Prezidentės patarėjas: Rusija siekia Sirijoje paremti B. al Asado režimą

  • Teksto dydis:

Karinius veiksmus Sirijoje pradėjusi Rusija siekia ne kovoti su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais, o paremti Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą, teigia prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Renaldas Vaisbrodas.

„Vertinti Rusijos siekius Sirijoje galima pakankamai aiškiai - Rusija atvyksta į Siriją ne kovoti su „Islamo valstybe“, o paremti B. al Asado režimą. Šie tikslai kardinaliai prieštarauja išsikeltiems antiislamo valstybės koalicijos tikslams, kuriems pritaria ir Lietuva. Nes ateitį Sirijoje su dabartiniu krauju susitepusiu režimu matyti labai sunku, beveik neįmanoma“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė R.Vaisbrodas.

Anot jo, didžiausias nerimas Vakaruose, NATO šalyse kyla būtent dėl Rusijos angažavimosi gelbstint B.al Asadą ir dėl to „kiek toli Rusija pasirengusi nueiti gelbėjant dabartinį Sirijos vadovą, kuris kontroliuoja beveik apie ketvirtį teritorijos šios valstybės“.

„Panašu, kad kaštai metami didžiuliai, pastangos didelės, bet užuot sprendus problemą Sirijoje, kad būtų ieškomas politinis sprendimas ar bandomas politinis kelias sprendimui Sirijoje, kuriama konfrontacija, vietoj trijų veikėjų - Asado, opozicijos ir „Islamo valstybės“, Rusijos siekiai išvengti trijų veikėjų ir turėti tik du - Asadą ir „Islamo valstybę“, - kalbėjo prezidentės patarėjas.

Pirmadienį į skubų posėdį susirinkę 28 NATO narių ambasadoriai pareiškė esą labai susirūpinę dėl Rusijos karinių pajėgų telkimo Sirijoje ir atakų, kurios tapo civilių aukų priežastimi ir nekliudė „Islamo valstybės“ džihadistų, priešingai negu tvirtina Maskva.

„Sąjungininkės ragina Rusijos Federaciją nedelsiant nutraukti savo atakas prieš Sirijos opoziciją ir civilius, savo pastangas sutelkti į kovą su IS ir skatinti konflikto sprendimą politinės pereigos procesu“, – sakoma NATO pranešime.

JAV vadovaujamos daugiau negu 60 šalių koalicijos bepiločiai orlaiviai ir naikintuvai kasdien atakuoja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ taikinius Sirijoje bei Irake, bet nerengia operacijų prieš Sirijos prezidento B. al Assado režimo pajėgas.

Rusija praėjusią savaitę pradėjo bombardavimus Sirijoje, palaikydama B.al Assadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių