R. Karbauskis nusitaikė į valstybės grūdų rezervą?

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio aplinka stiprina įtaką valstybės grūdų rezervą bei kitas maisto atsargos saugančioje bendrovėje „Jonavos grūdai“, teigiama LRT Tyrimų skyriaus atliktame tyrime.

Valstybė per Žemės ūkio ministeriją valdo 70,13 proc. strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių „Jonavos grūdų“ akcijų, tačiau penkių asmenų valdyboje (dar vieno nario šiuo metu yra ieškoma) ji turi tik dvi vietas. Vieną vietą valdyboje turi R Karbauskiui netiesiogiai priklausantys „Agrokoncerno grūdai“, valdantys 25,07 proc.  „Jonavos grūdų“ akcijų, o dar du valdybos nariai yra nepriklausomi, tačiau vienas iš jų – Audrius Zalatoris – priklauso LVŽS.

Anot LRT, „Jonavos grūdai“ ataskaitose patys pripažįsta, kad didžiausias jų klientas bendrovėje  savo grūdus ir trąšas sandėliuojantys „Agrokoncerno grūdai“. Dalį sandėliuojamų trąšų „Jonavos grūdai“ perparduoda ar teikia ūkininkams į skolą pagal vekselius. „Jonavos grūdai“ nėra perkančioji organizacija, todėl sandoriai su „Agrokoncerno grūdais“ bei kitomis įmonėmis vyksta ne per viešuosius pirkimus – kitaip tariant, valstybės kontroliuojama įmonė gali pirkti, iš ko nori ir už kiek nori, o sumos lieka konfidencialios.

Dar 2011-aisiais su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ Vilniaus biuras atskleidė, kad 2006 metų pabaigoje, Kazimiros Prunskienės ministravimo laikais, valstybiniam grūdų rezervui grūdus ŽŪM pirko iš „Agrokoncerno grūdų“. Už tai R. Karbauskio verslui tuomet buvo atseikėta 1,41 mln. eurų.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sakė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad grūdai perkami iš „Agrokoncerno“. Jis taip pat pripažįsta, kad planuojant atsisakyti „Jonavos grūdų“ specialiųjų funkcijų, bus galvojama ir apie jos privatizavimą. Ministro teigimu, įmonė galėtų būti privatizuota po kelerių metų, o valstybinis grūdų rezervas būtų saugomas privačių įmonių grūdų sandėliuose.

R. Karbauskis sako prieštaraujantis privatizavimui 

Žiniasklaidai paskelbus, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio aplinka stiprina įtaką valstybės grūdų rezervą bei kitas maisto atsargas saugančioje bendrovėje „Jonavos grūdai“ bei galbūt nori ją privatizuoti, R. Karbauskis teigia, kad tai yra neįmanoma tiek dėl jo paties pozicijos, tiek dėl įstatymų.

LVŽS lyderis paneigė svarstymus, esą jo kontroliuojama grupė „Agrokoncerno grūdai“ ketina privatizuoti „Jonavos grūdus“.

„Prieštarauju bet kokios pelningos valstybinės įmonės privatizavimui ir tą sakiau jau seniai (...) Žurnalistės, kurios atlikinėjo tyrimą, kažkaip arba nepasidomėjo, arba nenorėjo domėtis tuo faktu, kad Seimas priėmė sprendimą, gerokai sugriežtinantį tokių įmonių privatizavimą (...) Sausį šios kadencijos Seimas, ir mano balsu taip pat, priėmė įstatymą, kad tokių įmonių privatizavimas būtų praktiškai neįmanomas“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Politiko kontroliuojama grupė „Agrokoncerno grūdai“ pirmadienį taip pat pareiškė neplanuojanti plėtros ir nesvarstanti įsigyti likusių įmonės „Jonavos grūdai“ akcijų.

Grupė nesvarsto naujų elevatorių įsigijimo, ji ketina modernizuoti tik turimą tinklą, nesvarstytas ir „Jonavos grūdų“ akcijų įsigijimas, išplatintame pranešime teigia „Agrokoncerno grūdai“.

„Tendencingai informuodami visuomenę, neva ketinama pasisavinti valstybės valdomą įmonę, žurnalistai nenurodė, jog „Jonavos grūdų“ akcijas iš fizinių asmenų galėjo pirkti bet kas, tam nebuvo taikoma jokių apribojimų“, – pranešime sakė „Agrokoncerno grūdų“ direktorius Karolis Šimas. 

Pasak LRT, Žemės ūkio ministerija valdo 70,13 proc. strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių „Jonavos grūdų“ akcijų, tačiau penkių asmenų valdyboje ji turi tik du narius. Vienas jų atstovauja „Agrokoncerno grūdai“, dar du yra nepriklausomi, bet vienas jų – Audrius Zalatoris – priklauso LVŽS.

K. Šimas tikina, jog nei „Agrokoncernas“, nei „Agrokoncerno grūdai“ niekaip nedalyvavo ir skiriant nepriklausomus valdybos narius, neturi informacijos apie jų priklausymą politinėms partijoms.

„Publikacijoje neminimos svarbios detalės, pateikiama informacija iškraipoma taip, kad sudėlioti faktai netrukdytų padaryti skandalingus apibendrinimus apie menamą privatizavimą ir „Agrokoncerno grūdų“ įtaką valstybės valdomai įmonei“, – rašoma pranešime.

„Šnekant apie tai, kokios įmonės valdybos narys ar kažkas yra kokios partijos narys, tai pasakysiu, mes taip pat priėmėme sprendimus depolitizuoti tarybas (valdybas – BNS) ta prasme, kad dabar ne ministrai skiria tuos žmones ir niekaip politikai prie to negali prisidėti. Tai yra specialios komisijos Vyriausybėje, kurios skiria valdybų narius“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis. 

Anot LRT tyrimo, grūdus ir trąšas sandėliuojantys „Agrokoncerno grūdai“ yra didžiausias „Jonavos grūdų“ klientas, turintis 25,07 proc. pastarosios akcijų. Į valdžią grįžus „valstiečiams“, vėl prabilta apie pastarosios privatizavimą, teigia LRT.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys LRT sakė, jog planuojant atsisakyti „Jonavos grūdų“ specialiųjų funkcijų, bus galvojama ir apie jos privatizavimą. Ministro teigimu, įmonė galėtų būti privatizuota po kelerių metų, o valstybinis grūdų rezervas būtų saugomas privačių įmonių grūdų sandėliuose.

Pasak K. Šimo, „Jonavos grūdai“ paslaugas teikia rinkos kainomis - nuo 2002 metų „Agrokoncerno grūdai“ šiai įmonei sumokėjo per 5,4 mln. eurų.

Aiškinsis Seimo narių grupė

Seimo narių grupės dėl Ekonominės galios koncentracijos žemės ūkio sektoriuje tyrimo vadovas konservatorius Jurgis Razma kreipėsi į žemės ūkio ministrą Giedrių Surplį, prašydamas detaliai atsakyti į klausimus, susijusius su valstybine įmone „Jonavos grūdai“, kuri yra nacionaliniam saugumui svarbių valstybės valdomų įmonių sąraše.

Parlamentaras prašo atsakyti, kaip keitėsi įmonės valdybos sudėtis 2016-2018 metais (kada ir kokie valdybos nariai buvo atleisti, kokie naujai paskirti, kam jie atstovauja). Seimo narį domina tai, kokia įmonės valdybos sudėtis yra šiuo metu, kaip vykdoma naujai skiriamų valdybos narių atranka.

Šiais klausimais parlamentaras J. Razma reaguoja į informaciją žiniasklaidoje, kad valstybinė įmonė darosi užvaldoma privačios, su valdančiosios daugumos didžiausios frakcijos vadovu siejamos bendrovės.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas J. Razma taip pat teiraujasi, kokią dalį tarp 2017-2018 m. valstybiniam rezervui nupirktų grūdų sudaro pirkimai iš bendrovės „Agrokoncerno grūdai“.

„Kaip supratome iš žiniasklaidos, žurnalistams informacija, kokią dalį grūdų ši valstybinė įmonė pirko iš su Ramūnu Karbauskiu siejamos įmonės „Agrokoncerno grūdai“, nebuvo suteikta. Todėl informaciją, koks kiekis, ar nepažeidžiant viešųjų pirkimų reikalavimų grūdai buvo perkami iš minėtos įmonės, tikimės gauti Seimo komisijoje“, - sako J. Razma.

Parlamentarui taip pat sukėlė įtarimų ministro pasisakymai, kuriuose jis neatmetė galimybės įmonę privatizuoti prieš tai atsisakant kai kurių jai valstybės deleguotų funkcijų.

J. Razma ministro G. Surplio prašo informuoti, kokiose vyriausybinėse ar kitose politinėse struktūrose buvo aptartas įmonės privatizavimo klausimas, kas buvo šios idėjos iniciatorius.

„Kokių šios įmonės funkcijų, suteikiančių jai pagrindą būti nacionaliniam saugumui svarbių įmonių sąraše, ir kada numatote atsisakyti, ar tos funkcijos būtų naikinamos, ar kam nors perduodamos. Kokį šios įmonės privatizavimo būdą ketinate pasirinkti ir kada planuojate privatizavimą?“ - ministro klausia Seimo tyrimo grupės vadovas.

Kreipimesi prašoma patikslinti informaciją, nuo kada AB „Jonavos grūdai“ ėmė teikti ir naujas paslaugas - į skolą ūkininkams pagal vekselius duoti „Agrokoncerno“ trąšų. Taip pat klausiama, kieno vardu „Agrokoncerno“ ar „Jonavos grūdų“ išduodami vekseliai, t. y. kam atitenka įsiskolinimo išieškojimo pareiga ir rizika, jei ūkininkas už gautas trąšas nesugebės nustatytu laiku atsiskaityti.

Artimiausias Seimo narių grupės dėl Ekonominės galios koncentracijos žemės ūkio sektoriuje tyrimo posėdis planuojamas trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leokadija

Leokadija portretas
sunku Karbauskui įveikti per 28 metus išbujojusi drakona

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
Karbauskis dabar nusitaikęs pataisyti pašlijusius Lietuvos reikalus... ir ko jau ko, o grūdų tai Jis turi pakankamai... ir nėra ko čia ant Jo "kabinti visus šunis"... o kas išparceliavo Lietuvos valstybines mazuto atsargas?... kas žlugdo Elektrėnų elektrinę?...

Anonimas

Anonimas portretas
Pidarasams viskas blogai ,Karbauskas valo Lietuva nuo pidaru liberkoncervu nuo korupcijos nuo koncervu vagiu ,o pidarai pyksta.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių