I. Šimonytė apie Civilinės sąjungos projektą: frakcijoje niekas spaudimo nedarė ir rankų nelaužė

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad geriau priimti netobulą įstatymą, reglamentuojantį ne santuokoje gyvenančių porų teisinius santykius, nei jokio.

„Aš norėčiau projekto, kuris būtų priimtas ir kuris leistų žmonėms, kurie iki šiol negali spręsti savo gyvenimo aktualių klausimų, spręsti gyvenimo aktualius klausimus. Kokius (sprendimus) Seimas gali priimti, tokie jie ir tegul būna“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

„Geriau tegu būna netobulas įstatymas, bent koks nors reguliavimas, kuris leidžia šitas faktines problemas spręsti. Tobulumo siekti visada norėtųsi, bet nežinau, ar tai visada racionaliausia strategija“, – klausiama, ar jai priimtinas kaip kompromisinis teikiamas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, atsakė I. Šimonytė.

„Man niekas spaudimo nedarė, aš irgi niekam spaudimo nedariau. Viskas, kas buvo frakcijoje, tai buvo diskusijos apie tai, kiek žmonių nuomonę gali pakeisti pasikeitęs įstatymo projektas. Kai kurių žmonių nuomonę galbūt ir pakeitė, nes išnyko kai kurios nuostatos, kurios galbūt atrodė jautrios vienam ar kitam frakcijos kolegai“, – žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

„Bet čia jau yra tokia frakcija, kur niekas niekam rankų nesukinėja, tai yra klausimas, dėl kurio mes esame sutarę nesutarti ir nesutariame. Ir toliau puikiausiai kartu dirbame“, – pridūrė ji.

Ji taip pat patvirtino, kad frakcija neturi vieningos nuomonės šiuo klausimu, bet tai yra klausimas, dėl kurio „sutarta nesutarti“.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo ėmėsi dviejų alternatyviai teikiamų projektų, kuriais siekiama reguliuoti kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykius.

Vieną teikia partnerystės įteisinimą remiantys politikai iš valdančiųjų frakcijų, siūlantys naują institutą – civilinę sąjungą, o partnerystės priešininkai siūlo civiliniame kodekse įrašyti artimo ryšio sąvoką, teigdami, kad jis nesukuria aliuzijos į šeimos santykius, priešingai, nei pirmasis projektas.

Pagal liberaliojo flango projektą, civiline sąjunga būtų laikomas savanoriškas dviejų asmenų susitarimas teisiškai apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius.

Šį projektą Seimo valdančiųjų frakcijų seniūnai registravo kaip kompromisinį variantą, parlamente prieš metus atmetus Partnerystės įstatymo projektą.

Konservatyvesni politikai, registravę Civilinio kodekso pataisas dėl artimo ryšio, siūlo nustatyti, jog „artimas ryšys – tai asmens santykis su kitu asmeniu, kylantis iš tvaraus ir pasitikėjimu grįsto asmeninio socialinio ryšio“.

Pasak projekto autorių, tokį ryšį turėtų ne tik šeimos nariai ir artimi giminaičiai, bet ir asmenys, kurie yra sudarę susitarimą dėl bendro gyvenimo, bei asmenys, kuriuos sieja globos ar rūpybos santykiai, arba jie yra sudarę susitarimą dėl tarpusavio išlaikymo. Civiliniame kodekse taip pat būtų nustatyta, kad artimą ryšį savaime turi šeimos nariai bei artimieji giminaičiai.

Praėjusį pavasarį Seimas atmetė Partnerystės įstatymo projektą, kuriuo norėta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, ją apibrėžiant kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms.

Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime buvo nesėkmingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Moralė

Moralė portretas
Žmonėms svarbu matyti kaip priimami įstatymai. Seimas užduoda moralines normas visai tautai. Kai viskas daroma spekuliuojant, meluojant, gudraujant, papirkinėjant, šantažuojant - tai nėra ko norėti nei iš teismų, nei iš gydytojų, nei iš policininkų, nei iš SST, nei iš VSD,..... Žodžiu, visa tauta taip ir elgsis.

minde

minde portretas
toliau balsuokit uz anuka jum senis duos senu restainiu is maisto banko tokie turi atsakyt uz savu zmn skurdinima.

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
jinai po tokiu issireiskimu,patapo panasi i skandalinga rusijos alia balerina volockova,nu zargstosi tik ir zargstosi,kur reikia ir nereikia
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių