Premjeras: žydų gelbėtojams vis dar stinga pagarbos ir dėmesio

  • Teksto dydis:

Žydų gelbėtojams vis dar stinga pagarbos ir dėmesio, teigia premjeras. Tai Algirdas Butkevičius sakė Vyriausybėje surengtoje Pasaulio tautų teisuolių pagerbimo ir apdovanojimų ceremonijoje.

„Lietuvoje, kur gausu įvairių atminimo ženklų, paminklų, memorialų, vis dar stinga deramos pagarbos ir dėmesio Pasaulio tautų teisuoliams. Mūsų visų pareiga – siekti, kad pasaulis išgirstų nukentėjusiųjų skausmą ir sužinotų didvyrių vardus“, - sakė A.Butkevičius.

Renginyje pagerbtas žydus gelbėjusių Adolfo Baliučio (1900-1977), Onos Baliutienės (1914-1999), Juozo Balučio (1908-1971), Jono Greičiaus (1903-1985), Marijonos Greičiuvienės (1907-2004), Juzefos Petrauskienės (1871-1963), Stasės Jagutienės (1913-1983), Anastazijos Vasiliauskienės (1905-1976), Matildos Zubrienės (1897-1970) ir Antano Zubrio (1883-1951) atminimas.

Premjeras teigia, kad Pasaulio tautų teisuoliai nacių pasmerktiems žydams grąžino viltį ir žmogaus teisę gyventi, džiaugtis ir mylėti.

„Šiandien žemai lenkiamės Lietuvos žmonėms, kurie, rizikuodami savo ir artimųjų gyvybe, gelbėjo žydus nuo budelio rankos. Šie drąsuoliai jautė pareigą savo gyvenimu skelbti, kad net ir mirties akivaizdoje žmogus turi likti žmogumi“, - kalbėjo A.Butkevičius. 

Ministro pirmininko teigimu, Pasaulio tautų teisuolių gyvenimo istorijos įžiebia viltį, kad visi kartu sugebėsime kurti geresnį ir teisingesnį pasaulį.

Tuo metu Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky džiaugėsi, jog žydų gelbėtojams Lietuvoje sudarytos galimybės gauti valstybines pensijas, tačiau pažymėjo, kad Pasaulio tautų teisuoliai dar turi būti įamžinti paminklu.

„Tikimės, kad netrukus galėsime didžiuotis, jog dienos šviesą pagaliau išvys ir Pasaulio tautų teisuolius mums visiems primins atminties ženklas viešoje, prieinamoje vietoje“, - kalbėjo F.Kukliansky.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą pasaulio teisuoliais yra pripažinęs 877 Lietuvos piliečius.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, dažnai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Karo metais išgelbėti apie 8 tūkst. Lietuvos žydų, dar maždaug tiek pat liko gyvi, nes spėjo pasitraukti į Sovietų Sąjungos gilumą.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na neeee

Na neeee portretas
Uzteks skleisti ta zydsaudziu propaganda. Jei ir buvo keletas iskrypeliu, tai cia nieko nereiskia. Ju buvo kiekvienoje Europos salyje. Taciau kazkam naudinga, kad visa kalte kristu butent Lietuvai. Manau yra aisku, kam naudinga... Pabaikit viena kart!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių