S. Skvernelis: prie valstybės lėktuvo išlaikymo prisidėtų sporto komandos

Kai kurios sporto komandos prisidėtų prie keleivinio lėktuvo išlaikymo, jeigu valstybė nuspręstų įsigyti tokį orlaivį, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Yra jau atsiliepimai, kad tam tikros sporto komandos nori ir galėtų prisidėti savo lėšomis prie išlaikymo to lėktuvo“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjeras.

Anksčiau šią savaitę jis pareiškė, kad Lietuvai reikia daugiafunkcio keleivinio lėktuvo, kad juo galėtų skraidyti ir šalies vadovai, delegacijos, ir kariai.

Šiuo metu šalies vadovai dažnai skraido kariuomenės transporto orlaiviais „Spartan“, tačiau praėjusį sekmadienį dėl gedimo jis nenuskraidino prezidentės Dalios Grybauskaitės į Rygą, o pirmadienį neparskraidino premjero iš Briuselio.

Lietuvos kariuomenė iš viso turi tris transporto orlaivius „Spartan“, vienas jų po pernai įvykusio gedimo dar remontuojamas.

Piktinasi dėl pareiškimų apie nesaugius „Spartanus“

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas ketvirtadienį pasipiktino pareiškimais apie nesaugius karinius orlaivius „Spartan“.

Praėjusį sekmadienį dėl gedimo „Spartanas“ nenuskraidino prezidentės Dalios Grybauskaitės į Rygą, o pirmadienį neparskraidino premjero Sauliaus Skvernelio iš Briuselio.

Šalies vadovams pradėjus svarstyti apie galimybes pirkti naują lėktuvą delegacijoms skraidinti, generolas pareiškė, kad „Spartanai“ yra modernūs orlaiviai.

„Įsigijus naują lainerį jokių garantijų, kad jis nesuges, nėra“, – žurnalistams sakė J. V. Žukas.

„Britanijos karinių oro pajėgų lėktuvas, skraidinęs kariuomenės vadą 2014 metų rudenį į karinę konferenciją čia, sugedo ir jis čia praleido visą parą. Toliau, (pernai – BNS) Vokietijos gynybos ministrės lėktuvas stovėjo Kaune visą parą, negalėjo išskristi. (...) 2016 metų pavasarį, kada čia lankėsi NATO Šiaurės atlanto taryba su generaliniu sekretoriumi priešakyje, Belgijos karinių oro pajėgų lėktuvas sugedo ir su delegacija liko čia. Ji buvo išskraidinta iki Briuselio atgal tais pačiais „Spartanais“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

Orlaivius „Spartan“ Lietuva įsigijo praėjusį dešimtmetį, padidinus šalies indėlį tarptautinėse operacijose užsienyje ir ėmus vadovauti Goro provincijos atkūrimo grupei Afganistane.

Pasak J. V. Žuko, šie transporto orlaiviai skraidina ne tik Lietuvos karius, šalies vadovus ar veža krovinius, bet aprūpina ir oro policijos misiją Šiauliuose atliekančius sąjungininkus.

„Kai visuomenei eskaluojama tokia žinia, kad čia yra nesaugu, (...) tai reikia turėti omenyje, kaip jaustis karių artimiesiems arba sąjungininkams, jeigu mes patys nepasitikime savo Karinėmis oro pajėgomis ir sakome, kad tie lėktuvai nepatikimi“, – tvirtino generolas.

„Ką man dabar pasakyti savo kariams? Ar jiems lipti į tą lėktuvą, skristi, ar ne? Ką mums savo sąjungininkams, prieš kuriuos turime savo įsipareigojimus, pasakyti?“, – klausė jis.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis teigė, kad sekmadienį ir pirmadienį įvykę orlaivio gedimai yra atsitiktiniai.

„Aš visiškai pasitikiu Karinėmis oro pajėgomis, tuo, ką jie daro, ir pajėgumais, kuriuos jie turi“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos kariuomenė iš viso turi tris transporto orlaivius „Spartan“, vienas jų po pernai įvykusio gedimo dar remontuojamas.


Šiame straipsnyje: valstybės vadovailėktuvas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nebesistebiu

nebesistebiu portretas
Eiliniai kliedesiai.

Senis

Senis portretas
Seimo nariams ne lektuvo reikia o dviračius išdalyti kaip Danijoje ir galetu minti po Vilniu nors nauda būt matytu kur dviračiu takus sutvarkyt.

jo jo dasides

jo jo dasides portretas
mokesciu moketojai,'bankininkams' paskelbus krize,ko pasakoje kainos soktels o is paskos sukils ir mokesciai,krize gi ,verzkites dirzus .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių