Prezidento patarėja: kelių teisėjų nepaskyrimai nedaro įtakos teismų sistemai

Kelių teisėjų nepaskyrimai nedaro įtakos teismų sistemos veiklai bei teisingumui, sako prezidento vyriausioji patarėja teisės klausimais Jūratė Šovienė.

Taip ji komentavo situaciją, kai šiuo metu paskirtų nuolatinių pirmininkų neturi nei Konstitucinis, nei Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

„Kelių teisėjų nepaskyrimai, kad ir kaip jie garsiai būtų nušviesti, nedaro jokios įtakos teismų sistemos darbui, teisingumo vykdymui“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė J. Šovienė.

Anot jos, teismų sistemoje dirba apie 750 teisėjų.

„Per pirmuosius savo kadencijos metus prezidentas virš 70 teisėjų paskyrė, atleido, perkėlė į aukštesnės instancijos teismus ar vadovaujančias pareigas. Taip kad procedūros vyksta, darbas vyksta, sistema veikia“, – komentavo patarėja.

Kelių teisėjų nepaskyrimai, kad ir kaip jie garsiai būtų nušviesti, nedaro jokios įtakos teismų sistemos darbui, teisingumo vykdymui.

Balandį Seimas atmetė Gitano Nausėdos teikimą skirti Sigitą Rudėnaitę Aukščiausiojo Teismo pirmininke ir kartu atleido ją iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Šią situaciją rugpjūtį ėmėsi nagrinėti KT, kuris paskelbė, kad teisėjos atleidimas buvo negalimas, todėl ji yra grąžinama į Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pareigas.

Paklausta, ar šios teisėjos kandidatūra Seimui bus teikiama dar kartą, J. Šovienė teigė, kad tai priklausys nuo atrankos komisijos rekomendacijų.

„Vyksta atrankos procedūra (...) Pasižiūrėsime, kokios bus atrankos komisijos rekomendacijos“, – sakė ji.

Prezidentūra praėjusią savaitę paskelbė atranką į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkus. Tokia atranka paskelbta pirmą kartą, nes įsigaliojo Teismų įstatymo pataisa, kad į laisvas arba atsilaisvinsiančias Aukščiausiojo Teismo pirmininko, skyriaus pirmininko vietas organizuojamos atrankos.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės „valstietės“ Agnės Širinskienės teigimu, šis žingsnis prieštarauja Konstitucijos nuostatai, kad prezidentas teikia Seimui Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kandidatūras ir tik paskyrus visus LAT teisėjus, iš jų teikia Seimui skirti pirmininką.

Jos duomenimis, šiuo metu LAT neturi pilno teisėjų korpuso, tą BNS patvirtino ir pats teismas.

Kalbėdama apie Konstitucinio Teismo pirmininką, J. Šovienė pabrėžė, kad advokatę Giedrę Lastauskienę prezidentas svarsto siūlyti antrą kartą.

Parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis siūlo Seimui Seimo kanceliarijos Seimo Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus.

Seimas balandį atmetė visus tris kandidatus į KT teisėjus. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis į šias pareigas siūlė buvusią KT kanclerę Ingridą Danėlienę, G. Nausėda – advokatę G. Lastauskienę, laikinoji Lietuvos Aukščiausioji Teismo pirmininkė Sigita Rudėnaitė – šio teismo teisėją Algį Norkūną.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių