S. Skvernelis turi siūlymą dėl originalios pavardžių rašybos pase

  • Teksto dydis:

Geresnių santykių su Lenkija norintis kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis sako turintis dar vieną siūlymą dėl originalios pavardžių rašybos dokumentuose.

Iki šiol politikai svarstė du variantus, kaip leisti rašyti pavardes su nelietuviškais rašmenimis, pavyzdžiui, raide w. Pirmasis jų leistų nelietuviškas raides pagrindiniame įraše, kitas - papildomame paso puslapyje.

S.Skvernelis teigė turintis trečią variantą, bet jo nedetalizavo.

„Aš tikrai turiu sprendimą, nenoriu šiandien sakyti viešai. Turiu labai racionalų pasiūlymą, kaip galima išspręsti asmenvardžių rašymą. Man beliko technines detales pažiūrėti, aš tą artimiausiu metu ir padarysiu“, – sakė S.Skvernelis. Jis pridūrė, kad tai būtų sprendimas „apsaugantis mūsų pamatinius dalykus kaip kalbą, atsižvelgiant į sveiką protą“.

Kai kurie politikai anksčiau yra svarstę, kad pagrindiniame puslapyje būtų galima leisti naudoti abi formas - originalią ir sulietuvintą.

S.Skvernelis pabrėžė, kad reikia parodyti geranorišką signalą Lenkijos atžvilgiu, o pirmuosius užsienio vizitus, jei bus galimybė, nukreips į Varšuvą ir Rygą.

„Valstiečių“ kandidatas į Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkus, šių sričių Vyriausybės programos projekto rengėjas Eugenijus Jovaiša BNS sakė apie trečiąjį S.Skvernelio sumanytą pavardžių rašybos variantą nežinantis.

Aš tikrai turiu sprendimą, nenoriu šiandien sakyti viešai. Turiu labai racionalų pasiūlymą, kaip galima išspręsti asmenvardžių rašymą. Man beliko technines detales pažiūrėti, aš tą artimiausiu metu ir padarysiu.

„To varianto tikrai nežinau, šiaip ar taip tuos visus variantus ateityje svarstysime. Programoje yra labai aiškūs mūsų matymai, tai yra latviškasis variantas“, – sakė E.Jovaiša.

E.Jovaiša su visuomenininkų grupe „Talka: Už Lietuvos valstybinę kalbą“ surinko parašus Seimui teikti projektą, kad duomenys asmens tapatybės kortelėje ir pase įrašomi valstybine kalba, o piliečio pageidavimu antrame puslapyje gali būti rašoma originali   pavardė  ir vardas lotyniško pagrindo rašmenimis. Taip pat Seime yra ir kitas projektas, kuris leistų Lietuvos piliečių asmenvardžius rašyti pagal originalų šaltinį lotyniško pagrindo rašmenimis.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“.

Ketvirtadienį Seime atsakinėdamas į parlamentarų klausimus S.Skvernelis kaimyninę Lenkiją įvardijo strategine partnere ir sakė dėsiąs visas pastangas, kad šiuo metu ne per geriausi santykiai su šia valstybe būtų perkrauti.

„Lenkija yra mūsų strateginis partneris, to niekada neslėpiau ir neslėpsiu, tiek kalbant apie mūsų šalies gynybą, tai yra viena artimiausių iš didžiausių ir stipriausių NATO kariuomenių“, – ketvirtadienį Seime atsakydamas į Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovo Jaroslavo Narkevičiaus klausimą dėl santykių su kaimynais atsakė S.Skvernelis.

„Mes turime kaimynystėje labai sparčiai augančią didelę ekonomiką, kurios potencialo neišnaudojame, aš manau, kad tie santykiai, kurie yra pastaraisiais metais susiklostę, nepasakyčiau, kad labai blogi, bet jie nekaimyniški, jie turi būti pakeisti. Aš dėsiu visas pastangas, kiek tai mano kompetencijoje, kad santykiai su šia valstybe įgautų kitą pagreitį ir būtų perkrauti“, – pabrėžė kandidatas į premjerus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pateikė Seimui S.Skvernelio kandidatūrą į ministrus pirmininkus. Toliau kandidatas susitiks su frakcijomis, o kitą savaitę Seimas balsuos, ar pritarti jo kandidatūrai. Premjerą skiria prezidentas Seimo pritarimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O man

O man portretas
nereik jokių "racionalių pasūlymų" anei "idealių variantų"! Lietuvoj reik rašyt lietuviškai. Taškas. Kam nepatinka, tegu kraustosi ten, kur rašoma kaip jiems norisi. Kokioj valstybėj už Lietuvos ribų lietuviškos pavardės nedarkomos? Kai visas pasaulis pradės lietuviškai be klaidų rašyt, tada bus galima pagalvot apie užsienietiškus rašinėjimus Lietuvoje. Jau ir taip iš lietuvių kalbos velniaižin kokia košeliena beliko...

Raminta.

Raminta. portretas
Kažkokias nesąmones išdarinėja tas buvęs policininkas.Giriasi išradęs idealų variantą,bet dabar nesakysiąs.Tai kuriems galams girtis tuo,ko negali pasakyti.

Anonimas

Anonimas portretas
Kažko tas Skvernelis blaškosi lyg pašautas paukštelis. kažkas su smegenėlėmis netvarkoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių