Rūpinasi reputacija: socdemai žada vertinti Prienų mero elgesį

Po tarnybinės etikos sargų konstatuoto įstatymų pažeidimo Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) žada įvertinti Prienų mero Alvydo Vaicekausko elgesį.

Pats meras sako su komisijos išvadomis sutikti nelinkęs ir svarsto skųsti jas teismui.

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas ketvirtadienį BNS teigė, kad Prienų mero klausimas svarbus ir partijos reputacijai.

„Paaiškėjusią informaciją įvertins partijos Etikos ir procedūrų komisija. Mes labai rimtai žiūrime į tuos dalykus, nes tai yra reputacinis klausimas ne tik mero, bet ir visos partijos“, – BNS ketvirtadienį sakė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį konstatavo, kad Prienų meras kelis kartus supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Nedeklaravo narystės, sandorių

Anot komisijos, A. Vaicekauskas privačių interesų deklaracijoje nenurodė narystės „Prienų ūkininkų sąjungoje“, kurios nariu buvo nuo 2014 metų spalio iki šių metų vasario. Be to, meras 2015 metais savivaldybės tarybos posėdyje nenusišalino svarstant du su šia asociacija susijusius klausimus.

Komisija taip pat paskelbė, jog A. Vaicekauskas yra kredito unijos „Prienų taupa“ narys nuo 1999 metų, tačiau yra deklaravęs tik iš jos paimtą paskolą, o ne narystės faktą. Konstatuota, kad meras tris kartus nenusišalino tarybos posėdžiuose sprendžiant dėl savivaldybės patalpų nuomos sutarčių su šia kredito unija.

Tyrimo duomenys rodo, jog vykdydamas individualią veiklą A.Vaicekauskas 2016 ir 2017 metais sudarė 3 tūkst. eurų viršijančius sandorius, tačiau jų nenurodė savo interesų deklaracijoje.

VTEK taip pat konstatavo, kad iš banko „Swedbank“ paskolą paėmęs Prienų meras 2016 metų gruodį ir pernai lapkritį nenusišalino tarybos posėdžiuose svarstant klausimus dėl savivaldybės paimtos paskolos grąžinimo šiam bankui termino.

G. Paluckas teigė, kad kai kurie nustatyti pažeidimai yra „bendragyvenimiški“ ir mažareikšmiai. Vis dėlto jis tvirtino, kad „tokie konstatuoti pažeidimai merui garbės tikrai nedaro“.

„Naudos negavau“

Prienų meras pripažįsta kai kur padaręs klaidų, tačiau tvirtina jokios naudos negavęs. Jis svarstys galimybę teismui skųsti VTEK išvadas.

„Kai gausime raštu visas išvadas, net nežinome iki šiol kai kurių dalykų, tada ir apsispręsime“, – BNS sakė A. Vaicekauskas.

„Manau, kad VTEK nuėjo ne tuo keliu, kur tirti konkrečius atvejus, kur politikai tikrai naudojasi, piktnaudžiauja padėtimi ir gauna iš to naudos. Šiuo atveju jokios naudos negavau“, – pridūrė jis.

Meras tvirtino pamiršęs apie savo narystę „Prienų ūkininkų sąjungoje“, nes nebuvo aktyvus jos narys ir nemokėjo nario mokesčio. Savivaldybės vadovo manymu, viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje pakako nurodyti tik paskolą „Prienų taupoje“, kad visuomenė galėtų matyti jo galimą suinteresuotumą.

A. Vaicekauskas teigė deklaravęs visas savo pajamas centų tikslumu, todėl deklaruoti atskirų su ūkininkavimu susijusių sandorių nematęs reikalo.

Tai ne pirmas kartas, kai VTEK konstatuoja, jog Prienų meras supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Pernai gruodį etikos sargai konstatavo, kad A. Vaicekauskas dalyvavo svarstant 2017 metų Prienų savivaldybės biudžetą nepaisant to, kad juo buvo skirtas finansavimas ir mero sutuoktinės vadovaujamai Pakuonio pagrindinei mokyklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių