems tėvams leidusią už vieną vaiką susigrąžinti iki 30 eurų.

Mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams bus mokamos papildomos išmokos. Jiems išmoka sudaro 58,5 euro už vaikus iki dvejų metų ir 45,2 euro – už vyresnius vaikus.

Sausio mėnesį savivaldybes užplūdus prašymams dėl vadinamųjų vaiko pinigų, šios nespėja jų įvertinti ir išmokos tikriausiai bus išmokėtos kovo mėnesį.


Šiame straipsnyje: Saulius Skvernelisvaiko pinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

moteris

moteris portretas
Kodėl seimo nariai sau algos nepasididina 10 eurų? Juk tiek velniškai daug! Kaip pabelst tokiems veikėjams į pakaušį, kad pagaliau jie suprastų, jog jų kanceliarinės prekės mėnesiui kainuoja daugiau nei vaiko išlaikymas.Siaubas! Siaubas! Siaubas!

Rokas

Rokas portretas
Gudrus bajeris, manytins būdingas daugelio policininkų suktumui - damesiu ubagams po 10 eurų prieš rinkimus ir mamytės žviegdamos puls balsuoti už mane, o paskui užsmaugs mokesčiais ir padidintomis kainomis.

čiubaka

čiubaka portretas
tai čia tipo po 10 eu padidės gimstamumas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių