S. Skvernelis stiprina pajėgas kovai su šešėliu

  • Teksto dydis:

Su šešėline ekonomika kovojančios šalies institucijos per dvi savaites turėtų parengti tolimesnius šių metų planus bei įvertinti trūkstamas priemones, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Duotos yra dvi savaitės kiekvienai institucijai pristatyti konkrečius pagal savo kompetenciją veiklos planus, kur bus darbai, terminai - pagrindinis terminas yra šių metų gruodžio 31 diena - ir rezultatai. Jeigu kažkuriai iš institucijų trūksta įgaliojimų, nėra tinkamai sureguliuota teisinė aplinka - (lauksime - BNS) konkrečių pasiūlymų dėl teisės aktų pakeitimų, jeigu dar kažko trūksta“, - žurnalistams po susitikimo su institucijų atstovais sakė premjeras.

Anot jo, be ankstesnėje Vyriausybėje kovos su šešėlių grupėje buvusių institucijų, į darbą įtraukta Sodra, Darbo inspekcija, Generalinės prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovai.

Jis sako, kad su institucijų ir įstaigų vadovais aptarta nelegalaus darbo, pagrindinių mokesčių - PVM, GPM, akcizų nesurinkimas, taip pat „iškreipta situacija“, susijusi su nelegaliu darbu ir „Sodros“ išmokomis.

„Turime paradoksą, kad žmonės, kurie nelegaliai dirba, gauna nelegalias pajamas iš nelegalaus darbo, jie dalyvauja kontrabandinėje veikloje, tarkime, pasienio rajonuose, jie naudojasi socialiai remtino asmens statusu, gauna „Sodros“ išmokas, išmokas per įvairias lengvatas (...). Tikrai matome galimybę čia turėti didelį proveržį“, - sako jis.

Anot premjero, tai pat dar reikės apsispręsti dėl šešėlinės rinkos skaičiavimo metodikos, o po dviejų savaičių pasiūlymus, dėl kurių „neapsimokėtų būti šešėlyje“ ketina teikti ir pati Vyriausybė.

„Tikrai nieko nenoriu čia gąsdinti, nesame žiaurių akcijų iniciatoriai, nemanome, kad taip turi būti. Bet tai susiję su verslo aplinkos sutvarkymu, skatinimu susimokėti, skatinimu nebūti šešėlyje“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Jis kol kas neįvardija konkrečių skaičių, bet sako, kad apsisprendus dėl konkrečios metodikos, institucijos turės procentine išraiška įvardinti, kiek jau šiemet galėtų sumažėti nelegali rinka.

S.Skvernelis sako, kad LVŽS imantis iniciatyvų branginti alkoholį greta bus vertinama, kaip tai veikia nelegalią rinką, kaip keičiasi nelegalūs alkoholio srautai iš kaimyninių valstybių.

Jo teigimu, teisėsaugos institucijų pristatytas tyrimas, kuriame aiškintasi vienos mažos alaus daryklos nelegali apyvarta, parodė, jog per metus buvo neapskaityta apie 600 tūkst. litrų alaus ir nesumokėta daugiau nei 200 tūkst. eurų mokesčių - akcizo ir PVM.

„Kalbant apie žvalgybinius, analitinius duomenis, kalbant apie alaus rinką, tikėtina, kad apie 14 mln. litrų neapskaityto alaus yra rinkoje, o tai reiškia, kad nesumokėta daugiau nei 2 mln. eurų PVM ir beveik 2,5 mln. eurų akcizo mokesčio. Lygiai taip pat dėmesį skiriame kalbant apie stiprų alkoholį“, - kalba jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Nepriklausomybės šimtmečio minėjimas artėja, Politikai "Lietuvos Geležinkelių" prichvatizacija užsiėmę. Valstybinius miškus dar švedams padovanosim, Ir ant dujovežio Singapūro vėliavą iškėlę,"šiltai" miegosim

seselia

seselia portretas
kovoja su seseliu prie pat saves seselio nemato geras

USA

USA portretas
Greitas tyrimas, nauja baudziamoji atsakomybė,-- griezta kaip Amerikoje ! Situacija pasikeis kardinaliai. Bet ar tai ymanoma LITUVOJE ??? Ka Skvernelis apie tai gali pasakyt ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių