Premjerė: laikantis ribojimų 500–700 naujų atvejų lygis bus pasiektas sausio pabaigoje

Jei žmonės laikysis nustatytų ribojimų, naujai nustatomų koronaviruso atvejų lygis iki 500–700 naujų atvejų nukristų sausio pabaigoje, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Priešingu atveju, „jei žmonės nuspręstų, kad šventė yra svarbiau nei artimųjų sveikata ir gyvybė“, sausį būtų naujas atkrytis, ketvirtadienį per Seimo posėdį sakė I. Šimonytė.

„Jeigu karantino apribojimų bus laikomasi daugmaž sutartinai ir daugmaž visuotinai, mes galime tikėtis, kad naujų užsikrėtimų skaičius pasieks 500–700 užsikrėtimų lygį sausio pabaigoje, t. y. tada, kada numatyta karantino pabaiga“, – sakė I. Šimonytė.

Pastaruoju metu šalyje per parą nustatoma per 3 tūkst. naujų koronaviruso atvejų.

Anot Vyriausybės vadovės, pasiekus 500–700 naujų atvejų lygį jau būtų galima taikyti „lokalias priemones ten, kur reikalinga“, ir neilgai trukus pradėti kuo platesnio masto vakcinavimą.

„Jei per šventes reikalavimų nebūtų laikomasi, jei žmonės nuspręstų, kad šventė yra svarbiau nei artimųjų sveikata ir gyvybė, deja, sausio mėnesį mes turėtume naują atkrytį ir tuomet to atvejų sumažėjimo mums reikėtų laukti dar vieną mėnesį“, – pažymėjo premjerė.

Teigiamų atvejų skaičius yra tiesiog per didelis, kad jis mums ką nors pasakytų.

Vyriausybės vadovė taip pat pabrėžė, kad situacija yra labai rimta, nes testavimas nebeatskleidžia realios situacijos, laboratorijos yra perkrautos.

„Teigiamų atvejų skaičius yra tiesiog per didelis, kad jis mums ką nors pasakytų. Pusė žmonių, turinčių simptomus, yra testuojami, kaip turintys COVID-19, dabar jau galima beveik preziumuoti, kad žmogus, jaučiantis peršalimo simptomus, veikiausiai yra užsikrėtęs, ir vis tai reiškia, kad rizika apsikrėsti yra visur ir vienintelis esminis sprendimas, kuris leistų situaciją suvaldyti, yra kuo mažesnis judumas ir kuo mažiau kontaktų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Seimo posėdyje ketvirtadienį kalbėjęs matematikas, duomenų ekspertas Vaidotas Zemlys-Balevičius pažymėjo, kad Lietuva kol kas nėra pasiekusi mirčių piko.

„Apribojimai buvo įvesti vakar, ar mes pasiekėm piką? Atsakymas yra ne, mirčių skaičius Lietuvoje atsilieka maždaug dvi savaites. Žmonių, kurie susirgo dabar, mirties pikus mes pamatysime po dviejų savaičių, tai per Kalėdas ir Naujus metus pradės mirti žmonės, kurie užsikrėtė dabar“, – sakė mokslininkas.

Anot jo, kadangi naujų COVID-19 atvejų augimas „nuo gruodžio mėnesio pradžios buvo apie 50 procentų, tai ir mirčių skaičius augs“.

Vilniaus universiteto medicinos profesorius Vytautas Kasiulevičius teigė, kad kelios būsimos savaitės yra kritinės ir epidemiologinė situacija priklausys „nuo mūsų žmonių susitelkimo ir pasiryžimo apriboti nebūtinuosius kontaktus“.

„Mūsų rekomenduotos priemonės yra labai griežtos, mes suvokiame pasekmes ekonomikai, bet noriu pasakyti, kad turėtumėm neturėti iliuzijų, gydytojams jau šiandien reikia priimti sprendimus, kuriuos pacientus gelbėti“, – sakė V. Kasiulevičius.

„Pandemijos banga sukelia ir COVID-19 mirtis, bet ne tik COVID-19 mirtis, Lietuva susiduria su  rudens pertekline mirtingumo banga, tai patiria daugelis šalių. COVID19 išprovokuoja daug slinkčių visuomenėje, sveikatos sistemoje, kurios iš esmės sukelia griūtis tokiuose sektoriuose, kur mes net neprognozavom“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Lietuva šiuo metu yra viena labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių Europoje ir pasaulyje.

Lietuvoje trečiadienį siekiant suvaldyti viruso plitimą įsigaliojo griežtesnis karantino režimas, kurio metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas.

Karantino režimas šiuo metu įvestas iki sausio 31 dienos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
raganaitė - tapo aiškiaragė

Toesiog

Toesiog portretas
pranaśė kaip vanga :)) vuska źino kelias savaites y prieki :))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių