S. Skvernelis neigia, kad žurnalistus išvadino mėšlavabaliais

Vyriausybė trečiadienį paneigė žiniasklaidos laisvę ginančios tarptautinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ teiginį, kad ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pernai pavadino žurnalistus mėšlavabaliais.

Tokį teiginį organizacija išplatino praėjusią savaitę, kai paskelbė kasmetinį 180 pasaulio šalių, įskaitant Lietuvos, žiniasklaidos laisvės reitingą.

„Kalbant apie teiginius, priskirtus Lietuvos ministrui pirmininkui, dar kartą užtikrinu, kad tai yra gandai, neturintys nieko bendra su tuo, apie ką buvo kalbama ar diskutuojama per susitikimus ar paties ministro pirmininko“, – rašoma Vyriausybės vicekanclerio Deivido Matulionio pasirašytame laiške.

„Reporteriai be sienų“ praėjusią savaitę rašė, kad S. Skvernelis žurnalistus mėšlavabaliais pavadino pernai Vyriausybei svarstant klausimą dėl registrų duomenų teikimo žiniasklaidai.

Žiniasklaidos laisvės indekse Lietuva šiemet pakilo iki 30 vietos – šešiomis pozicijomis aukščiau, lyginant su pernai.

Dar kartą užtikrinu, kad tai yra gandai, neturintys nieko bendra su tuo, apie ką buvo kalbama ar diskutuojama per susitikimus ar paties ministro pirmininko.

Lietuvos padėties apžvalgoje rašoma, kad žurnalistai pamažu išsilaisvina „po daugelį metų trukusios vietos žiniasklaidos magnatų priespaudos“. Šalis taip pat giriama dėl pastaruoju metu pagreitį įgaunančių nepriklausomų žurnalistinių tyrimų iniciatyvų.

Vis dėlto raporte pabrėžiama, kad pastaruoju metu spaudos laisvė Lietuvoje nukentėjo nuo valdžios iniciatyvų.

Pavyzdžiui, „Reporteriai be sienų“ pabrėžė politikų sprendimą iš dalies apriboti žiniasklaidos prieigą prie registrų duomenų, taip pat ištrinti Vyriausybės pasitarimo, kur buvo svarstomas šis klausimas, garso įrašą.

Laiške organizacijai Vyriausybė nurodė, kad nepaisant Registrų centro sprendimo nutraukti ilgametę praktiką teikti duomenis neatlygintinai, vėliau buvo patvirtinta tvarka, kompensuojanti duomenų teikimą žurnalistams iš valstybės biudžeto.

Ji taip pat pabrėžė laimėjusi bylą dėl pernai spalį vykusio Vyriausybės pasitarimo garso įrašo pirmos instancijos teisme, be to, dar nelaukdama teismo sprendimo nusprendusi viešai transliuoti visus ateities pasitarimus. Žurnalistai teismo sprendimą yra apskundę.

„Norėčiau pabrėžti, kad Lietuvos vyriausybė visiškai palaiko poreikį užtikrinti visuomenės konstitucines teises žinoti ir žiniasklaidos teisę rinkti, gauti ir skleisti informaciją, ir nuosekliai tai parodė žodžiais ir veiksmais“, – teigiama laiške „Reporteriams be sienų“.

Laišką BNS perdavė Vyriausybės kanceliarija.

Kaimyninė Latvija šių metų žiniasklaidos laisvės indekse užėmė 24 vietą, Estija yra 11-ta, Lenkija – 59 pozicijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha  portretas
O, kas čia nuostabaus? Gamtos neapgausi. Mėšlavabaliai žino ką daro. Skvernelis skleidžia sodrų mėšlo kvapą, tai ir vilioja mėšlavabalius.

Reklamščikas

Reklamščikas portretas
Kiek pinigų išleido vyriausybė garsinti LIETUVĄ.....o štai Skvernelis vienu žodeliu per visą pasaulį išgarsėjo už dyką visai...sugeba gi žmogus?

Anonimas

Anonimas portretas
Jau vien antraštė daug (net per daug) pasako apie "kandidatą" - į kur bebūtų... Jei išvis kyla tokie klausimai... tai nebėr apie ką kalbėti
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių