Prezidentė pasirašė pataisas dėl mokytojų etatinio apmokėjimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė įstatymų pataisas dėl pedagogų darbo etatinio apmokėjimo.

Šiomis prezidentės inicijuotomis Švietimo bei Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų ir komisijų narių darbo apmokėjimo įstatymų pataisomis nustatyta paprastesnė etatinio darbo užmokesčio struktūra.

Įstatymuose daugiau dėmesio skiriama tiesioginiam mokytojų darbui ir kvalifikacijai gerinti. Taip pat sudarytos sąlygos nustatyti aiškesnę mokytojo darbo krūvio struktūrą pagal dalykus, mokymo ar ugdymo sritis. Į šių sprendimų priėmimą įtraukiami ir socialiniai partneriai.

Švietimo ir mokslo ministerija reikalingus poįstatyminius teisės aktus turi parengti iki 2019 metų kovo 1 dienos.

ELTA primena, kad D. Grybauskaitės inicijuotas įstatymų pataisas, kuriomis patobulintas mokytojų etatinio darbo apmokėjimo modelis, Seimas priėmė ypatingos skubos tvarka.

Kaip numato priimtas įstatymas, „mokytojų, dirbančių pagal bendrojo ugdymo, profesinio mokymo ir neformaliojo švietimo programas (išskyrus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas), darbo laikas per savaitę yra 36 valandos ugdomajai veiklai planuoti, pasiruošti pamokoms, mokinių mokymosi pasiekimams vertinti, vadovauti klasei (grupei)“.

Įstatyme įteisinta, kad darbo laiką sudaro „kontaktinės valandos, skiriamos bendrojo ugdymo srities (dalyko), profesinio mokymo, formalųjį švietimą papildančio ugdymo programoms įgyvendinti pagal ugdymo (mokymo) planuose numatytas valandas, neformaliojo švietimo programoms (išskyrus ikimokyklinio, priešmokyklinio ir formalųjį švietimą papildančio ugdymo programas) - pagal programoje numatytas valandas, ir valandos ugdomajai veiklai planuoti, pasiruošti pamokoms, mokinių mokymosi pasiekimams vertinti, vadovauti klasei (grupei)“.

Darbo laiką sudaro ir valandos, susijusios su profesiniu tobulėjimu ir su veikla mokyklos bendruomenei.

Veiklų, susijusių su profesiniu tobulėjimu, aprašą tvirtins švietimo, mokslo ir sporto ministras, atsižvelgdamas į socialinių partnerių ir pedagogų rengimo centrų pasiūlymus. Veiklų mokyklos bendruomenei aprašą tvirtins švietimo, mokslo ir sporto ministras, atsižvelgdamas į socialinių partnerių pasiūlymus.

Įstatymų pakeitimai įsigalios nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių