R. Karbauskio idėja: kariniai mokymai – mokyklose ir universitetuose

  • Teksto dydis:

Visuotinis krašto apsaugos rezervas turėtų būti rengiamas švietimo įstaigose – mokyklose ir universitetuose, sako Seimo Kultūros komiteto pirmininkas „valstietis“ Ramūnas Karbauskis.

Šią idėją jis išdėstė trečiadienį per komiteto posėdį svarstant naujos Nacionalinio saugumo strategijos projektą.

„Turėtume svarstyti visuotinį rezervo ruošimą, (...) mūsų mintis yra ta, kad aukštosiose mokyklose, technikumuose, visur galėtų atsirasti katedros, kurios rengtų rezervistus, aišku, ne karininkus, galbūt truputį kito lygmens nei tie, kurie yra pašaukiami, bet visuotinis rengimas vaikinams ir merginoms. Tai yra, jei tu eini studijuoti, tai būtų integruota į studijų programą. Visuotinumas būtų pasiekiamas per tai, kad kas mokosi, būtų apmokomas studijų metu, kas neina mokytis – tas pašaukiamas“, – sakė R.Karbauskis.

Jo teigimu, karinį parengimą aukštojoje mokykloje įgiję jaunuoliai nebebūtų kviečiami atlikti privalomosios karo tarnybos.

Kita vertus, R.Karbauskis pripažino, kad tokie rezervininkai nebūtų taip pat gerai parengti, kaip atlikusieji privalomą devynių mėnesių karo tarnybą.

„Tačiau jauni žmonės – ir merginos, ir vaikinai – turėtų bendrus pagrindus, jie žinotų, ką daryti, jeigu kyla kokios nors grėsmės, jie galėtų būti šaukiami į stovyklas po tam tikro laiko. Jiems galėtumei duoti ginklą į rankas esant tam tikrai problemai ir jie žinotų, ką su juo daryti. Dabartinėje situacijoje mūsų jaunuomenė net supratimo neturi, kas per daiktas tas ginklas, tik iš kompiuterinių žaidimų“, – kalbėjo Kultūros komiteto pirmininkas.

Pasak jo, svarstytinas ir vežėjų asociacijos „Linava“ pasiūlymas šauktinius apmokyti vairuoti vilkikus, kad jie baigtų tarnybą turėdami C kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Anot R.Karbauskio, tokiu būdu dalis jaunuolių įgytų amatą ir lengviau rastų darbą pasibaigus karo tarnybai.

Dabar Lietuvoje atlikti privalomąją karo tarnybą šaukiami jaunuoliai nuo 19 iki 26 metų. Kasmet pakviečiama ne daugiau kaip 3,5-4 tūkst. šauktinių.

Tuo metu bendrojo lavinimo mokyklose privalomu taptų patriotinis ugdymas. Anot parlamentaro, šias pamokas galėtų vesti specialiai parengti atsargos karininkai, tai būtų apmokamas darbas.

„Yra mokyklų, kuriose praktiškai vyro nėra kaip tokio, kaip mokytojo. Atsiradimas tose mokyklose žmonių, buvusių karininkų, kurie būtų paruošti specialiuose kursuose tam, kad galėtų dirbti su vaikais, tikrai labai daug pasitarnautų patriotiniam ugdymui“, – tvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis.

Jis atmetė analogijas su buvusiu kariniu rengimu mokyklose sovietmečiu. R.Karbauskis abejojo, kad moksleiviai būtų mokomi šaudyti, išardyti ar surinkti ginklus. Pasak politiko, užtektų karinių dalinių lankymo, bendravimo su kariais.

Jo teigimu, iš pradžių būtų galima parinkti keletą mokyklų ir vieną universitetą, kurie išbandytų rezervininkų rengimą.

„Įgyvendinti visos šalies lygiu iš karto neįmanoma“, – teigė Kultūros komiteto pirmininkas.

R.Karbauskis svarstė, kad pradėti būtų galima nuo Lietuvos edukologijos universiteto, nes čia rengiami būsimieji mokytojai.

Jis svarstė, kad krašto apsaugos rezervui turėtų būti rengiamos ir merginos.

R.Karbauskis pabrėžė, kad ši jo trečiadienį išsakyta idėja nėra nauja, ji įrašyta partijos programoje, įgyvendinti jai dar reikės detalių diskusijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seima

Seima portretas
Siam pasiulymui pritaria simta procentu.Nuo mazens vaikai turi mokintis myleti,ginti Tevyne.O kariuomene ir juos drausmintu.Mintis gera ,ir paveluota.Geriau veliau negu niekad.

vardas nesvarbu

vardas nesvarbu portretas
Gal tiems, kuriems R. Karbauskio siūlymas įvesti mokyklose karinį parengimą, primena sovietmetį vertėtų pasidomėti, kaip ruošiami savo šalį ginti vaikai Izraelyje? Ar ši valstybė, kurioje mokomi gintis tiek berniukai, tiek mergaitės, taip pat taiko sovietinį modelį? Reikia įsikalti į galvas, kad mes PATYS turėsime apsiginti ir, jei to neparuošime savo vaikus - neturėsime ką kaltinti. Karyba vaikams - tai ir patriotizmo mokykla. Kadangi patriotizmo neturi daugelis tėvų, tai ką jie gali duoti vaikams. Turtuoliai augina savo atžalas šiltnamio sąlygomis, o vargšai mano, kad vaiką svarbu tik pamaitinti.

gidas

gidas portretas
kam patinka tegu tas eina i sauliu sajunga ir mokosi o mokyklose vaikai sedi po septynias pamokas gal gana tokio kruvio
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių