Prezidentė: politinės korupcijos byla atskleidė „neregėtą Lietuvą“

Politinės korupcijos byla atskleidė neregėtą Lietuvą, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot jos, vis atsiranda naujų prekeivių Lietuva, nesiliauja mėginimai užvaldyti valstybę.

Antradienį Seime skaitydama metinį pranešimą valstybės vadovė teigė, kad oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pavyko pristabdyti, nors ir jai pačiai teko nudegti pirštus.

„Oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pristabdėme, nors visi skaudžiai nusideginome pirštus. Taip pat ir aš“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ji tvirtino, kad „atsakomybę už Lietuvą reikia prisiimti su visomis asmeninėmis rizikomis“.

„Apgailestauju tik dėl vieno, kad viskas vyko ne taip greitai, kaip tikėjausi, kad korupcijai sutramdyti prireikė beveik dviejų kadencijų, o teisėsaugai užtruko tiek daug laiko nuo įtarimų prieiti prie teismams reikalingų įrodymų“, – sakė prezidentė.

Prieštaringi jausmai

Antradienį Seime ji teigė, kad galvojant apie Lietuvą apima prieštaringas jausmas.

„Iš vienos pusės matome įstabų Laisvės kūrinį, kurio pažanga žavisi pasaulis, kuriuo didžiuojamės ir mes patys, mažiau nei per tris dešimtmečius pavertę Lietuvą savarankiška valstybe. Kitoje pusėje – iš politinių užkulisių į valstybės pamatus vis prasiskverbiantis godumo ir nepasitikėjimo kirminas, verčiantis žmones geresnio ir teisingesnio gyvenimo ieškoti svetur“, – antradienį Seime skaitydama priešpaskutinį metinį pranešimą teigė valstybės vadovė.

Anot jos, „sujudinus politinės korupcijos viršūnių vandenis prieš mus atsivėrė „neregėta Lietuva“, nors visi įtarėme ją esant“.

„Kur ciniškas išskaičiavimas nustelbia viską ir kėsinasi į valstybę, į demokratiją. Kur knibžda godžių, klastingų, demoralizuotų savanaudžių, nematančių valstybės idėjos. Kur suprantama tik šantažo, melo ir grasinimų kalba, o įtaka ir poveikis – einamiausia prekė“, – teigė valstybės vadovė.

Vilniaus apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama vadinamoji koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byla, kurioje kaltinimai pateikti dviem partijoms ir verslo koncernui, keturiems buvusiems ir esamiems politikams, verslininkui.

Neseniai baigtas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto parlamentinis tyrimas atskleidė neteisėtą verslo įtaką politiniams procesams ir sprendimų priėmėjams.

Pagyrė žvalgybą ir teisėsaugą

Anot prezidentės, dabar visų sąžiningų žmonių atsakomybė yra Lietuvos išvadavimas nuo vietos grobikų.

„Atgrasymui ir apsivalymo kovai, sąžiningų žmonių valstybės pergalei prieš klastingą machinatorių Lietuvą reikalinga pilietinė gynyba ir kuo daugiau sąjungininkų“, – teigė ji.

Prezidentė pabrėžė, kad žvalgyba jau geba vidaus grėsmes vertinti taip pat rimtai kaip ir išorės.

„Ne tik įžvelgti, bet ir padėti jas šalinti“, – sakė D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, šalies teisėsauga tampa vis savarankiškesnė ir stoja valstybės, o ne prekeivių įtakomis pusėn. Prezidentė sakė, kad duoda vaisių ir ilgametis įdirbis, sukurti teisiniai įrankiai kovoti su korupcija, naujai paskirti teisėsaugos institucijų vadovai.

„Fundamentaliems nacionalinio saugumo klausimams randasi ir vis daugiau politinės valios. Priešakines valstybės gynybos linijas papildo tiriamoji žurnalistika, vidiniai sąjūdžiai jau užgimsta mokyklose, ligoninėse, socialiniuose tinkluose“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Anot jos, nors kova su politine korupcija vyksta, pasikėsinimai į valstybę nesibaigia.

„Bendromis jėgomis jau perbridome vietinius Rubikonus, pažabojome gazprominius energijos vėjus, apsigynėme nuo „Rosatom“ įtakų, juodosios buhalterijos, bankinių sukčių. Užsidaro „paskolų dėžučių“ ir „dramblių pirkimo“ kontoros, įtartinų ryšių atsikrato Valstybinė mokesčių inspekcija. Tačiau atsiranda vis naujų prekeivių Lietuva, pasikėsinimai į valstybę nesibaigia, mėginimai užvaldyti šalį nesiliauja“, – teigė D. Grybauskaitė.

Ji pabrėžė, kad tik teisinis ir pilietinis pasipriešinimas yra rimtas atsakas į neskaidrią politiką.

„Gyventi be užkulisinių įtakų reikės mokytis visiems. Pirmiausia – partijoms, nes tik laisvi politikai gali priimti laisvus sprendimus“, – sakė valstybės vadovė.

Prezidentė D. Grybauskaitė antradienį Seime skaito devintą metinį pranešimą.

Konstitucija šalies vadovui numato pareigą parlamente perskaityti metinį pranešimą apie padėtį Lietuvoje, vidaus ir užsienio politiką.

D. Grybauskaitė prezidente buvo išrinkta 2009 metų gegužę, o 2014 metų birželį perrinkta antrai penkerių metų kadencijai.

Partijų prisikėlimas

Partijos po pastarųjų politinės korupcijos skandalų turi nepakartojamą galimybę prisikelti naujam gyvenimui, tik partijoms, kaip ir kariuomenei, reikia savanorių, savo metiniame pranešime sako šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

„Kad ir kokios silpnos, pavargusios, nukraujavusios būtų politinės partijos, tačiau kol kas tai patikimiausias demokratinio valstybės vystymosi pagrindas. Ir partijos turi nepakartojamą galimybę prisikelti naujam gyvenimui“, – pažymėjo prezidentė.

Antradienį skaitydama savo metinį pranešimą Seime antradienį ji kartu pabrėžė, kad daugiau demokratijos įnešti turėję rinkimų komitetai tampa „vienkartinės demokratijos grimasa“.

„Dešimtmečio reikėjo, kad prikeltume pasitikėjimą teismais. Žingsnis po žingsnio, apsivalydama nuo susitepusių veikėjų, keisdama ydingas praktikas, reikalaudama aukščiausių kompetencijos ir moralės standartų iš nepasitikėjimo liūno gali išbristi ir partinė sistema“, – teigė šalies vadovė.

Anot jos, klaidų analizė ir atsakinga lyderystė gali partinę sistemą vėl pastatyti ant kojų, bet ateitį turi tik tos partijos, kurios pajėgs įveikti vidinį susipriešinimą, eilinių narių izoliaciją, remsis ne tik lyderio vardu, bet ir savo ideologija, bendraminčiais, vienijamais pažiūrų ir idėjų.

„Kol kas partinėje veikloje dalyvauja tik 120 tūkstančių žmonių, per trejus metus naujų atėjo vos du tūkstančiai. Kur kas daugiau buvo norinčių dalyvauti „Misijoje Sibiras“ ir šalies gynyboje. Šiandien savanorių reikia ne tik į kariuomenę, bet ir į partijas“, – kalbėjo prezidentė.

Pasak D. Grybauskaitės, jei to nebus – veržli, skaidri naujų politikų karta, kuriai Lietuvos sėkmė ir garbė bus svarbesnės už asmeninį ūkį, kuri nepardavinės savo laisvės už jokius pinigus, taip ir liks „neišsipildžiusi politinė svajonė“.

„Jau artimiausiuose rinkimuose galime pamatyti pseudodemokratinių judėjimų triumfą arba ant nusivylimo bangos išnirusį naują koncerną – gelbėtoją“, – pabrėžė prezidentė.

„Rinkimų komitetai, turėję įnešti daugiau demokratijos, paskatinti nepartinių žmonių dalyvavimą rinkimuose, deja, tampa vienkartinės demokratijos grimasa su politinių atskalūnų reanimacija ir vieninteliu tikslu – siekti valdžios“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji taip pat pažymėjo, kad iššūkiu Lietuvos „trapiai demokratijai“ išlieka rinkimų organizavimo skaidrumas, pavojingomis įvertino idėjas dėl juridinių asmenų aukų partijoms grąžinimo.

„Juridinių asmenų milijonams jau septyneri metai uždrausta rungtis rinkimuose. Valstybė partijoms kasmet iš biudžeto atseikėja pusšešto milijono eurų, bet nostalgija verslo piniginėms injekcijoms neblėsta. Vis girdime kvietimus vėl legalizuoti partijų pirkimą“, – kalbėjo prezidentė.

Ji kėlė versiją, kad „gal todėl stringa pasiūlymai dėl grynųjų ribojimo, su šešėliu kovojama tik čekių loterija, sunkiai juda pradėtos neteisėto praturtėjimo bylos ir vis didėja pagunda visai atsisakyti ikiteisminių tyrimų terminų“.

Prezidentė kartu ragino pertvarkyti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kad joje nedalyvautų partijų deleguoti atstovai.

„Noras išlaikyti įtakos svertus neišlaisvina nuo partinės priklausomybės ir Vyriausiosios rinkimų komisijos. Daugelyje Europos Sąjungos valstybių, tokiose kaip Vokietija, Danija, Belgija, Švedija, Nyderlandai ir kitos, kurias sunku būtų pavadinti nedemokratiškomis, veikia komisijos be politinių partijų atstovų“, – kalbėjo prezidentė.

Anot D. Grybauskaitės, VRK objektyvumo užtikrinimas – svarbi politinės sistemos atsinaujinimo dalis.

„Nepakeitus ydingų įpročių ir toliau turėsime rimtų bėdų su Valstybės valdymo kokybe ir atstovaujamąja demokratija“, – pažymėjo prezidentė.

Pasikėsinimų į laisvę ir demokratiją šaudykla

Parlamentarai rinkėjų jiems patikėtą laiką naudoja tarpusavio rietenoms, o Seimas tampa „pasikėsinimų į žmonių laisvę ir demokratiją šaudykla“, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Lietuvos žmogus su savo rūpesčiais ir lūkesčiais kol kas dar vis paliktas politinės darbotvarkės nuošalėje, o rinkėjų patikėtas laikas Tautos atstovybėje naudojamas tarpusavio rietenoms ir asmeninių sąskaitų suvedinėjimui. Parlamentas – Laisvės kovų bastionas – tampa pasikėsinimų į žmonių laisvę ir demokratiją šaudykla, iš kurios pokši vien drausti ir bausti“, – teigė prezidentė metiniame pranešime.

Anot jos, neieškant bendro gerovės vardiklio, Lietuvos darna virsta visuomenės susipriešinimu: pensininkai supriešinami su dirbančiais, kaimas – su miestu, gydytojai – su mokytojais, statutiniai pareigūnai – su valstybės tarnautojais, o gerovė – su gynyba.

D. Grybauskaitė taip pat turėjo pastabų dėl parlamentinės kontrolės, sakydama, jog selektyvi parlamentinė kontrolė ir komisijų vajus tik dar labiau didina neteisybės jausmą šalyje, o sukiršinti ir susiskaldę, anot jos, neįstengsime susitelkti dėl svarbiausių valstybei darbų.

„Ilgai vegetavusi politinė darbotvarkė perpildyta ypatingos skubos klausimų, kurie žmonių gyvenime tėra nereikšmingos smulkmenos. Erotikos apibrėžimai ir medžioklė su lankais, ar ne ta uniforma aprengti žaisliniai kareivėliai tampa svarbesni nei socialinė atskirtis ir emigracija, mažėjantis šalies konkurencingumas, vaikų raštingumas ar pasirengimas referendumui dėl dvigubos pilietybės“, – atkreipia dėmesį D. Grybauskaitė.

Anot jos, Lietuvoje „nepateisinamai vėluojame“ ir su Europos Sąjungos paramos panaudojimu.

„Štai kur reikėtų rimtos parlamentinės kontrolės“, – sako ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada bus tiesa

kada bus tiesa portretas
o ka ji zino apie tikra lietuva kur zmones skursta ir kencia ar ji pazinojo ir zino dabar didziai abejoju

NA NA

NA NA  portretas
eilinis Grybauskaitės melas ,_______aš nekaltas , kalta aplinka ,Paksas prieš ją tai avinėlis ,bet buvo ištrenktas už nieką ,nes buvo suorganizuotas perversmas ,,,,Grybauskaitė tinka kgbistams ir komunistams ,kurie yra šiuo metu užėmę valdžią ,Lietuvoje , ne be reikalo dėdulė landsbergis kgbistas, Grybauskaitę gyrė ,savi savus palaiko ,mafija klesti Lietuvoje ,,,sėkmės ,Lietuvai išlikti po raudonųjų komunistų ir kgbistų siautėjimo ,,,,

Pilietė SS

Pilietė SS portretas
Tikriausiai Grybauskaitei "neregėta Lietuva" ir Indenpedance bei Snoro aferos. Nieko ji, vargšelė, nežino, niekas jai nesako...
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių