Prezidentė: užsitęsusi valstybės valdymo sumaištis kelia nerimą

Nepaisant to, kad pernai įvykę Seimo rinkimai pakurstė teigiamų permainų viltį, užsitęsusi valstybės valdymo sumaištis ir kai kurių reformų neapibrėžtumas jau kelia nerimą, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Iš viešojo sektoriaus reformos žmonės laukia nomenklatūrinio valdymo pabaigos ir tikisi, kad nauja valdžia neapsistatys tik savais, bus atspari siaurų interesų grupių lobizmui. Kad pertvarka nesibaigs keliais sumažintais etatais ar šimtaprocentiniais priedais prie kai kurių pareigūnų atlyginimų. Tačiau užsitęsusi valstybės valdymo sumaištis ir kai kurių reformų neapibrėžtumas jau kelia nerimą“, – ketvirtadienį Seime skaitydama metinį pranešimą tvirtino valstybės vadovė.

Anot jos, stringa urėdijų pertvarka, Seimas ir savivaldybės saistosi įtartinais vidaus sandoriais, švietimo reformos pradžia primena nekilnojamojo turto dalybas.

Šalies vadovė teigė, jog politinė atsakomybė yra ne atskiri sektoriniai perstumdymai, o koordinuotas darbas ir solidarus apsisprendimas už šalies gyventojams būtinų strateginių sprendimų visumą: „Jiems priimti reikalinga politinė valia, bet jos nepridės nei Trišalė taryba, nei buldozerinė pseudodemokratija. Rimtoms permainoms ir generaliniam apsivalymui reikia ne tik jėgos ar drąsos, bet ir proto“.

Prezidentė sakė, jog „bebaimius sprendimus gali daryti tik laisva, nesusisaisčiusi ranka“.

„Kai ją vedžioja nematomi interesai, net ir vieno direktoriaus pakeitimas tampa sudėtingesnis nei visa šimtmečio kultūrinė programa“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Tarnavimas valstybei ir tuo pačiu koncernui irgi kai kam atrodė visiškai suderinami dalykai, kol atsirado valios nenumarinti tyrimo ir priimti sprendimą“, - pridūrė ji.

Teisėsauga pernai gegužę pradėjo didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl politinės korupcijos. Pareigūnai įtaria, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė kyšius keliems buvusiems Liberalų sąjūdžio nariams, įskaitant buvusį partijos vadovą Eligijų Masiulį.

Šiame tyrime įtarimai pareikšti pačiam koncernui, R.Kurlianskiui ir keturiems politikams. Įsibėgėjus tyrimui dėl galbūt neskaidrių ryšių su R.Kurlianskiu ir koncernui palankaus neskaidraus veikimo pareigų neteko Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Dainoras Bradauskas ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktorius pavaduotojas Daivis Zabulionis. Pastarieji jų atleidimus yra apskundę teismui.

Švietimo pertvarka primena imitaciją

Prezidentė teigė, kad dabartinė švietimo reforma jai primena imitaciją. Šalies vadovė sakė, jog nekokybiškas švietimas tampa nacionalinio saugumo klausimu, o jis yra emigracijos, socialinės atskirties, mažėjančių investicijų, ūkio stagnacijos ir korupcijos priežastis.

„Visose rinkimų programose ir Vyriausybės veiksmų plane švietimo sistemos pertvarka įvardinta kaip prioritetų prioritetas. Atrodė, dėl to jau pasiektas ir platus politinis supratimas ir sutarimas“, - teigė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, reikia peržiūrėti mokytojų rengimo sistemą, vaikų ugdymo ir besidubliuojančias studijų programas, finansavimo modelius.

„Ką pirmiausia girdime ir matome: vietoj kokybinių pertvarkų - dešimčia dienų prailginti mokslo metai ir kurpiami pastatų perskirstymo ir parceliavimo planai“, - sakė šalies vadovė.

„Neapibrėžtumas ir chaosas, koks matosi dabar, pasmerkia reformą jai net neprasidėjus. Politinės valios stoka dėl gyvybiškai svarbių sprendimų ir murkdymasis smulkmenose tampa rimta problema“, - pridūrė ji.

D.Grybauskaitė taip pat tvirtino besitikinti, jog praėjusią žiemą Seimo palaiminta vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarka įgaus pagreitį.

„Sunkiai išspaustas parašas po pasižadėjimu – vaikų mušti negalima – tik patvirtino, kad smurtas nėra vien asocialių šeimų problema, kad egzistuoja šimtai jo rūšių. Pernai nuo smurto nukentėjo beveik 3000 vaikų ir daugiau kaip pusė – nuo artimųjų rankos. Apginti juos – mūsų pareiga“, - kalbėjo prezidentė.

Ji ragino išnaudoti Lietuvai palankų metą, kad valstybės stiprėjimą, jos augančią ekonominę galią jaustų kiekvienas gyventojas.

„Šis laikas - mūsų turtas, todėl nešvaistykime jo antraeiliams dalykams. Būtina spėti atliepti svarbiausius dabarties iššūkius“, - sakė D.Grybauskaitė.

„Nesiginčykime dėl šimtmečio dovanos Lietuvai. Geriau išjudinkime gyvybiškai svarbių reformų ledlaužį, kad mūsų vaikams jau nereikėtų vytis prarasto laiko“, - reziumavo šalies vadovė.

Konstitucija įpareigoja valstybės vadovą kartą per metus apžvelgti padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką.

D.Grybauskaitė prezidente išrinkta 2009 metų gegužę, o 2014 metų birželį perrinkta antrai kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apie visus sujungimus

apie visus sujungimus portretas
ir pastatu pardavimus informuoti FNTT

NA NA

NA   NA portretas
manau didžiausią nerimą kelia ir varo Lietuvos gyventojus bėgti iš Lietuvos ,_______tai ,kad per Grybausakaitės prezidentavimo metus , atkuto landsberginiai ,kurie išpardavė ,praskolino ,ir sužlugdė Lietuvos nepriklausomybę,_______Lietuva maitino ne tik save ,bet ir kaimynus ,sužlugdyta prekyba su užsieniu ,laivai sunaikinti ,Langaitis ,anūkėlio dešinioji ranka išvaistė 40000000 eur ir įkūrė baltų pirštinių klubą ,kaip pasityčiojimą iš Lietuvos ,per Lietuvos kariuomenės iždą buvo plaunami ,tai pat milijonai, vėl kyšo landsberginių ausys ,,Grybauskaitė būdama finansų ministre ,76000000 lt mokesčių padovanojo Maximai..po to LEO išardydama atnešė valstybei 567000000lt nuostolių ,"Snoro " tyčinis bankrotas 4 milijardai nuostolių ,galima vardinti ir vardinti ,kiek mums apseina Grybauskaitė ,,,sėkmės dievas teisėjas ,,,,,

taigi

taigi portretas
visi tie sujungimaipolikliniku,universitetu irtt yra korupcijos virsune,nori parduot pastatus kalnieciu poliklinikos 1 na pastata ir tt PREZIDENTE
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių