Prezidentė išgirdo Tulpiakiemio pagalbos šauksmą

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad sprendžiant socialines problemas ypač svarbus yra bendruomenių indėlis. Tai šalies vadovė sakė apsilankiusi Ukmergės rajone, Tulpiakiemio kaime, kur įsikūręs vaikų dienos centras.

Šalies vadovė pabrėžė, kad šis dienos centras, kurį lanko socialinės rizikos šeimose augantys kaimo vaikai, o jų – 39 iš kaime gyvenančių 50-ties, pradėtas kurti aktyvių bendruomenės žmonių iniciatyva.

„Labai svarbu, kad bendruomenėje yra tokių atsidavusių žmonių, kurių dėka visa bendruomenė šviesėja, turi daugiau vilčių atsistot ant kojų, ir be jokios abejonės, vaikai. Šiame miestelyje apie 40 vaikų čia randa ir užsiėmimą, ir pavalgyti, ir padraugauti. Tai kelia nuotaiką ir pasitikėjimą pačiame miestelyje, o pati pradžia padaryta savanorystės pagrindu ir žmonių entuziazmu, o vėliau yra rimtas valdžios palaikymas“, – žurnalistams sakė Tulpiakiemyje apsilankiusi šalies vadovė.

Ji sakė, kad sunkumų turintiems žmonėms trūksta ne tik materialinės pagalbos, bet ir žmogiškojo dėmesio: „Aš atvažiavau kartu su verslu, socialiai atsakingu verslu, kuris pasirengęs padėti, ir ne tik pinigais, bet ir dėmesiu, nes didele dalimi žmonėms šio miestelio ir vaikams reikia dėmesio, žmogiškojo dėmesio, ne tik materialinės pagalbos“.

Savivaldybė savo ruožtu žada spręsti socialinio būsto problemas, bus siekiama padėti vaikams pasirengti mokyklai, kai kurioms šeimoms tai ypač sunku, su 8-9 vaikais. „Yra kelios grupės problemų, tai ir socialinio būsto problemos, meras pažadėjo įsigilinti ir pasižiūrėti, rugsėjo pirmajai reikia pasižiūrėti, kaip išleisti, nes kai kuriose šeimose yra ir po 8-9 vaikus, taip pat ir langai nuo sovietinių laikų kiauri, tai materialinė pagalba“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Tulpiakiemio vaikų dienos centro įkūrėja ir direktorė Vilma Šidlauskienė sakė, jog centro darbuotojams irgi reikia pagalbos – mokymų, kaip elgtis konkrečiose situacijose, kaip mokyti vaikus spręsti problemas ir t.t. Dienos centre yra du vaikais užsiimantys darbuotojai dirbantys puse etato, centras kasdien priima iki 30 vaikų, ateiti čia gali – visi 50 gyvenantys kaime.

„Bendraujant su vaikais, kasdien dirbant su vaikais, norint, kad jie užaugtų saugios Lietuvos piliečiais, reikia pagalbos ir mums. Problema ne vaikuose, o kaip mes mokomės, kaip mes mokame juos vesti iš dienos į dieną, mokyti spręsti problemas, todėl mums patiems labai reikia konkrečių žinių, konkrečių mokymų, kaip konkrečiose situacijose padėti vaikui, ir tokia būtent dienos centrų paskirtis“, – žurnalistams sakė V.Šidlauskienė.

„Sunkiausia yra, kai sutinki išsigandusio, supykusio vaiko akis, ir tą dieną nežinai, ką jam pasakyti. Todėl mes ir kreipėmės į akciją „Už saugią Lietuvą“. Ir mano nekukli svajonė, kiekvienam iš šitų vaikų surasti po ambasadorių, kuris padėtų ugdyti būtent to vaiko asmenybę, surasti būtent jo talentą, jo pašaukimą ir įkvėpti būtent tą ugnį vaikui“, – kalbėjo centro vadovė.

Prezidentė Tulpiakiemyje lankėsi gavusi neseniai įsikūrusio vaikų dienos centro laišką, prašantį kartu su kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriais padėti šiame kaime gyvenantiems vaikams.

Siesikų seniūnija, kurioje yra Tulpiakiemio kaimas, išsiskiria kaip itin sudėtinga seniūnija Ukmergės rajone: iš 50 kaime gyvenančių vaikų net 39 auga socialinės rizikos šeimose, daug Tulpiakiemio gyventojų kenčia nuo priklausomybių.

Aktyvios bendruomenės iniciatyva nuo balandžio kaime įkurtas dienos centras, kur vaikai gali leisti laisvalaikį, gauti maitinimą. Anot Prezidentūros pranešimo, per tris mėnesius nuveikta daug, tačiau bendruomenei trūksta psichologų pagalbos, mokymų ir žinių, kaip dirbti su vaikais, kaip efektyviai padėti nuo priklausomybių kenčiantiems jų motinoms ir tėvams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaikai

Vaikai portretas
nekalti kad Dievas jiems lėmė gimti tokiose šeimose.Jie vaikai.Ir tuo viskas pasakyta

Gražu

Gražu portretas
kad prezidentė išgirdo pagalbos šauksmą.Tik va įdomu kaip ji vienus šauksmus girdi, o kitų-ne.Ar gal pagal skambesį atskiria kuris šauksmas vertas dėmesio, o kuris nelabai.Tą sakydamas turiu omenyje kelis metus vykusį garsūjį Klaipėdos SOS vaikai fondo iškeldinimą iš labai geros vietos ir gerų patalpų pajūryje.Kad ir kaip ta vadovė ten kapstėsi, bet vasarą ten atvažiuodavo iš visos Lietuvos sunkiai besiverčiančių ar asocialių šeimų vaikai.Gal gausiai, gal nelabai.Bet vasarodavo ir gal pirmą ir paskutinį kart gyvenime matė jūrą.Klaipėdos savivaldybė atėmė patalpas.Ilgi teismų procesai nieko nedavė(kaip įprasta mūsų šalyje su teisingumu..)Atitinkamų patalpų niekas nesuteikė, tik butą kažkur.Vadovė Kairienė kreipėsi kur tik gali, prašė pagalbos-NIEKAS NEIŠGIRDO.Miesto galvos galėjo pertvarkyti fondo valdymą,sutvarkyti neatitikimus, pakeisti vadovę ar pan.NE...///TAI KODĖL ŠIO ŠAUKSMO PREZIDENTĖ NEIŠGIRDO?Nors jo jau 2 metai pilni laikrasčiai o prašymų raštų valdžiai ir nesuskaičiuosi...

va taip

va taip portretas
pirmiausia reikejo to kaimo bobas surinkti ir sterelizuoti kad daugiau pragertom smegenim vaiku nepriveistu...o vaikus i darzus ir uogu skynima o ne prie kompu sodinti...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių