R. Karbauskis: numatoma modernizuoti LRT valdymą

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kartu su Seimo nariais, kuriuos LVŽS frakcija buvo delegavusi į LRT laikinąją komisiją, tyrusią LRT valdymą bei finansinę veiklą, registruoja naują Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo redakciją.

„Naujoje įstatymo redakcijoje suvienodinamas LRT portalo bei radijo ir televizijos reguliavimas, portalui pradedamas taikyti reklamos draudimas, siūloma įsteigti valdybą, LRT ombudsmeną, per pusę mažinamas politikų deleguojamas LRT tarybos narių skaičius, naikinama Administracinė komisija. Pataisas lėmė tiek LRT veiklą tyrusios komisijos išvados, tiek EBU rekomendacijos, tiek Konstitucinio Teismo išaiškinimai dėl LRT nepriklausomumo užtikrinimo“, - sako R. Karbauskis.

Jo teigimu, pataisomis numatoma modernizuoti LRT valdymą, stengiantis į LRT valdymą pritraukti vadybos, teisės, ekonomikos žinių, didelės vadovaujamojo darbo patirties turinčių asmenų. Šiuo žinių ir kartu valdymo centru taps kolegialus organas - valdyba. Ją sudarys septyni asmenys: pagal pareigas direktorius ir du jo pavaduotojai bei keturi nepriklausomi nariai, kuriuos skirs taryba po to, kai kandidatūros bus atrinktos viešo konkurso būdu. Viešą konkursą, kuriame atrenkama 12 kandidatūrų į Valdybos narius, vykdo Tarybos sprendimu paskelbto viešo konkurso būdu atrinkta audito kompanija, turinti bent 10 metų tarptautinės veiklos patirtį. Po to Taryba priims sprendimą, kurie keturi iš šių 12 asmenų dalyvaus Valdybos veikloje.

Naujoje įstatymo redakcijoje suvienodinamas LRT portalo bei radijo ir televizijos reguliavimas, portalui pradedamas taikyti reklamos draudimas, siūloma įsteigti valdybą, LRT ombudsmeną.

„Valdybos nariais gali būti skiriami tik nepriekaištingos reputacijos asmenys“, - sako R. Karbauskis. Teikiamame projekte taip pat numatyta, kad Valdybos nariais, išskyrus tuos, kurie Valdybos nario pareigas eina ex officio, gali būti skiriami tik tie asmenys, kurie yra įgiję aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą socialinių mokslų krypties teisės arba ekonomikos, vadybos ir administravimo srities išsilavinimą, turi vienos iš šių mokslo sričių magistro kvalifikacinį laipsnį arba yra baigę vientisąsias vienos iš šių mokslo sričių studijas bei turi 5 metų vadovaujamojo darbo patirties.

Asmenys Valdybos nariais būtų skiriami tokiu būdu, kad Valdyboje būtų bent po vieną teisės, ekonomikos bei vadybos ir administravimo specialistą. Kriterijai, kada asmuo negali būti laikomas nepriekaištingos reputacijos, yra apibrėžti Valstybės tarnybos įstatyme.

Valdyba bus atsakinga už LRT valdymą, struktūros planavimą, ūkinę veiklą, sutarčių, jei sandorio suma yra didesnė kaip 29 000 eurų, sudarymą.

Pataisos numato pokyčius ir LRT taryboje. Iki penkerių metų trumpinama jos kadencija, Seimas skirs tik du asmenis (iš pozicijos ir opozicijos) vietoj keturių, prezidentas - du asmenis (vietoj keturių).

„Mums svarbus LRT sprendimų priėmėjų depolitizavimas, todėl vadovaujantis europiniais standartais siūlome mažinti deleguojamų politikų skaičių“, - sako LVŽS seniūnas.

Pasak jo, į Tarybą taip pat turi būti skiriami tik tie nepriekaištingos reputacijos asmenys, kurie yra įgiję aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą humanitarinių ar socialinių mokslų krypties išsilavinimą, turi vienos iš šių mokslo krypčių magistro kvalifikacinį laipsnį arba yra baigę vientisąsias vienos iš šių mokslo sričių studijas bei turi 5 metų darbo pagal įgytą specialybę patirties. Į Tarybos narius, kuriuos bendru sutarimu skiria universitetų, kuriuose vykdomos žurnalistikos studijos, senatai, gali būti skiriami tik tie nepriekaištingos reputacijos asmenys, kurie yra įgiję aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą ir turi žurnalistikos mokslo srities daktaro laipsnį bei 5 metų pedagoginio darbo patirtį.

Projekte numatoma naikinti administracinę komisiją, Laikinajai komisijai pripažinus, kad per ketverius pastaruosius metus ji nevykdė dalies savo funkcijų. Jos funkcijos didžiąja dalimi perduodamos Valdybai.

Atsiranda ir naujas LRT vidinės savireguliacijos mechanizmas - LRT ombudsmenas. Jis prižiūrės, kaip LRT laikosi savo misijos, žurnalistikos etikos principų, pavyzdžiui, nepriklausomumo, atskaitingumo visuomenei ir t. t. Jis taip pat stebės, ar laikomasi LRT Etikos kodekso. Beje, LRT Etikos kodeksas - taip pat šiuo projektu siūloma naujovė. Jį turės tvirtinti Taryba. Ombudsmeno pareigybė steigiama remiantis gerąja kitų valstybių praktika. Tokį mechanizmą turi ir Estija.

Dalis įstatymo pataisų susiję su skaidrumo ir viešumo didinimu. Numatomas privalomas LRT tarybos posėdžių transliavimas, privalomas kasmetis išorinis auditas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nerašykite visos Tautos vardu ,

nerašykite visos Tautos vardu ,  portretas
aš žinau kas vyksta su tyrimais , todėl noriu , kad vyktų ir toliau . Domėkitės . Valstybės biudžetas turi būti skaičiuojamas . Pritariu ir įstatymo pataisoms dėl skaidrumo ir viešumo .

Nebejuokinkit jus Tautos su tyrimais

Nebejuokinkit jus Tautos su tyrimais portretas
Gal metai , pradejot LRT tyrimus, ir valdymus. Nei datos , kada baigsit , ta turejot paskelbti pradeje tyrima. Mes Tauta nematom nei ataskaitu, nei issvaistytu jeigu buvo milijonu. Iseina, kad korupcija tampa Valstybes paslaptimi. Idomu , ar tebemokama tukstantis uz daina?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių