Premjerė apie migrantų krizę: situacija išlieka įtempta

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė su Europos Parlamento pirmininko pavaduotoja Roberta Metsola penktadienį aptarė kovos su Baltarusijos vykdoma hibridine ataka prieš Europos Sąjungos (ES) priemones, nelegalios migracijos, naudojamos autoritarinių režimų, keliamus iššūkius, Europos žaliąjį kursą ir kitas politines aktualijas.

„Lietuva šiemet susidūrė su neeiliniu iššūkiu – Europos Sąjungos pasienyje A. Lukašenkos vykdoma hibridine ataka prieš visą bendriją. Ši ataka išryškino Europos Sąjungos teisinio reguliavimo spragas, susijusias su nepakankama išorinės sienos apsauga bei galimybe piktnaudžiauti Europos Sąjungos prieglobsčio sistema“, – pabrėžė premjerė.

Pasak I. Šimonytės, akivaizdu, kad nacionaliniu lygmeniu taikomų priemonių tokiomis situacijomis nepakanka, todėl ES turėtų turėti saugiklius, kurie leistų valstybėms narėms greitai reaguoti į panašaus pobūdžio iššūkius ir apginti nacionalinį saugumą. Šie saugikliai turėtų užtikrinti ES išorės sienos apsaugą, užkirsti kelią nelegaliai migracijai bei nedemokratiškų režimų naudojimusi esama ES prieglobsčio politika.

Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad Lietuva labai vertina ES institucijų bei valstybių narių paramą ir solidarumą ir tikisi, kad kartu bus rasti geriausi būdai ir priemonės, padėsiantys atsakyti į tokio pobūdžio hibridines atakas.

„Artimiausių partnerių parama ir pagalba prisidėjo suvaldant migracijos krizę Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. Bendros pastangos padėjo stabilizuoti situaciją, tačiau ji išlieka įtempta, o pati hibridinė ataka tęsiasi. Tad sustiprinome sienos kontrolę, paprašėme Europos Komisijos ir 3 Europos Sąjungos agentūrų pagalbos, taip pat aktyvavome Sąjungos civilinės saugos mechanizmą“, – pažymėjo premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morgana

Morgana portretas
Kur tas nacionalinis saugumas? Vis dar įleidžiat , žaidimai su vaikais. Gudrus ėjimas supras , kad galima žaisti vaikų ir moterų korta, užtvindys jais. Nedeportuojat , bet vis priimat
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių