Prezidentės patarėjas abejoja elektroninio balsavimo saugumu

Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė abejoja, ar augant kibernetinių atakų skaičiui Lietuva galėtų užtikrinti elektroninio balsavimo saugumą.

„Pati iniciatyva bando pasiekti Seimą per įvairias kadencijas jau kokius 10 metų, bet Prezidentė jau ir anksčiau yra labai aiškiai išsakiusi poziciją, kad prioritetas šioje vietoje turi būti užtikrintas sistemos saugumas ir patikimumas. Dabartinis kontekstas užtikrinti saugumą tikrai nėra tam palankus: mes turime geopolitinę situaciją, mes turime augančias kibernetines atakas“, - „Žinių radijui“ antradienį teigė M. Lingė.

Anot jo, pernai atakų skaičius išaugo 10 proc. iki daugiau nei 54 tūkst.

„Klausimas, ar projekto rengėjai tai įvertino. Tai ir brangus mechanizmas, jeigu norime turėti saugią ir patikimą sistemą. Neužtenka skirti lėšų vien sistemos sukūrimui“, - sakė jis.

Anot jo, Airija nusprendė tokios sistemos nediegti, nes ji per brangi, Vokietija 2009 metais atsisakė tokio balsavimo, nes teismas nusprendė, kad sistema, kurios didžioji visuomenės dalis nesupranta, negali užtikrinti demokratijos.

„Balsavimo slaptumą gina mūsų Konstitucija, klausimas, ar elektroninio balsavimo sistema leistų užtikrinti slaptumą“, - abejojo jis.

Jo nuomone, tokia sistema turėtų būti testuojama iš radžių nedideliuose rinkimuose arba apklausose, kur būtų lengva kontroliuoti situaciją ir greitai būtų pastebimos klaidos.

Teisingumo ministerija yra pasiūliusi užtikrinti pagrindinius balsavimo internetu principus. Jeigu tam pritartų Seimas, būtų rengiamos atskirų rinkimų elektroninio balsavimo įstatymų pataisos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
kol balsavimo mygtukai yra landsberginių globoje ir nėra kol kas neapsaugoti nuo klastojimo ,tol vargu ar Lietuvoje yra įmanomi sąžiningi rinkimai ,tą jau įrodė ne vieni rinkimai ,kurie "genda " ,kad rinkėjų balsai persirikiuotu į landsberginių gaujos dėžes ,,,sėkmės ,laisviems rinkimams ,,,

Klapatauskas.

Klapatauskas. portretas
Viešpatie kam stogas nuvažiavo.Elektroninį balsavimą.Ar jus turite supratimą kiek žmonių moka naudotis kompiuteriais Ar tie kurie neturi kompiuterių jau nurašyti.Aišku rinks ką balvanai norės,tam tas ir balsavimas.Dar nesugeba sutvarkyti E sveikatos, dabar balsuoti.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Apie 10 metų nieko nedaryta tik kalbos. Reikia nedelsiant įteisinti elektronį balsavimą: 1. rinkimuose į vietinę savivaldą-tarybas,merus; . 2. sieniūnų rinkimuose; 2. rinkimuose į bendruomenių pirmininkus,seniūnaičius ; 3.vietinės reikšmės "referendumuose"-apklausose. Elektroniniu balsavimu galima pakeisti balsavimą paštu rinkimuose į LR parlamentą, prezidentą ir Europos parlamentą. Jeigu organizatoriai nežino, tai primenu ,kad LR veikia elektroninė bankininkystė ir neteko girdėti,kad iš šios sistemos būtų vagiami piliečių saugomi pinigai sąskaitose tai manau ir balsai bus saugūs tik reikia juos suskaičiuoti.Sėkmės.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių