Prezidentė: pasaulis susiduria nebe su šaltuoju karu – darosi labai karšta

  • Teksto dydis:

Pasaulis susiduria nebe su šaltuoju karu – darosi labai karšta, Miuncheno saugumo forume šeštadienį sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, reaguodama į Rusijos pareiškimus.

„Saugumo klausimai kyla dėl grėsmę keliančios valstybės iš išorės, ir reaguojant į ankstesnius kalbėtojus, ypač iš Rusijos, sakančius, kad pasaulis susiduria su antruoju šaltuoju karu, aš pasakyčiau, kad tikriausiai pasaulis susiduria su „karštu“ karu, nes mes matome atvirą rusų karinę agresiją Ukrainoje, atvirą karinę agresiją Sijoje. Tai jau nebe šaltasis karas, tai jau labai karšta“, – šeštadienį prezidentiniuose debatuose sakė D.Grybauskaitė.

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas anksčiau šeštadienį pareiškė, kad dėl įtampos Rusijos ir Vakarų santykiuose pasaulis grimzta į naują šaltąjį karą. „Išlieka nedraugiška ir uždara, mūsų vertinimu, politinė NATO linija Rusijos atžvilgiu, – sakė Rusijos premjeras Miuncheno saugumo konferencijoje. – Galima pasakyti ir griežčiau: mes nusiritome į naujo šaltojo karo laikus“.

„Kaltinti Europą ar pasaulį, kad kažkas vykdo tokią neprognozuojamą ir labai agresyvią politiką – niekas tuo nepatikės. Atrodo, kad mes (su Rusija) vis dar kalbame kaip skirtingos civilizacijos, vis dar nesuprantame vienas kito“, – kalbėjo D.Gybauskaitė.

Šalies vadovė savo pasisakyme taip pat pabrėžė, jog tarptautinės institucijos turi būti ryžtingesnės ir greičiau reaguoti į besikeičiančią saugumo situaciją, nes tik taip galima užtikrinti Europos žmonių saugumą ir atstatyti jų pasitikėjimą europinėmis ir transatlantinėmis institucijomis.

„Istorija mus išmokė niekada nenuolaidžiauti agresoriui, nepasiduoti kariniam spaudimui ir terorizmui. Privalome vieningai reaguoti į tarptautinės teisės pažeidimus, kuriuos vykdo nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė. Užmerkdami akis prieš Rusijos elgesį Ukrainoje ir Sirijoje rizikuojame Europos saugumu ir jos ateitimi“, – sakė prezidentė.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) debatuose pabrėžė, kad Lenkijai dabartinėje situacijoje svarbiausia yra stiprinti NATO pajėgumus rytinėje Europos daryje. Pasak Lenkijos prezidento, tai natūrali proceso eiga, NATO į savo gretas priėmus rytų Europos valstybes ir taip pasislinkus Aljanso išorinei sienai.

Lietuva ir kitos regiono valstybės artėjančiame NATO viršūnių susitikime Varšuvoje sieks padidinto Aljanso rotacinių karinių pajėgų ir technikos dislokavimo, regioninių oro gynybos priemonių, pagreitinto ir efektyvaus sprendimų priėmimo mechanizmo, pranešė Prezidentūra.

Lietuvos prezidentė kalbėdama prezidentiniuose debatuose pabrėžė ir Lietuvos pastangas stiprinti savo gynybą. „Mums patiems reikia atlikti daugelį dalykų, ir mes darome, didiname išlaidas gynybai“, – sakė D.Grybauskaitė, taip pat minėjo modernizuojamą karinę techniką, sugrąžintą privalomąją šauktinių karo tarnybą.

Prezidentė D.Grybauskaitė šeštadienį dalyvauja Tarptautinėje Miuncheno saugumo konferencijoje. Tai svarbiausias nepriklausomas regione forumas, kuris aptaria pagrindinius tarptautinės saugumo politikos iššūkius, pranešė Prezidentūra.

Jame kalbama apie terorizmo grėsmę ir pabėgėlių krizę, artėjantį NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje, Aljanso ateitį, saugumo situaciją Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Tradiciškai į šią konferenciją susirenka valstybių vadovai, vyriausybių nariai ir politikos ekspertai ir analitikai, ji rengiama jau 52 kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Nejaugi mes galime galvoti vien tik apie rusus todėl, kad buvome aršūs komunistai? Prancūzija atsisako priimti migrantus. O mes? Prancūzijos ministras pirmininkas Manuel Valls atmetė Vokietijos pasiūlymą paskirstyti migrantus, kurių tiek daug vokiečiai prisišaukia, naudojant kvotų sistemą. Kodėl mes vis dar tyliai priiminėjame migrantus? Mums nesvarbus mūsų saugumas? Mes nenorime ir negalime pasimokyti iš karčios Prancūzijos patirties? Daugiau apie tai: guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika

Gribova

Gribova portretas
Dalia gribova rado protinga su kurio galima pastovėt. Matyt niekas protingas šalia jų stovėti nenori.

Idomu

Idomu portretas
kokioje tautoje gyveno voveruška kad teigia "istorija mus išmokė nenuolaidžiauti.."?Turbut kokioje basku separatistu ar kubos revoliucionierių sukilusių prieš kapitalistus:DD).O jei rimtai tai kada jau čia lietuviai kam "nenuolaidžiavo"?
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių