Prezidentė: gimsta naujas Baltijos šalių ir Japonijos bendradarbiavimo formatas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį susitiko su oficialaus vizito atvykusiu Japonijos premjeru Shinzo Abe (Šinzo Abe) ir aptarė galimybes kurti naują Baltijos šalių ir Japonijos bendradarbiavimo formatą (3+1), kuris paskatintų gynybos, ekonominių, mokslo ryšių plėtrą.

Pasak prezidentės, gyvendamos šalia sudėtingų ir nenuspėjamų kaimynių, Baltijos šalys ir Japonija supranta, jog tik vienybė, pagarba tarptautinei teisei ir drąsa nenuolaidžiauti agresorėms gali užtikrinti taiką.

„Naujas Lietuvos ir kitų Baltijos šalių bendradarbiavimo formatas su Japonija – tai galimybė paskatinti ryšius su šia vertybiškai mums artima valstybe, sustiprinti regiono saugumą bei gerovę“,– rašoma Prezidentūros pranešime.

Prezidentės ir Japonijos premjero susitikime aptartas glaudesnis NATO ir Japonijos bendradarbiavimas visose srityse – tarp jų ir užtikrinant kibernetinį saugumą. Susidurdama su Šiaurės Korėjos keliamomis grėsmėmis, Japonija daugiau investuoja į savo gynybą bei bendradarbiavimą su NATO. Jau 2016 m. Klaipėdos uoste lankėsi šios pasaulinės NATO partnerės karo laivai.

Auga ir Japonijos ekonominis susidomėjimas Lietuva bei regionu. Lietuviški lazeriai Japonijoje jau tapo kokybės ženklu, aktyviai bendradarbiaujama gyvybės ir medicinos mokslų, inovacijų srityse.

Pasak šalies vadovės, daug naujų galimybių atvers ir kitąmet turintis įsigalioti ES ir Japonijos laisvosios prekybos susitarimas. Lietuva itin aktyviai dalyvavo derantis dėl šios sutarties, nes ji atneš tiesioginę naudą mūsų verslui. Panaikinus beveik 90 proc. muitų ir kitas kliūtis prekybai, Lietuvos įmonėms atsivers pažangi, 127 mln. vartotojų rinka. Naujas perspektyvas kuria ir augantis Lietuvos finansinių technologų sektorius, kuriuo ima domėtis Japonija.

Kelią skinasi ir Lietuvos startuoliai: lietuviškas „Widerfi“ suteiks galimybę Tokijo olimpiados 2020 m. svečiams naudotis itin greitu internetu už vietinių vartotojų mokamą kainą.

D. Grybauskaitė pažymėjo, kad Lietuva iš regiono šalių išsiskiria unikaliais istoriniais ryšiais su Japonija. Antrojo pasaulinio karo metais Kaune dirbęs Japonijos konsulas Chiune Sugihara (Čiunė Sugihara) už žydų gelbėjimą yra pelnęs Pasaulio tautų teisuolio vardą. Lietuva taip pat prisimena Japonijos žurnalistus, kurie padėjo skleisti tiesą apie mūsų laisvės kovą, Japonijos žmonių parodytą solidarumą ir suteiktą humanitarinę pagalbą 1991 m. sausį.

Pasak šalies vadovės, šie istoriniai tiltai ir šiandien padeda suartinti Lietuvos bei Japonijos žmones. Tą rodo ir didėjantis Japonijos keliautojų susidomėjimas Lietuva.

Japonijos premjeras į Lietuvą atvyko šeštadienio popietę. Jį Vilniuje priims prezidentė D. Grybauskaitė ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Sekmadienį S. Abe Kaune pagerbs žydus per Antrąjį pasaulinį karą gelbėjusio diplomato Chiune Sugihara (Čiunės Sugiharos ) atminimą.

Japonijos premjeras į Lietuvą atvyko po apsilankymų Estijoje ir Latvijoje. Vėliau kelionę jis dar tęs į Bulgariją, Serbiją ir Rumuniją.

S. Abe – pirmasis Japonijos premjeras, atvykstantis į Lietuvą. 2007 metais Lietuvoje viešėjo Japonijos imperatorius Akihito. Ministras pirmininkas taip pat perdavė Japonijos Imperatoriaus Akihito linkėjimus Lietuvos žmonėms.

Japonija yra trečia didžiausia pasaulio ekonomika.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvai labai svarbu,nes tai unikalus istorinis ryšys-japonų konsulas gelbėjo žydus...Bus ir mišios už tą konsulą. O pati prezidentė savo stiliumi kažkuo panaši į Š.Korėjos lyderį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių