Rinkimai baigėsi: balsavo per 40 proc. rinkėjų

  • Teksto dydis:

Rinkėjų aktyvumas savivaldos rinkimuose galėjo siekti apie 46-47 proc., sekmadienį užsidarius rinkimų apylinkėms pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Dieną rinkėjų rinkimų apylinkėse tikrai buvo gausu, prireiks nemažai laiko, kol komisijos suskaičiuos visus biuletenius. Bendras rinkėjų aktyvumas (iki 19 val.) yra 39,82 proc., dar turime apie 6 proc. rinkėjų, kurie balsavo iš anksto, specialiuose paštuose arba namuose, tuomet turėtume apie 45 proc. aktyvumą, ir per tą valandą nuo 19 val. aktyvumas dar šiek tiek padidės, vienu ar du proc. punktais“, - per spaudos konferenciją sekmadienį sakė Z.Vaigauskas.

Klausiamas, kada galėtų paaiškėti antrojo turo varžovai didžiuosiuose miestuose, ar merai, jei bus išrinkti pirmajame ture, Z.Vaigauskas svarstė, jog apie 3-4 val. ryto.

Kaip skelbia VRK, sekmadienį iki 19 val., kai iki balsavimo pabaigos dar buvo likusi valanda, buvo balsavę 39,82 proc. rinkėjų. Iš anksto specialiuose paštuose ir namuose trečiadienį-šeštadienį balsavo dar 5,97 proc. rinkėjų.

Šiemet balsuojama šiek tiek aktyviau nei per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus. Prieš ketverius metus iki 19 val. buvo balsavę 39,73 proc. rinkėjų, o galutinis aktyvumas siekė 44,08 procento.

Sekmadienį aktyviausiai balsuota Druskininkuose - 51,72 proc. iki 19 val., Pagėgiuose - 49,76 proc., Birštono rajone - 49,71 proc., o mažiausiai aktyvūs buvo Vilkaviškio rajono rinkėjai (30,67 proc.).

Sekmadienį rinkimuose dėl pusantro tūkstančio savivaldybių tarybų narių mandatų varžėsi per 15 tūkst. kandidatų. 60 merų postų siekė daugiau kaip 400 politikų. Rinkėjų sąrašuose įrašyta pustrečio milijono rinkėjų.

Meras bus išrinktas, jei esant ne mažesniam kaip 40 proc. rinkėjų aktyvumui jis gaus daugiau kaip pusę balsų. Kitu atveju po dviejų savaičių bus rengiamas antrasis turas, kuriame varžysis du geriausiai pasirodę kandidatai.

Sekmadienį taip pat vyko rinkimai į laisvą Seimo nario vietą Žirmūnų apygardoje, nes čia išrinktas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis buvo paskirtas eurokomisaru. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių