R. Karoblis: Europos gynybos stiprinimas privalo būti derinamas su NATO

Krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio manymu, įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) gynybos iniciatyvas, būtina orientuotis į jų sukuriamą pridėtinę vertę, o tam būtinas ne tik ES, bet ir NATO sąjungininkų įsitraukimas, užtikrinantis tarpusavio bendradarbiavimo efektyvumą bei iniciatyvų sinergiją.

„Lietuva, aktyviai dalyvaudama naujausiose ES gynybos bendradarbiavimo iniciatyvose ir remdama tokias prioritetines sritis kaip kibernetinis saugumas ar karinis mobilumas, laikosi savo kertinės pozicijos, jog būtina išsaugoti pamatinius transatlantinius santykius. NATO išlieka nepakeičiamu kolektyvinės gynybos ramsčiu”, - sakė ministras, pabrėždamas, kad Europos gynybos stiprinimas privalo būti suderinamas ir papildantis esamas NATO garantijas.

R. Karoblis Briuselyje vykusioje jungtinėje ES užsienio reikalų taryboje kalbėdamas apie Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo iniciatyvą (PESCO), kuri apima atskiras gynybos ir saugumo sritis, ragino ES leisti prie PESCO projektų jungtis ir trečiąsias šalis.

Nepakeičiamą ir pagrindinį NATO, kaip gynybos aljanso, vaidmenį Europoje ES Tarybos posėdyje pabrėžė visi ES gynybos ministrai.

Pagal PESCO iniciatyvą Lietuva vadovauja ES greitojo reagavimo kibernetinių pajėgų kūrimui, taip pat dalyvauja karinio mobilumo projekte.

Raginimą vengti nereikalingos NATO ir ES konkurencijos, dedant visas pastangas išsaugoti transatlantinę vienybę bei pasitikėjimą, R. Karoblis pakartojo ir per ES gynybos ministrų susitikimą su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Islamas Amerikei naudingas... nes jie IR patys ginklus perka, o ir kitus verčia pinigus amerikontams (už ginklus) atiduot.

Taip, NATO

Taip, NATO portretas
mus privalo apginti nuo islamo

Megumin

Megumin portretas
Su izraeliu. Gerai tai, kas жыdams gerai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių