Prieš Seimo rinkimus – sąmyšis

Šalies rinkėjų laukia įdomūs Seimo rinkimai. Tai aiškėja patvirtinus naujas rinkimų apygardų ribas. Šios permainos kai kuriose politinėse partijose sukėlė sumaištį. Iš Pajūrio apygardos "iškirpus" Palangą, kurorto politikams dėl Seimo nario mandato šiemet teks kovoti su konkurentais iš Kretingos, o prie Klaipėdos prijungus priemiesčius, sudrumstos ir kitų partijų pozicijos.


 

Šalies rinkėjų laukia įdomūs Seimo rinkimai. Tai aiškėja patvirtinus naujas rinkimų apygardų ribas. Šios permainos kai kuriose politinėse partijose sukėlė sumaištį. Iš Pajūrio apygardos "iškirpus" Palangą, kurorto politikams dėl Seimo nario mandato šiemet teks kovoti su konkurentais iš Kretingos, o prie Klaipėdos prijungus priemiesčius, sudrumstos ir kitų partijų pozicijos.

Pakeitimai – prieš Kalėdas

Prieš Kalėdas Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino naujas rinkimų apygardų ribas. To esą prireikė, nes akivaizdu, kad esama demografinė situacija Lietuvoje jau senokai neatitiko teisingo demokratiško atstovavimo. Tikinama, kad yra pažeistos rinkėjų skaičių proporcijos.

Be to, dalis rinkėjų keičia savo apygardas. Palyginti su 2012 m., pagal VRK duomenis, šiemet iš 2,5 mln. rinkėjų 19,4 proc. balsuos kitose apygardose.

2015 m. pradžioje miestuose gyveno 67,2 proc., o kaime – 32,8 proc. Lietuvos gyventojų. Esą neįmanoma tiksliai apskaičiuoti, kokia dalis apygardų yra miestietiškos, o kurios – kaimiškos, nes dabar daug jų yra mišrių.

"Atsižvelgėme į Konstitucinio Teismo sprendimą lygios rinkimų teisės užtikrinimui, kad rinkėjų nuokrypis nuo vidurkio nebūtų didesnis nei 10 proc., siekėme, kad rinkimų apygardos būtų teritoriškai vientisos, kad nebūtų sudarytos iš "salų", kurios įsiterptų į kitas apygardas", – VRK posėdyje sakė rinkimų apygardų ribų sudarytojas dr. Rolandas Tučas.

Po pertvarkos Klaipėdoje liko Danės, Marių, Baltijos ir Pajūrio apygardos, tik iš pastarosios pašalinta Palanga ir prijungta prie Kretingos apygardos. Dėl per didelio rinkėjų skaičiaus suskaldyta ir šiek tiek integralesnė tapo Klaipėdos rajono savivaldybė. Kitaip tariant, prie Klaipėdos prijungti jos priemiesčiai – Karklė, Kalotė, Slengiai. Atsirado nauja Kuršo apygarda, kurią sudaro Kretingos ir Skuodo rajonas.

Kirtis Palangos politikams

Kaip ir reikėjo tikėtis, ši rinkimų geografija tapo politikų kuluarinių kovų objektu. Kai kurios partijos garsiai ištarė Lietuvoje iki šiol mažai vartotą tarptautinį žodį "džerimanderingas" (angl. gerrymandering). Tai manipuliavimas rinkėjų valia braižant apygardas ir taip siekiant sutelkti savo rinkėjus, o oponentus išskaidyti.

Tad kai kurių vadinamojo džerimanderingo apraiškų esą galima įžvelgti dabartiniame apygardų žemėlapyje. Tai tapo akivaizdu Palangos politikams, netekusiems rinkėjų Pajūrio apygardoje, kurioje praėję rinkimai buvo itin palankūs kurorto konservatoriams. Čia 2012-aisiais rinkimus laimėjo šios partijos atstovas Pranas Žeimys. Neabejotinai, pakartoti savo sėkmę jis veikiausiai tikėjosi ir šiemet, tačiau situacija pasikeitė.

Šiemet naujai sudarytoje Palangos–Kretingos apygardoje konservatoriams teks grumtis su itin charizmatiška asmenybe – gydytoju ir diplomatu, socialdemokratų atstovu Antanu Vinkumi, kuris čia itin aktyviai reiškiasi jau nuo praėjusio rudens. Esą jau dabar akivaizdu, kad palangiškiams gerbėjų balsų gali neužtekti. Ir tai liečia ne tik konservatorius, bet ir kitas Palangos politines partijas.

"Dėl tų ribų nustatymo diskusijų buvo labai daug ir Seime, ir už jo sienų, bet toks yra Konstitucinio Teismo sprendimas. Bus labai sudėtinga dalyvauti rinkimuose, nes apygarda nauja, be to, balansas yra Kretingos naudai beveik 4 tūkst. rinkėjų. Aišku, ne visi balsuos "į vienus vartus", bet, kaip suprantu, kova bus labai įdomi. Palangiškiai politikai visi atsidūrė vienodose sąlygose, nes jie turės smarkiai padirbėti, kur kas labiau nei kretingiškiai", – dėstė parlamentaras P.Žeimys.

Kova vyks ne tik per rinkimus, bet ir iki jų dar pačių partijų viduje, nes Palanga kandidatu Palangos–Kretingos apygardoje buvo iškėlusi P.Žeimį, o Kretinga – konservatorių Dovydą Bajorą. Dar toje pačioje apygardoje kandidatuoti norą pareiškė ir buvęs Seimo narys Vaidotas Bacevičius. Tad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atrankos komisija šioje apygardoje turės rinktis iš trijų politikų. Tas pats ir kitose apygardose. Minėta partija kol kas patvirtino tik kelis savo kandidatus vienmandatėse apygardose Vakarų Lietuvos regione.

Nepatiko liberalų triumfas?

Dar vienas rinkimų apygardų reformos niuansas – Klaipėdos priemiesčių prijungimas prie miesto. Karklės, Kalotės, Slengių gyventojai balsuos nebe Gargždų apygardoje, bet Danės.

Ne paslaptis, kad būtent priemiesčių rinkėjų (kurių dauguma apsigyveno ten išsikėlę iš uostamiesčio) balsai Liberalų sąjūdžiui lėmė pergalę savivaldos rinkimuose Klaipėdos rajone. Tai buvo šokas vietos socialdemokratams, kurie greitai suskubo vienytis net su buvusiais savo oponentais, kad tik liberalai neperimtų valdžios. Taip, faktiškai laimėję rinkimus rajone, liberalai buvo nustumti seniai ten įsišaknijusių politikų.

Kad nepasikartotų panaši praktika ir per Seimo rinkimus, priemiesčiai staiga tapo Danės apygardos dalimi ir jų rinkėjai turės balsuoti už klaipėdiečių kandidatą. Tad rajono politikams tarsi atsiveria šiokios tokios perspektyvos. Tačiau liberalai, dėl to jokių viešų pretenzijų nereikšdami, Gargždų apygardoje į kovą meta "sunkiąją artileriją" – parlamentarą Eugenijų Gentvilą, kurio konkurentas veikiausiai bus ekscentriškais pasirodymais garsėjantis jo kolega Seimo narys, partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovas Petras Gražulis.

Na o Marių apygardoje kandidatuos liberalai Eligijus Masiulis, Baltijos apygardoje – Artūras Šulcas, Danės apygardoje – Simonas Gentvilas.

"Pajūrio apygardos kandidatą patvirtinsime sausio pabaigoje. Vyks visuotinis partijos susirinkimas. Yra penki kolegos, iš kurių pasirinksime vieną", – dienraščiui patvirtino S.Gentvilas.

Pretenzijos socialdemokratams

Jei liberalai santūriai prarijo tam tikrą neteisybę, kitų partijų atstovai – priešingai. Dar praeitų metų gruodžio 10 d. Lietuvos valstiečių partijos atstovė Seimo narė Rima Baškienė paskelbė viešą pranešimą "Ar 8-asis rinkimų apygardų žemėlapis taps kalėdiniu stebuklu?"

"Vyriausioji rinkimų komisija skelbė, kad vykdant Konstitucinio Teismo sprendimą ir dėl to naujai braižant Seimo rinkimų vienmandačių rinkimų apygardų žemėlapį bus laikomasi rinkimų apygardų derinimo su valstybės teritorijos administraciniu padalijimu, rinkimų apygardų (apylinkių) stabilumo, rinkimų apygardų teritorinio vientisumo, istoriškumo bei kompaktiškumo principų. Tačiau situacija, kurią matome, rodo akivaizdų pataikavimą, manoma, vienai – Lietuvos socialdemokratų partijai", – pabrėžė politikė.

Gruodžio pradžioje 50 Seimo narių raštu kreipėsi į VRK, ragindami, keičiant Seimo rinkimų vienmandačių rinkimų apygardų ribas, vadovautis sąžiningumo ir nešališkumo bei pačios VRK skelbtais rinkimų apygardų formavimo principais.

"Atkreiptinas dėmesys, kad formuojant naujas rinkimų apygardas nesilaikoma VRK deklaruotų rinkimų apygardų formavimo principų. Rinkimų apylinkių priskyrimas rinkimų apygardoms tapo "prekybos objektu" pagal įtaką ir partinę priklausomybę. Pastebėjimus dėl keistai formuojamų Kretingos–Palangos, Šilutės–Pagėgių ir kitų apygardų jau viešai išsakė Seimo nariai, rajonų bendruomenės", – rašoma R.Baškienės pareiškime.

Anot Seimo narės, kam naudingas toks Lietuvos padalijimas, parodys laikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puolimas prasideda

 puolimas prasideda portretas
Bjauru, kai net dabar, kai iki seimo rikimų dar geri 9 mėnesiai pradedamas juodinti tas, kas visada dorai, be intereso dirbo savo Klaipėdai, miestui, dirba skriaudžiamam žmogui. Pasakykite man, kokius nuopelnus matote kitų kandidatų biografijose? Ar daug mažasis Gentvilas savo karjera skiriai nuo anūko Gabrieliaus?

Atstovas?

Atstovas? portretas
Ar kas Naglį po išrinkimo vienmandatėje matė jį Klaipėdoje? Nepamenu :)

Vejas

Vejas portretas
Puteikis melagėlis, pats organizuoja partijos kurimasi. Feisbuke net klausia koks pavadinimas jo naujajai partijai labiau tiktu, O rinkejams ruosia spektakli, kaip cia jo paties pakurta partija ji pakvies, o jis pasispiriojes stos uz jos vairo. Demagogija auksciausio laipsnio.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių