Prezidentė, siekdama skaidrumo, teikia Darbo kodekso pataisas

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia Seimui Darbo kodekso pataisas, įtvirtinančias reikalavimą į vadovaujamas ir specialistų pareigas viešajame sektoriuje skelbti viešas atrankas.

Šalies vadovė šią savaitę su ekspertais aptarė viešojo valdymo klausimus bei pribrendusią būtinybę užtikrinti šiame sektoriuje kuo daugiau skaidrumo ir atvirumo, pažabojant korupciją ir nepotizmą. Nors Vyriausybė ruošiasi reformuoti viešąjį sektorių, tačiau permainos turi pasiekti ne tik valstybės tarnybą, bet ir tuos tarnautojus, kurie dirba darbo sutarčių pagrindu.

Pagal prezidentės siūlomą naują tvarką viešos atrankos turi būti skelbiamos į vadovaujamas ir specialistų pareigas valstybės ir savivaldybių institucijose bei įstaigose, taip pat valstybės ir savivaldybių įmonėse bei valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse. Pataisų tikslas - užtikrinti, kad darbuotojų paieška būtų vykdoma viešai ir pagal aiškius kriterijus. Kol kas konkursai yra privalomi tik į vadovų, jų pavaduotojų ir buhalterių pareigybes.

Kaip rodo tyrimų ir apklausų duomenys, priimant darbuotojus į pareigas viešajame sektoriuje pirmenybė neretai teikiama pažintims, giminystės ryšiams arba partinei priklausomybei, o darbuotojų kaitą dažnai lemia politiniai ciklai.

Beveik pusė šio sektoriaus tarnautojų pripažįsta susidūrę su situacija, kai politikai protegavo savo partijų narius, kad šie būtų paskirti eiti pareigas. Yra tokių savivaldybių, kuriose daugiau nei trečdalis administracijos darbuotojų priklauso tai pačiai partijai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos duomenimis, 17,66 proc. savivaldybių administracijų darbuotojus sieja santuokos ar kiti giminystės ryšiai. Dažnai šie ryšiai lemia ir nepagrįstą administracinio aparato didėjimą, o tai žmonėms sukelia abejonių dėl biudžetinių įstaigų ir savivaldybių darbuotojų priimamų sprendimų.

Didinti viešojo sektoriaus atvirumą ir nepriklausomumą nuo politinių ciklų Lietuvai yra rekomendavusi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, siūlydama užtikrinti atvirą ir skaidrią atranką, grindžiamą objektyviais kriterijais.

Iki Darbo kodekso pataisų įsigaliojimo Vyriausybė turi patvirtinti konkursų į pareigas paskelbimo, organizavimo ir vykdymo aprašą. Atrankos turėtų būti lanksčios, skaidrios ir sudaryti sąlygas viešajame sektoriuje įsidarbinti kompetentingiems kandidatams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina-Rovena

Janina-Rovena portretas
Labai teisingai pasakyta.Lauk visus neveiksnius dykaduonius ir greiciau mazinti juos iki puses,kaip buvo kalbeta!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Kiek galima daryti tas pataisas tu bananiniu istatymu isleistu ir kodel jiems yra mokamos tokios algos? Alga normaliai galima moketi tik uz gera isleista istatyma,kad jo nereiketu 15-ka kartu taisyti,o cia ka jie daro,tiesiog zaidzia su zmoniu nervais ir kantrybe.Greiciau juos visus nupiepusius veteranus varyti is seimo ir naujinti visa sudeti seimo,kad butu visi 35-keriu m. tegul ir be praktikos,sededami seime prasimus veliau,bet zmones nors nebus kam nervuoti?Dabar ta Valiukeviciute vel atgal pastate,arba ta pati kreivasnuki Kauno kupcinska marionete,kuris nieko gero nepadares,nieko Kaunui nenusipelne,tai ko tiketis ateiciai geriau,kad niekas neina i prieki,tik ridenames i duobe giliau...

cirko

cirko  portretas
čia yra grynas blynas prisvilies ,kokio skaidrumo ponia seki kokio kodekso kokiu nesąmonių pataisos ,juk iš darbininko išmušta korta iš ranku liaudis nieko jau netiki o tu didi veltjedė vis savo raugu keisti teikti kodekso pataisas siekdama spragas užglostyti taip nieko juk nebus juk 28 metai kiek tu pataisu kokie paklodžiu pripildyti guli pelija kam to reikia durniu laivas daromas referendumo kelio mums reikia o ne tavo durnumo paviešinimo, baik išvaikik ta skandalistu nedoreliu formule gana ,bastą ,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių