Prezidentė su Švedijos premjeru aptars dažnėjančias Rusijos provokacijas

  • Teksto dydis:

Dažnėjant Rusijos provokacijoms, svarbu keistis informacija ir užsitikrinti bendrą saugumą Baltijos regione, sako prezidentės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Situacija dėl dažnų provokacijų, taip pat ir dėl Švedijos teritoriniuose vandenyse neseniai pasirodžiusio, kaip įtariama, povandeninio laivo, bus aptariama antradienį prezidentės susitikime su Švedijos premjeru Stefanu Loefvenu (Stefanu Liofvenu), Žinių radijui sakė prezidentės patarėja.

„Tos „mistikos“ perkeltine, suprantama, prasme pastaruoju metu yra labai daug - pažeidžiama Baltijos oro erdvė, Šiaurės šalių, Švedijos oro erdvė buvo pažeidžiama kelis kartus.  Jūroje trukdomi darbai, pavyzdžiui, tam pačiam mūsų kabeliui su Švedija - buvo bandoma organizuoti visai šalia karinius mokymus, tam kad tiesiantis elektros kabelį laivas turėtų pasitraukti. Tokių provokacijų tiek jūroje, tiek ore mes matome labai dažnai. Ir, sakyčiau, tai tik dar vienas klausimas, kurį labai svarbu aptarti su Švedijos premjeru šiandien“, - sakė J.Neliupšienė.

Anot jos, Švedija yra svarbi Lietuvos partnerė tiek saugumo, tiek ekonomikos, tiek politinio bendradarbiavimo srityje, todėl esą būtina „siekti bendro veikimo ir keistis informacija“.

„Užkirsti galbūt kelią tokioms provokacijoms galbūt nepavyks, nes nėra geranoriškumo kitoje pusėje. Tačiau siekti užsitikrinti savo saugumą Baltijos jūros regione mums iš tiesų yra labai svarbu“, - sakė prezidentės patarėja.

Švedijos karinės jūrų pajėgos tęsia didžiausią operaciją nuo Šaltojo karo laikų ieškodamos įtartino užsienio povandeninio laivo savo vandenyse. Sekmadienio vakarą Švedijos ginkluotosios pajėgos paskelbė nuotrauką, kurioje esą matomas „užsienio laivas“ netoli Švedijai priklausančių salų, už 50 km nuo sostinės Stokholmo.

Švedijos žiniasklaida skelbė, jog tai gali būti Rusijos povandeninis laivas, tačiau Rusija pranešė, kad paslaptingas povandeninis laivas gali priklausyti Nyderlandų pajėgoms. Nyderlandai tai neigia.

Lietuva, laukdama pirmadienį Klaipėdoje turinčio pasirodyti suskystintų gamtinių dujų laivo-saugyklos, sustiprina budrumą ir palaiko nuolatinį ryšį su Švedija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Labai kvaila boba ir lieziuvis kaip mazgote

jankis

jankis portretas
landzberginės bestijos demogogija jau visiems nusibodo

jankis

jankis portretas
aš niekaip negaliu suprast,ką beprotei bestijai padarė rusija ir kas daro provokacijas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių