Prezidentė siūlo STT vadovu skirti direktoriaus pavaduotoją Ž. Bartkų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu penkerių metų kadencijai skirti dabartinio direktoriaus pirmąjį pavaduotoją Žydrūną Bartkų, pirmadienį pranešė šalies vadovės patarėja Rasa Svetikaitė.

Jo kandidatūrai turės pritarti Seimas.

Nuo 2013 metų STT vadovaujantis Saulius Urbanavičius atsisakė kandiduoti antrai kadencijai.

R. Svetikaitė sakė, kad prezidentė siūlydama skirti Ž. Bartkų atsižvelgė į dabartinio STT vadovo rekomendaciją.

„Atsižvelgiant į profesionalumą, jo kompetenciją ir patirtį tiek profesinę, tiek vadovavimo šiai tarnybai bei reputaciją, kurią jis turi tiek visuomenėje, tiek pačioje tarnyboje, (prezidentė) apsisprendė teikti Seimui (...) kandidato Ž. Bartkaus kandidatūrą“, – žurnalistams teigė šalies vadovės patarėja teisės klausimais.

Ji pabrėžė, kad D. Grybauskaitė teigiamai vertina S. Urbanavičiaus darbo rezultatus, o ateityje STT turėtų ypatingą dėmesį skirti korupcijai viešajame sektoriuje.

Pranešime spaudai prezidentė teigė, kad būsimasis STT vadovas taip pat turės skirti dėmesį skatinti visuomenės nepakantumą korupcijai, užtikrinti, kad ikiteisminiai tyrimai korupcinėse bylose būtų atliekami per kiek įmanoma trumpesnius terminus.

Šalies vadovės teigimu, kova su korupcija negali būti selektyvi, o skaidrios veiklos reikalavimai galioja visiems be išimties.

Ž. Bartkus kol kas žurnalistams nekomentavo savo darbo prioritetų ir sakė pristatysiantis juos Seime.

„Man džiugu dirbti tokioje tarnyboje, kuri yra stipri, ko gero, stipriausia Lietuvoje kovotoja su korupcija ir manau, kad kuo toliau, tuo kova su korupcija bus efektyvesnė“, – žurnalistams teigė pareigūnas.

Jis STT kuravo baudžiamojo persekiojimo, kriminalinės žvalgybos ir analitinės antikorupcinės žvalgybos sritis.

Ž Bartkus STT dirba nuo 1999 metų, o direktoriaus pirmuoju pavaduotoju tapo 2013 metų balandį.

Kadenciją kovo 29 dieną baigiantis S. Urbanavičius sakė, kad jo sprendimą toliau nevadovauti STT lėmė įvairios priežastys.

„Nemaža dalis yra asmeninių priežasčių, bet, ko gero, pagrindinė, kad, kaip žinia, siūliau valstybės vadovei STT direktoriaus pirmojo pavaduotojo Ž. Bartkaus kandidatūrą tikėdamasis išlaikyti dabartinius darbus, išlaikyti dabartinį institucijos lygmenį kovojant su korupcija, bet taip pat ir tikėdamasis tam tikrų pokyčių, kurie pagerins kovą su korupciją“, – teigė STT vadovas.

Jis nedetalizavo savo ateities planų.

Nuo 1997 metų veikiančios STT veikla apima korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir visuomenės antikorupcinį švietimą.

Seimo frakcijų vadovai vertina palankiai

Seimo frakcijų lyderiai sako palankiai vertinantys Žydrūno Bartkaus kandidatūrą vadovauti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir teigė besitikintys tęstinumo šios su korupcija kovojančios institucijos veikloje.

STT direktoriaus pirmojo pavaduotojo kandidatūrą prezidentė Seimui svarstyti nutarė teikti antros kadencijos atsisakius dabartiniam tarnybos vadovui Sauliui Urbanavičiui.

Frakcijų seniūnai pirmadienį BNS teigė negalintys pasakyti, kaip jų vadovaujami Seimo nariai balsuos dėl Ž. Bartkaus kandidatūros, bet patys apie kandidatą kalbėjo gana palankiai.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pirmadienį tvirtino besitikintis, kad ši kandidatūra reiškia būsimą STT darbų tęstinumą.

„Tikėkimės, kad ateityje STT darbo sumažės, bet dabar jo tikrai daug. Tikimės, kad jis ir toliau bus kryptingas bei sėkmingas“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Valdančiosios Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis BNS teigė teigiamai vertinantis prezidentės kandidatą.

„Aš jo labai gerai nepažįstu, yra tekę keliskart susitikti dirbant Antikorupcijos komisijoje, vertinu teigiamai. Kadangi tai yra pirmasis dabartinio direktoriaus pavaduotojas, manau, kad tai tęstinumas“, – kalbėjo parlamentaras.

Jam antrino ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos vadovė Rita Tamašunienė.

Opozicinių konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis tvirtino nematantis priežasčių nepasitikėti prezidentės pateiktu kandidatu, tačiau turintis jam klausimų dėl STT išlikimo nepriklausoma institucija.

„Aš tai vertinčiau kaip tęstinumą. Pastaruoju metu pasitikėjimas STT yra išaugęs, kritikos jos atžvilgiu girdime vis mažiau. Man atrodo, kad institucija gebėjo įrodyti esanti nepriklausoma ir dirbanti rimtai, atsakingai“, – BNS teigė politikas.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad Ž. Bartkus „atrodo vertas pasitikėjimo“.

Socialdemokratų partijos frakcijos vadovas Juozas Olekas jį apibūdino kaip profesionalų kandidatą.

„Kaip sakoma, nauja šluota naujai šluoja, tad tikėtina, kad ir pokyčių bus“, – teigė Seimo narys.

„Tvarkiečių“ seniūnas Vytautas Kamblevičius BNS atsisakė komentuoti prezidentės pasirinkimą, sakydamas, kad nepažįsta kandidato.

Ž. Bartkus STT dirba nuo 1999 metų, direktoriaus pirmuoju pavaduotoju tapo 2013 metų balandį.


Šiame straipsnyje: Žydrūnas BartkusSTTvadovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
Grybauskaitė vėl atnaujina, savo represines struktūros ,baudžiamąjį būrį ,tik įdomu prieš ką šį syki jis bus nukreiptas ,kokios politinės gaujos jis yra užverbuotas ,niekur nėra parašyta ,kam jis simpatizuoja ,tik : jis dirbo Šiauliuose nuo 1999 m iki 2011 m STT struktūrose ,Šedžiaus valdomajame mieste ,2010 m___2011 m,kilo triukšmas ,nes Šiaulių STT neteisėtai sumontavo garso ir vaizdo aparatūrą vienos teisėjos kabinete ,daugiau niekuo nepasižymėjo ,gal ne be reikalo Grybauskaitei reikia paklusnaus STT vadovo iš periferijos ,turėjo gi prokurorą iš nedidelio miestelio ,,,,,sėkmės ,viskas išaiškės su laiku ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių