Referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo: opozicija kreipiasi į KT

Opozicinės frakcijos surinko parašus kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kad jis įvertintų naująjį Referendumo įstatymą bei valdančiųjų paskelbtą referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

„Kreipiamės į Konstitucinį Teismą, nes pats teismas atkreipė dėmesį, kad Referendumo įstatymas, keistas praėjusių metų gruodžio mėnesį, gali neatitikti Konstitucijos normų“, – BNS sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

„Referendumo įstatymas turi būti keičiamas kaip konstitucinis įstatymas, ir reikia šitą faktą giliau panagrinėti ir atsakyti, ar žmonės kviečiami balsuoti į Konstituciją atitinkantį referendumą. Mano supratimu, neatitinkantį, bet palauksime KT išvados“, – argumentavo konservatorių vadovas.

Kreipimąsi į KT pasirašė opozicinių konservatorių, liberalų, socialdemokratų ir keli Seimo narių Mišrios grupės atstovai. Jau surinkti 29 kreipimuisi į KT reikalingi Seimo narių parašai, jie renkami toliau.

Konservatorių inicijuotame kreipimesi keliamas klausimas, ar nuo sausio įsigaliojęs naujos redakcijos Referendumo įstatymas neprieštarauja Konstitucijai, taip pat – juo remiantis paskelbtas referendumas dėl mažesnio Seimo narių skaičiaus.

Opozicija prašo KT paankstinti bylos nagrinėjimą, nes „galimai Konstitucijai prieštaraujančių teisės aktų pagrindu gali būti priimti labai svarbūs sprendimai, kurių teisine galia vėliau gali būti pagrįstai abejojama“.

Seimas paskutinę pratęstos rudens sesijos dieną praėjusią savaitę paskelbė referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121. Pagal nutarimą, jis vyks gegužės 12 dieną su prezidento rinkimais.

„Valstiečiai“ sako, kad taip vykdo savo pažadus, nes tai buvo numatyta jų programoje. Opozicija iniciatyvą vadina populistine.

Kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl paties Referendumo įstatymo opozicijos atstovai argumentuoja tuo, kad praėjusių metų pabaigoje naujos redakcijos įstatymas priimtas kaip paprastas, o ne konstitucinis įstatymas.

„Darytina prielaida, kad Seimas, 2018 metų gruodžio 20 dieną priimdamas naujos redakcijos

Referendumo įstatymą nesilaikydamas konstituciniams įstatymams nustatytos tvarkos, viršijo savo galias“, – teigiama kreipimesi.

Anot kreipimosi, dėl to Referendumo įstatymas „negali sukelti jokių teisinių padarinių“ ir kyla abejonių dėl Seimo sprendimo skelbti referendumą, kuriuo Seimo narių skaičius būtų mažinamas nuo 141 iki 121.

Abejones dėl naujos redakcijos Referendumo įstatymo išsakė KT, praėjusią savaitę skelbdamas sprendimą dėl referendumo dvigubos pilietybės klausimu.

KT užsiminė, kad Seimas referendumų organizavimo tvarką galėjo pakeisti nesilaikydamas numatytų procedūrų, tačiau teigė kol kas negalįs pasisakyti dėl naujojo įstatymo atitikimo Konstitucijai.

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas pabrėžė, kad Seimas yra įsipareigojęs priimti konstitucinį Referendumo įstatymą – aukštesnės galios teisės aktą, kuris priimamas ir keičiamas didesne balsų dauguma nei paprastas įstatymas.

„Pažymėtina, kad nauja Referendumo įstatymo redakcija (...) nebuvo priimta kaip konstitucinis įstatymas“, – sakė D. Žalimas, skelbdamas Konstitucinio Teismo nutarimą.

Tačiau D. Žalimas pridūrė, kad įstatymo atitikimas Konstitucijai pagal priėmimo tvarką kol kas „nebuvo tyrimo dalykas“.

Šį išaiškinimą Konstitucinis Teismas pateikė, kai skelbdamas sprendimą dvigubos pilietybės išplėtimo referendumo klausimu konstatavo, kad referendumai negali vykti kelias dienas.

Seimas referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 paskelbė paskutinę pratęstos rudens sesijos dieną praėjusią savaitę. Pagal nutarimą, jis vyks gegužės 12 dieną su prezidento rinkimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Taigi, skaitom: "Niekas negali varžyti ar riboti Tautos suvereniteto, savintis visai Tautai priklausančių suverenių galių" (K.3str.1d.) - JEI jau Tauta tokį pageidavimą išreiškė, jei jau rinkimų metu toks pažadas buvo duotas, tai JAU Tautos valia, kurią tereikia tinkamai įformint. ŽINOM ir tai kad "Aukščiausią suverenią galią Tauta vykdo tiesiogiai ar per demokratiškai išrinktus savo atstovus" (K.4str.) - šią Tautos valią įkūnijo demokratiškai išrinkta dauguma. Taip pat žinom: "Svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu" (K.9str.1d.), taip kad VISI, savo parašu siekiantys stabdyt referendumo rengimą, vykdo ANTIKONSTITUCINĮ nusikaltimą (reikia nepamiršt kad "Konstitucija yra vientisas ir tiesiogiai taikomas aktas", K.6str.1d.). DAR žinom kad "Galioja tik paskelbti įstatymai" (K.7str.2d.), taip kad galima TIK stebėtis D.Žalimo 'pavirkavimais' kad "Seimas yra įsipareigojęs priimti konstitucinį Referendumo įstatymą" - GAL, bet ko NĖRA, tas ir NEGALIOJA.

manau per visus rinkimus tuos seimo opozicinius

manau per visus rinkimus tuos seimo opozicinius  portretas
reikia šluoti lauk . Gana tyčiotis iš likusių gyventi Lietuvoje . Aš nebalsuosiu nei už konservatorius , nei už liberalius nei už socialdemokratus paluckininkus bei mišrius .

seimunams gedos nera

 seimunams gedos nera  portretas
seti seimunai iki grabo lentos-smegenys nebedirba pilnai,uztat ir pridare visokiu istatymu sau palankius ir verlslininkams uz kisi todel lietuva nustekenta pilnai ,cia seimunu darbas,ka jie gero padare tik isvare jaunima is lietuvos ,lauk tokius senius,jaunimas turi dirbti,o jus seni komunistai jau pridirbot i valias su savo durnu proteliu,per 28 metus i teisma pradedant nuo Brazausko seimos,Kubiliaus ir t,t,
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių