Prezidentė: Briuselio siūlymas dėl pabėgėlių atitinka Lietuvos galimybes

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pasiūlymas Lietuvai per dvejus metus priimti kiek daugiau nei tūkstantį pabėgėlių atitinka šalies galimybes, trečiadienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuva turi parodyti solidarumą

„Tai yra optimalus skaičius, kurį Lietuva per dvejus metus yra pajėgi priimti“, - žurnalistams Seime sakė prezidentė.

Tai šalies vadovė sakė komentuodama Briuselio siūlymą Lietuvai per dvejus metus priimti 1105 prieglobsčio prašytojus iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Europos Komisija trečiadienį pasiūlė Lietuvai priimti papildomai priimti 780 pabėgėlių, kurie šiuo metu yra Vengrijoje, Graikijoje ir Italijoje. Anksčiau Lietuva jau įsipareigojo priimti 325 pabėgėlius.

ES šalims Briuselis siūlo pasidalyti 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų. Šį klausimą vidaus reikalų ministrai svarstys kitą pirmadienį.

Pasak D.Grybauskaitės, naujasis skaičius „grįstas visiškai objektyviais kriterijais“, pirmiausia atsižvelgiant į šalies gyventojų skaičių ir ekonomikos dydį.

Ji pabrėžė, kad Lietuva turi parodyti ir solidarumą Europai, ir atjautą nuo karo bėgantiems žmonėms. D.Grybauskaitė priminė, kad Lietuva iš Europos Sąjungos ne kartą yra sulaukusi ir finansinės, ir karinės pagalbos.

Prezidentė tvirtino, kad dabar Vyriausybės užduotis - rengtis pabėgėlius integruoti į Lietuvos visuomenę. Tam tikimasi nevyriausybininkų, Bažnyčios pagalbos.

„Kalbėjausi ir su arkivyskupu, bažnyčia yra pasirengusi dalyvauti šitoje programoje taip pat aktyviai“, - teigė prezidentė.

„Negalima iš pabėgėlių daryti getų. Jie turi būti integruojami į šalies regionus, jiems tikrai reikia padėti ne tik išmokti kalbą, bet ir rasti darbą, kad jie norėtų čia likti. Ir sutikti juos geranoriškai, nes tai, žmonės, kuriems reikia pagalbos“, - sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, ateityje Europos Sąjunga turės patvirtinti planą, kaip spręsti pabėgėlių klausimą, kol dar jie neatvyko į Europą. Prezidentės teigimu, bus diskutuojama ir dėl krizių sprendimo, ir išorinių sienų apsaugos, ir specialaus pagalbos fondo sukūrimo, turės būti patvirtintos taisyklės, kas gali tikėtis pabėgėlio statuso, kas ne. Pasak D.Grybauskaitės, gali būti sudarytas valstybių, iš kurių bus nerekomenduojama priimti migrantų, sąrašas.

Vyriausybė ketvirtadienį planuoja patvirtinti skaičių pabėgėlių, kiek yra pasirengusi priimti, penktadienį mandatą šiuo klausimu turėtų suteikti Seimo Europos reikalų komitetas.

Pirmadienį vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis dalyvaus ES ministrų taryboje, kurioje tikimasi priimti sprendimą dėl pabėgėlių pasiskirstymo.

Vyriausybė aptars ketvirtadienį

Naują Europos Komisijos siūlymą papildomai perkelti 780 pabėgėlių Vyriausybė svarstys ketvirtadienį, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

„Nelegalios migracijos iššūkius Vyriausybė vertina labai rimtai, suprantame šios problemos mastą, todėl solidarizuojamės su Europos Sąjungos narėmis. Jau rytoj Vyriausybė pasitarime apsvarstys Lietuvos poziciją dėl rekomenduojamų papildomų 780 asmenų perkėlimo į Lietuvą“, - sakė A.Butkevičius.

Jo komentarą telefonu iš Izraelio BNS perdavė atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Europos Komisija trečiadienį pasiūlė Lietuvai priimti papildomai priimti 780 pabėgėlių, kurie šiuo metu yra Vengrijoje, Graikijoje ir Italijoje. Anksčiau Lietuva jau įsipareigojo priimti 325 pabėgėlius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį tvirtino, jog 1105 pabėgėliai yra „optimalus skaičius, kurį Lietuva per dvejus metus yra pajėgi priimti“.

ES šalims Briuselis siūlo pasidalyti 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų. Šį klausimą vidaus reikalų ministrai svarstys kitą pirmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
As nesuprantu,gal ble.ji apsiruke

AZ

AZ portretas
Tiktai referendumas.Ir niekaip kitaip.

rupintojele

rupintojele portretas
ji kaip visada uz europa sake priimti 325 valio primsim dabar virs 1000 valio valio priimsim bus virs 5000 priimsim su dideliu entuzijasmu valio
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių