S. Skvernelis: Lenkija – artimiausia strateginė partnerė regione

  • Teksto dydis:

Lenkija yra artimiausia Lietuvos strateginė partnerė regione, teigia premjeras Saulius Skvernelis, Lenkijoje susitikęs su šios šalies ministru pirmininku.

Krynicoje, kur vyksta ekonomikos forumas, surengtame susitikime su Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu) S. Skvernelis aptarė dvišalius santykius, strateginius transporto, energetikos projektus, švietimo, kitus aktualius klausimus.

„Siekiame visus klausimus spręsti remiantis konstruktyviu bendradarbiavimu ir abipusiu pasitikėjimu. Pasakymas, kad Lietuva ir Lenkija yra strateginiai partneriai, jau tapo įprasta fraze kalbant apie dvišalius santykius. Ne kartą esu sakęs, kad nėra neišsprendžiamų problemų, o yra tiktai žmonės, kurie nemoka arba nesugeba jų spręsti“, – Vyriausybės pranešime cituojamas S. Skvernelis. 

M. Morawieckis pabrėžė, kad abi šalis sieja bendri interesai ir dvišaliuose santykiuose sparčiai einama į priekį. Vienas aiškiausių to įrodymų – Lenkijos energetikos bendrovės „Orlen“ situacija.

Lenkijos verslas pakviestas aktyviai investuoti Lietuvoje, ypač į logistiką, mažmeninę prekybą, finansines technologijas ir biotechnologijas. Taip pat pasiūlyta atnaujinti Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo komisijos susitikimus, kurie nevyksta nuo 2012 metų. Šios komisijos veiklos atnaujinimo būtinybę patvirtino ir Lenkijos premjeras.

S. Skvernelis iškėlė bendros tarpvyriausybinės komisijos švietimo srityje atgaivinimo idėją. Savo ruožtu, suburta dvišalė ekspertų darbo grupė iki metų pabaigos pateiks siūlymus, kaip sudaryti tautinių mažumų mokyklų mokiniams kuo geresnes sąlygas įgyti kokybišką išsilavinimą.

Valstybių premjerai priėjo prie sutarimo, kad pagrindiniai iššūkiai Lietuvai ir Lenkijai – ES daugiametė finansinė perspektyva po 2020 metų.

Sutarė dėl patalpų kultūros centrui Suvalkuose

Premjeras S. Skvernelis, trečiadienį Lenkijoje susitikęs su šios šalies ministru pirmininku M. Morawieckiu, sako sutaręs dėl galimybės gauti patalpas lietuvių kultūros centrui Suvalkuose.

„Vyriausybės vadovas man pažadėjo, kad pastato klausimas turėtų būti išspręstas. Geranoriškai žiūrėjo Suvalkų savivaldybė, bet dalis pastatų laisvų priklauso Vyriausybei, tai manau, kad Vyriausybės vadovas padarys viską, kad mes galėtume bendradarbiavimo būdu gauti tam tikrus pastatus Suvalkuose“, – žurnalistams Lenkijoje sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, Lenkija iš savo pusės išsakė poreikį patalpoms Vilniuje, kad plėstis galėtų čia savo filialą turintis Balstogės universitetas.

Lietuvos ir Lenkijos premjerai taip pat kalbėjo apie kitų švietimo įstaigų klausimus tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje.

„Kalbėjome apie mūsų kultūros centro Suvalkuose atsiradimą, pastato klausimą, vaikišką darželį, apie mūsų lietuviškas mokyklas Lenkijoje. Tie patys klausimai buvo iš Lenkijos pusės“, – sakė Lietuvos premjeras.

Kultūros ccentro ir lietuviško vaikų darželio poreikį yra išreiškę Suvalkuose gyvenantys lietuviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Imantas Melianas

Imantas Melianas portretas
"...Lenkija yra artimiausia Lietuvos strateginė partnerė regione, teigia premjeras Saulius Skvernelis". Atrodytų visai teisingas sakinys, bet ir jis su ženkliomis, kruopščiai paslėptomis išlygomis. Ar vien tik "regione", turint omenyje 500 metų mūsų bendrą istoriją, kokios neturime su jokia kita tauta ar šalimi? Tai gal ne "regione", o visoje Europoje arba net visame Pasaulyje? Ir kodėl vien tik "artimiausia" (ką galima suprasti tik geografine prasme)? Kodėl vengiama parašyti taip, kaip ir turėtų būti - "svarbiausia"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių