R. Karbauskis: niekas nedraus gerti alkoholio lauko kavinėse

Niekas nedraus gerti alkoholio lauko kavinėse, kurios dirba miestų centruose, teigia Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime seniūnas Ramūnas Karbauskis. Jo teigimu, draudimai nutaikyti į terminuotas kavines paplūdimiuose.

Kalbėdamas su LRT.lt politikas tikino, kad visa LVŽS frakcija nepritaria švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės siūlymui ilginti mokslo metus.

Ketvirtadienį Seime svarstomos prieštaringai vertinamos alkoholio kontrolės įstatymo pataisos. Jos numato ilginti amžių, nuo kurio galima vartoti alkoholį, bei siekia riboti jo prieinamumą.

Parlamentarai svarstys, ar pritarti pataisoms, kuriose numatoma, kad alkoholį pirkti ir vartoti  galėtų tik 20 m. sulaukę asmenys. Be to, Seimas spręs dėl siūlymo drausti alkoholiniais gėrimais prekiauti nestacionariose prekybos ir maitinimo vietose. 

Siūloma nemokamuose masiniuose renginiuose įrengti tam tikras zonas, kuriose būtų prekiaujama alkoholiu, tačiau  tik silpnesniu nei 7,5 laipsnio, o į zoną negalėtų patekti jaunesni nei 20 m. asmenys. Pataisose numatoma, kad parduotuvėse alkoholį būtų galima įsigyti nuo 10 iki 20 val. (sekmadieniais – iki 15 val.). Pataisomis taip pat būtų draudžiama bet kokia alkoholio reklama.

Daugiausia klausimų gali kelti lauko kavinės ir amžius

Kalbėdamas su LRT.lt „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis tikino, jog niekas į kavines, įrengtas lauke šalia veikiančių restoranų, niekada nesikėsino. Pagrindinė problema, pasak politiko, yra paplūdimiai.

Tai yra tos vietos, kuriose bus užtikrinta, kad tie žmonės, kurie negali vartoti alkoholinių gėrimų, nebus įleidžiami. Kažkas tai pavadino gardais, bet, jei norime ramiai vaikus išleisti į šventes.

„Trečiadienį Socialdemokratų frakcijoje turėjome diskusiją. Sakiau, kad, ar mes ketvirtadienį priimsime [pataisas], ar pritrūktų balsų, pažadėjau, kad priėmimo stadijoje pats registruosiu pataisą, jog būtų plačiau išaiškinta. Matau, kad tie, kurie oponuoja, skaito taip, kaip nori skaityti. Tie, kurie gilinasi, supranta, ką mes turime galvoje“, – aiškino R. Karbauskis.

Tą patį LVŽS frakcijos Seime seniūnas teigia padaręs ir su punktu, kuris buvo susijęs su viešais nemokamais renginiais.

„Ten juk buvo įrašyta, kad ribotos prieigos. Tai reiškia, kad galima prekiauti, apribojant prieigą. Kas nutiko? Visi rėkė, kad uždrausime [alkoholį]. Aš išplėtojau pataisą, kas yra ribotos prieigos. Tai yra tos vietos, kuriose bus užtikrinta, kad tie žmonės, kurie negali vartoti alkoholinių gėrimų, nebus įleidžiami. Kažkas tai pavadino gardais, bet, jei norime ramiai vaikus išleisti į šventes, šita pataisa numato, kad bus specialios zonos. Jų gali būti daug – Kaziuko mugėje gali būti ir penkios ar kažkiek.

Lygiai taip pat iki priėmimo reikės patikslinti, kad ir dabar kalba pirmiausia eina ne apie senamiesčio kavines, o tas, kurios išsiima leidimą 2 mėnesiams. Tai daugiausia susiję su paplūdimiais tarp Palangos ir Šventosios, kur yra 22 laikinosios kavinės. Įsivaizduojat, koks kiekis? Apie tai ir eina kalba, o ne apie kavines, kurios yra senamiesčiuose“, – tvirtino R. Karbauskis.

Tuo metu pozicijos dėl kitų klausimų esą nekinta ir R. Karbauskis tikisi, kad ketvirtadienį Seime užteks palaikymo dėl pataisų.

„Aš manau, kad absoliuti dauguma pasiūlymų tikrai sulauks pakankamo palaikymo. Galbūt nėra vienareikšmio palaikymo dėl 20 metų amžiaus. Nors mūsų vaikai per vėlai eina į mokyklą, palyginti su kitų Europos šalių vaikais. Kitose šalyse 18-mečiai jau būna pabaigę mokyklas. Mes turime visai kitą situaciją, 19-mečius mokyklose. Svarbiausia, kad moksleiviai negalėtų legaliai pirkti alkoholio. Mokslo nustatyta, kad iki keturių kartų sumažėja tikimybė tapti priklausomam nuo skirtumo, kada žmogus pradeda vartoti alkoholį. Kuo vėliau pradeda, tuo mažiau galimybių, kad jis bus priklausomas“, – LRT.lt komentavo R. Karbauskis.

R. Karbauskio pateiktais duomenimis, net 48 proc. Lietuvos vyrų ir 16 proc. moterų turi vienokią ar kitokią priklausomybę nuo alkoholio: „Tai nereiškia, kad jie – alkoholikai. Bet jie turi priklausomybę. Įsivaizduokit, 48 proc. vyrų populiacijos Lietuvoje! Tai yra siaubingas skaičius ir mums būtina keisti situaciją. Alternatyvos neegzistuoja, mes negalime nieko nedaryti.“

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnas teigia niekaip negalintis suprasti ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų elgsenos – esą jie tyčiojasi iš savo pačių pateiktų pasiūlymų dėl alkoholio ribojimo.

„Nežinau, kaip kitaip tai pavadinti, tik džiazu. Patys konservatoriai teikia pasiūlymus o vėliau iš jų tyčiojasi. Jie rinkimuose labai kietai ir aiškiai sakė, ką ruošiasi padaryti, o dabar iš tų pačių pasiūlymų jie juokiasi. Tai tiesiog išdavystė savo pačių pasiūlymams. Prisimenat, kaip buvo juokiamasi, kad bus filmuojami žmonės, kurie perka alkoholį? Taigi čia yra konservatorių pasiūlymas. Jie patys jį teikė, patys iš jo juokiasi ir sako, kad mes siūlom. Mes niekada tokių nesąmonių nesiūlėm.

Į mus viešojoje erdvėje bando formuoti neigiamą požiūrį, bet net nežiūri, kas teikia siūlymus. Kai man sako, kad „valstiečiai“ išprotėjo, aš sakau: atleiskit, o kada pateikti pasiūlymai? Praeitoj kadencijoj. Mes tikrai apgalvotai ir ramiai einame priimti sprendimų, nes jų reikia ir jų negalima nepriimti“, – LRT.lt kalbėjo R. Karbauskis.

Nepritaria mokslo metų ilginimui

R. Karbauskis, kalbėdamas su LRT.lt, taip pat kritiškai įvertino Švietimo ir mokslo ministerijos užmojus ilginti mokslo metų trukmę. Ministerijos pozicija – mokslo metai turėtų ilgėti 10–15 dienų.

Pagal Švietimo ir mokslo ministeriją, vaikai ilgiau galėtų mokytis birželį arba anksčiau pradėti mokslo metus rugpjūtį. Taip pat mokykloms būtų paliekama pačioms apsispręsti, kaip jos nori išsidėlioti mokslo metus.

„Pirmiausia, man atrodo, dėl ko mes visi sutariame – kad norime išsilavinusios Lietuvos. Ambicingos, išsilavinusios ir modernios šalies. Esame numatę daug reformų ir siekiame turėti kokybišką švietimą. Mūsų pasiekimų rezultatai, deja, prastėja. O mes turime vienus trumpiausių mokslo metų. Ugdymo turinys, apie ką kalba tėvai, ugdymo programa, apie kurią kalba mokytojai ir moksleiviai, iš tiesų sukelia didelį krūvį ir didelę įtampą mokykloje. Mokslo metų ilginimas sudaro galimybes nuosekliau, ramiau išdėstyti ugdymo turinį. Tai turėtų įtakos teigiamiems pasiekimams“, – LRT teigė švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Uždarysime vaikus antroje birželio pusėje ir juos mokysime? Kas gali 25 laipsnių temperatūroje, kai už lango viskas žaliuoja, mokytis? Visi suprastume, jei būtų ekskursijos, stovyklos, dar kažkas.

Savo ruožtu LVŽS lyderis R. Karbauskis teigia esantis kategoriškai prieš tokius pasiūlymus. Pasak politiko, LVŽS frakcijoje nėra žmogaus, kuris pritartų mokslo metų ilginimui.

„Aš labai tikiuosi, kad tokių sprendimų nebus, nes apie šnekėjome ir su premjeru, kad viskas turi turėti pagrindimus. Šitas siūlymas tikrai tas siūlymas, kuris yra be pagrindimo. Jei būtų pasakyta, kad bus skiriamos lėšos kelionėms ir galėtų motyvuoti, kodėl reikia ilginti... Dabar apie turinį nešnekam, kalbam tik apie tikslą prailginti. Tikiuosi, kad to sprendimo nebus, mūsų frakcijos nuomonė – vienareikšmė“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jo žodžiais, „kai bus ateita su konkrečiais pasiūlymais, tada bus kita kalba, ir visuomenė tai esą taip pat galbūt vertins palankiau“.

„Dabar suprantu neigiamą visuomenės reakciją. Ir aš, kaip tėvas, negaliu į tai teigiamai žiūrėti. Švietimo reformoje yra logiškų dalykų – štai jau universitetai patys pradėjo tartis, vyksta procesai. Bet  kas susiję su mokslo metų ilginimu... Uždarysime vaikus antroje birželio pusėje ir juos mokysime? Kas gali 25 laipsnių temperatūroje, kai už lango viskas žaliuoja, mokytis? Visi suprastume, jei būtų ekskursijos, stovyklos, dar kažkas. Tuomet būtų galima tai svarstyti, bet dabar nėra turinio ir dėl to mes esame griežtai prieš“, – LRT.lt kalbėjo R. Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
Pensininkams didele prabanga gerti alkoholi lauko kavinese

Anonimas

Anonimas portretas
Aisku kad nedraus alkoholio gerti lauko kavinese.....bet nepamirskit prie kaviniu pastatyt po policininka ir vaiku teisiu atstova....tai bus lengvesnis kelias atimimet vaikus is seimu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių