Sieks, kad į UNESCO paveldo sąrašą patektų Kaunas ir Trakai

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį Paryžiuje susitikusi su Jungtinių Tautų (JT) Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos UNESCO generaline direktore Audrey Azoulay, aptarė šios institucijos reformas.

Prezidentės teigimu, UNESCO misija stiprinti taiką skatinant valstybių dialogą mokslo, švietimo, kultūros klausimais šiandien yra ypač reikalinga ir svarbi. Tačiau UNESCO išgyvena politinę, finansinę ir tapatybės krizes - jos veikla tapo itin politizuota ir dubliuoja kitas JT organizacijas. Pokyčiai - būtini, todėl Lietuva nuosekliai remia strategines UNESCO reformas.

Nesutarimai tarp šalių narių sprendžiant už UNESCO mandato ribų esančius politinius klausimus paralyžiuoja organizacijos veiklą. Apie ketinimus nutraukti savo narystę praneša JAV ir Izraelis, organizacija patiria biudžeto trūkumus, dėl veiklos politizavimo, išsikerojusios biurokratijos prastėja programų kokybė.

Todėl, pasak D. Grybauskaitės, reformų atidėlioti nebegalima. Kad vėl taptų efektyvi, organizacija turi grįžti prie savo pagrindinės misijos ir sutelkti veiklą į konkrečius švietimo, mokslo, kultūros, paveldo apsaugos klausimus.

Praėjusių metų rudenį išrinkta UNESCO generalinė direktorė įgyvendina ambicingą reformų programą, siekiant sukoncentruoti organizacijos veiklas, išvengti jų dubliavimo, geriau integruoti UNESCO į JT sistemą. Šiuos tikslus palaiko ir Lietuva.

Sieks, kad patektų Kaunas ir Trakai

Prezidentė vizito išvakarėse LRT radijui pabrėžė, kad UNESCO dabar susiduria su rimtomis problemomis, todėl reformos, anot jos, šiai organizacijai yra būtinos.

Pasak šalies vadovės, UNESCO veikla yra paralyžiuota, nes pastaruoju metu ji išgyvena ir politinę, ir finansinę, ir tapatybės krizę.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad UNESCO veikla yra labai politizuota, jog ji sprendžia klausimus, kurių neturėtų spręsti. Kaip viena iš svarbių UNESCO problemų D. Grybauskaitė įvardijo ir tai, kad JAV pasitraukė iš organizacijos ir jai nebeteikia finansavimo.

„Organizacija turi grįžti prie pagrindinės savo funkcijos ir kalbėti apie mokslą, švietimą, pasaulio paveldo išsaugojimą ir mažiau veltis į politines peripetijas, kurios kelia įtampas ir trukdo organizacijos veiklai“, - LRT radijui kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat pažymėjo, kad sieks, jog į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą būtų įtrauktas Trakų istorinis nacionalinis parkas bei Kauno tarpukario modernioji architektūra.

Šiuo metu Lietuvoje yra 7 į UNESCO sąrašus įtrauktos vertybės.

JAV 2017 m. spalį paskelbė ketinančios pasitraukti UNESCO, kurią kaltina „antiizraelietišku tendencingumu“. Vašingtonas priešinasi bet kokiems Jungtinių Tautų organizacijų veiksmams, kuriais palestiniečių teritorijos pripažįstamos kaip valstybė. JAV mano, kad tai turėtų būti daroma tik sulaukus Artimųjų Rytų taikos susitarimo.

JAV valstybės departamento pranešime skelbta, kad oficialiai JAV iš UNESCO turėtų pasitraukti 2018 metų gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Įtraukit , tai paskui kai reikės ką nors paremontuoti , tai pakukuosit ir gatvių asfaltuoti negalėsit

turbut

turbut portretas
irgi ne uz aciu ir idomu kas tuos /vasiukus/ atstovaus benderio pozic ijoje ar tik ne magnolija?.......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių