Prezidentė dar nepaskyrė M. Kvietkausko švietimo ministru

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikusi su pateiktuoju kandidatu į kultūros ministro postą, literatūrologu Mindaugu Kvietkausku, dar nepaskyrė jo vadovauti Kultūros ministerijai.

„Prezidentė sprendimą priims artimiausiu metu“, – po susitikimo sakė prezidentės patarėja Rūta Kačkutė.

Planus atskleis po prezidentės sprendimo

42 metų literatūrologas poetas M. Kvietkauskas – buvęs ilgametis Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vadovas, šiai mokslo įstaigai vadovavęs 2008 – 2018 metais. Šiuo metu M. Kvietkauskas dirba minėto instituto direktorės pavaduotoju.

M. Kvietkauskas Vilniaus universitete yra baigęs lietuvių kalbos ir literatūros studijas, studijavęs judaiką Oksfordo universiteto Hebrajų ir judaikos studijų centre, yra kelerius metus dirbęs žurnalo „Metai“ redakcijoje.

„Esu kultūros srities žmogus, ne vienus metus joje dirbu. Man pažįstama ši sritis ir kaip administratoriui, ir kaip kūrėjui, ir kaip tyrėjui. Visas jėgas ir toliau sieksiu skirti šiai sričiai. Labai džiaugiuosi tuo pasitikėjimu, kurį man parodė premjeras, ir tikiuosi, kad parodys prezidentė“, – po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė M. Kvietkauskas.

Labai džiaugiuosi tuo pasitikėjimu, kurį man parodė premjeras, ir tikiuosi, kad parodys prezidentė.

M. Kvietkausko kandidatūrą pirmadienį pateikė premjeras Saulius Skvernelis. Kandidatas į kultūros ministro postą spėjo susitikti ne tik su juo, tačiau ir su „valstiečių“ lyderiu, Seimo Kultūros komiteto pirmininku Ramūnu Karbauskiu bei aptarti svarbiausius kultūros srities klausimus, tačiau konkrečius planus kandidatas žada atskleisti tik po prezidentės sprendimo.

„Valstiečių ir žaliųjų sąjunga man yra partija, kurios Vyriausybėje aš ketinu dirbti, taigi aš esu susipažinęs su pagrindiniais programos principais ir ketinu juos tęsti“, – žurnalistams teigė M. Kvietkauskas.

„Šiuo metu dar nelabai norėčiau detalizuoti, iš tikrųjų esu laukimo būklėje, laukiu kandidatūros patvirtinimo, su kai kuo man dar reikia ir detaliau susipažinti, taigi savo detalesnius žingsnius galėčiau komentuoti tada, kai jau bus galutinai patvirtinta mano kandidatūra“, – pridūrė jis.

Kandidatas į kultūros ministro postą užsiminė, kad Kultūros strategija iki 2030 metų yra vienas svarbiausių jo laukiančių darbų. Šią strategiją vienu svarbiausių savo darbų laiko ir dar ministrės pareigas einanti Liana Ruokytė-Jonsson. Ją pakeisti turėsiantis M. Kvietkauskas ministrės darbus vertina teigiamai.

„Manau, kad kultūros ministrė pradėjo labai strategiškai svarbius darbus, nelengvus darbus. Tokius darbus vykdant visaip gali susiklostyti situacija. Aš norėčiau versti naują puslapį, pradėti iš naujo ir konkrečiau šitos buvusios situacijos nesinorėtų komentuoti, tiesiog labai norėčiau telkti visą kultūros bendruomenę laukiantiems darbams, vienyti ją““, – pridūrė jis.

Kaip ir dabartinė ministrė L. Ruokytė-Jonsson prieš pradėdama eiti pareigas, taip ir pateiktasis kandidatas M. Kvietkauskas neturi jokios politinės patirties, tačiau iššūkio kandidatas sakosi nebijantis.

„Kas yra toji politinė patirtis? Čia yra klausimas. Man atrodo, kultūra savaime yra politika. Tai yra darbas viešai erdvei, tai yra darbas visuomenei ir įgūdžiai darbo visuomenei persikelia taip pat ir į politinius įgūdžius. Nematyčiau čia didelės prieštaros“, – Prezidentūroje žurnalistams teigė M. Kvietkauskas.

Dabartinė kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson pareigas eis iki gruodžio 22 dienos. Premjeras Saulius Skvernelis prezidentei dar nėra pateikęs kandidatūrų į švietimo ir mokslo bei aplinkos ministrų postus.

Kandidatūrą vertina palankiai

Seimo narys, liberalas Arūnas Gelūnas naujo kultūros ministro M. Kvietkausko kandidatūrą vertina palankiai. Pasak jo, M. Kvietkauskas yra ne tik mokslininkas ir savo srities žinovas, bet ir turi vadovavimo bei administravimo gebėjimų, kas kultūros ministro postui yra būtina. Kita vertus, A. Gelūnas primena, kad šiuo metu Kultūros ministerija išgyvena daug iššūkių, todėl naujajam ministrui ši pozicija nėra pavydėtina.

„Kaip asmenį, kaip mokslininką, kaip literatūrologą vertinu labai gerai. Seniai pažįstu šį žmogų ir jo asmenines, dalykines savybes vertinu labai aukštai (...) Be to, dešimt metų jis vadovavo Lietuvių literatūros ir tautosakos institutui. M. Kvietkauskas turi ir vadovavimo, ir administravimo patirties, o tai ministro poste yra tiesiog būtina“, - Eltai sakė A. Gelūnas.

„Jis ateina į labai sudėtingą situaciją, likę jau mažiau nei dveji metai. (...)Todėl kažką nuveikti bus labai sudėtinga. Reikės daug palaikymo. Reikės taip pat atkurti tą spragą, kai buvo nebendraujama su kultūros lauku ir sykiu su politikais. Uždavinių daug, bet galbūt ponas Kvietkauskas susitvarkys, nes jis tikrai yra solidi persona“, - teigė Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
O kodėl kandidatą į kultūros ministrus galėjo paskirti švietimo ministru???

z

z portretas
nesuprantu kodel kgbiste turi skirti ministrus jug ne kgbiste su ministrais dirba,o Skvernelis

?

? portretas
Zurnalistai pavadinime net nenori taisyti klaidos. Jiems viskas gerai.bet skaitytojams negerai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių