Šakių politikui – išskirtinės sąlygos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šakiuose ir rajone – išskirtinės verslo sąlygos turtingiausiam vietos tarybos nariui Arūnui Tarnauskui. Į Į jo kišenę kapsi ne tik savivaldybės, bet ir socialinių pašalpų gavėjų pinigai.

Tik "Gulbelėje"

Šakių rajone, kaip ir kitose vietovėse, jau kuris laikas paplitusi praktika, kad socialinės pašalpos pervedamos į specialias socialines korteles, kuriomis galima atsiskaityti už prekes parduotuvėse.

Tačiau Šakiai – bene vienintelė išimtis, kur pašalpų gavėjai aptarnaujami tik bendrovės "Gulbelės" parduotuvėse. Jos priklauso tarybos nariui A.Tarnauskui. Kokia kas mėnesį gaunama socialinių pašalpų suma, dienraščiui Šakių rajono savivaldybė atsakyti negalėjo – tai, girdi, priklauso nuo besikeičiančio gyventojų skaičiaus, jų amžiaus, emigracijos. Nesiryžo įvardyti net mėnesinio vidurkio.

Žmonės piktinasi ir aš manau, kad pagrįstai. Klausia mūsų, kodėl, tarkim, socialinės pašalpos pinigai eina tiktai į "Gulbelės" parduotuvių tinklą.

Paskaičiavome. Sakykime, jei keturių asmenų šeimos pastarųjų trijų mėnesių pajamos sudarė 900 eurų, šeima turėjo gauti maždaug 84 eurų pašalpą. Jei tokioje šeimoje pajamos paskutinį mėnesį sumažėjo iki 150 eurų, ji turėtų gauti maždaug 206 eurų pašalpą. Taigi tikėtina, kad Šakių rajone kas mėnesį nepasiturinčioms šeimoms išmokama vidutiniškai apie 40–70 tūkst. eurų. Visa tai – į rajono tarybos nario A.Tarnausko verslą. Kad ir kaip svarstysi, tokia suma vis dėlto yra neprasta paspirtis verslininkui, nors, Registrų centro duomenimis, bendrovės metinė apyvarta gerokai viršija 20 mln. eurų.

Nuo 2014 m. pradžios socialinių pašalpų mokėjimas, kaip savarankiška funkcija, buvo perduotas savivaldybėms. Taigi jos ir sprendė, kokiu būdu – į asmenines banko sąskaitas ar specialias korteles šias pašalpas pervesti. Tačiau Šakių rajono savivaldybė gerokai paskubėjo – dar 2011 m. vasarą su A.Tarnausko "Gulbele" buvo sudaryta penkerių metų sutartis, kad socialinę pašalpą gaunantys asmenys socialine kortele už prekes galės atsiskaityti tik šios bendrovės parduotuvėse. Praėjusiais metais, pasibaigus sutarčiai, ji pratęsta dar penkeriems metams.

Meras: žmonės piktinasi

Šių metų pradžioje Šakių rajono meru išrinktas Edgaras Pilypaitis dienraščiui pripažino, kad jam "Gulbelės" problema žinoma.

"Sutartis su "Gulbele" įdomi – kaip ir kokiomis aplinkybėmis ji atsirado, išpainioti greičiausia nepavyks. Kaip ir kokiu būdu ji buvo sudaryta – čia jau kitas, įdomesnis, klausimas. Žinau, žmonės piktinasi ir aš manau, kad pagrįstai. Klausia mūsų, kodėl, tarkim, socialinės pašalpos pinigai eina tiktai į "Gulbelės" parduotuvių tinklą. Manau, nesąžininga žmones pririšti prie vieno tiekėjo. Jie gauna pinigėlius ir jų valia, kur juos išleisti", – kalbėjo meras.

Jo teigimu, kai sutartis pasibaigs, bus galima galvoti apie kitokius sprendimus. Vis dėlto meras neatmetė galimybės, kad būtų svarstomas variantas naujiems socialinių pašalpų gavėjams suteikti galimybę prekes pirkti ir kitų prekybos tinklų parduotuvėse. O jų rajone bent keturi.

Dengiasi konkursu

"Mes laimėjome savivaldybės paskelbtą konkursą, nes pasiūlėme geriausias sąlygas. Turime parduotuves kiekvienoje Šakių rajono seniūnijoje. Smulkesnieji verslininkai paprastai neturi sąlygų socialinės paskirties kortelių administruoti, o šis principas mūsų tinkle įdiegtas", – A.Tarnauskas dienraščiui sakė, kad tai viena iš priežasčių, kodėl "Gulbelė" laimėjo savivaldybės skelbtą konkursą.

Jis pridūrė. kad socialines pašalpas gaunančiuosius aptarnauja ir kai kuriose Kazlų Rūdos, Vilkaviškio ir Kelmės rajonų seniūnijose.

Paklaustas, ar kartais neįžvelgia diskriminacijos, kai socialines pašalpas gaunantieji priversti sukti tik į vieną parduotuvę ir tenkintis tik joje esančiomis prekėmis bei maisto produktais, A.Tarnauskas ir tam rado alibi: "Kai turi savo pinigų, kur nori, ten perki. Bet kai tai socialinė pašalpa, yra prievolė neparduoti alkoholio. Socialiai remtinieji paprastai pusę sumos išleidžia maisto produktams ir kitoms prekėms, kitą pusę išgrynina prižiūrint socialiniam darbuotojui. Šie pinigai būna skirti arba prekei, kurios nėra mūsų tinklo parduotuvėse, arba atsiskaityti už suteiktas paslaugas."

Remia ir savivaldybė

Ne tik Šakių rajono gyventojų socialinės pašalpos nuteka į tarybos nario verslą. Ir pati Šakių rajono savivaldybė, jai priklausančios įstaigos nelieka nuošalyje. Savivaldybės administracija su "Gulbele" yra sudariusi sutartis, pagal kurią Griškabūdžio seniūnijai perkama produktų daugiau kaip už 5 tūkst. eurų. Šakių "Varpo" mokykla už įvairius maisto produktus "Gulbelei" atseikės daugiau kaip 30 tūkst. eurų, Griškabūdžio gimnazija – per 23 tūkst. eurų., Gelgaudiškio vaikų darželis "Eglutė" – per 16 tūkst. eurų.

Girdėjau repliką, kad Šakiuose nieko negalima išsinuomoti, kas ne A.Tarnausko.

Sprendžiant iš Šakių rajono savivaldybės metinės finansinės ataskaitos, jos darbuotojai įvairiomis progomis būna dažni pirkėjai "Gulbelės" parduotuvėje – savivaldybės administracijai pateikiamos sąskaitos net už, pavyzdžiui, vos 8 eurus kainavusius saldumynus.

"Ką man pasakyti? Ar tas saldainis už 8, ar už 6 eurus… Man pačiam klausimas, kadangi vadovavau biudžetinei įstaigai ir žinau, kaip pinigai leidžiami. Mūsų biudžetas buvo tiktai ūkinėms išlaidoms ir atlyginimams, visai veiklai mes turėdavome per projektus arba per rėmėjus gauti lėšų, visą laiką kiekvieną centą skaičiuodavome ir tikrai žiūrėdavome, ką, iš kur ir kaip daryti", – kalbėjo Šakių rajono meras, paprašytas įvertinti faktus, kai savivaldybė galbūt reprezentacinėms reikmėms perka produktus dažniausia iš "Gulbelės".

Turtingiausias politikas

"Jis stambus veikėjas ir didžiausias darbdavys rajone", – Šakių rajono meras E.Pilypaitis taip apibūdino savo kolegą A.Tarnauską.

A.Tarnauskas praėjusiais metais buvo turtingiausias Šakių rajono politikas. Kartu su sutuoktine jis oficialiai deklaravo turto daugiau kaip už 1,1 mln. eurų. Didžiąją dalį sudaro nekilnojamasis turtas. Jo vertė didesnė nei 641 tūkst. eurų. A.Tarnauskas vertybinių popierių turi už 10 tūkst. eurų, akcijų vertė – per 108 tūkst. eurų. Bendra šeimos piniginių lėšų suma – daugiau kaip 260 tūkst. eurų.

A.Tarnauskui priklausanti UAB "Gulbelė" – įmonių grupė, kurioje dirba beveik 500 žmonių. Pagrindinė įmonės veiklos kryptis – 59 nedidelių parduotuvių tinklas Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės, Jurbarko, Panevėžio, Šilalės, Tauragės, Kelmės rajonuose, Kazlų Rūdoje, Kalvarijoje ir Prienuose, priklausantis didžiausiam Lietuvoje prekybos įmonių aljansui "Aibė".

Bendrovei taip pat priklauso "Gulbelės kepyklėlė", cukrainė "Laimė", kavinė-picerija "Kiba", restoranas "Kuchmistrai" ir komercinis pastatas ARTIS.

Portalo kontraktai.eu duomenimis, 2015 m. "Gulbelės prekyba" dalyvavo dviejuose viešuosiuose pirkimuose kaip tiekėjas ir laimėjo du. 2016 m. įmonė dalyvavo penkiuose viešuosiuose pirkimuose, laimėjo keturis. 2017 m. įmonė dalyvavo dviejuose viešuosiuose pirkimuose, laimėjo du. Pagal sutarčių sumas didžiausi pirkėjai – Šakių miškų miškų urėdija (69 tūkst. eurų) ir Šakių ligoninė (50 tūkst eurų).

To paties portalo duomenimis, nuo 2012 m. bendras UAB "Gulbelė" pasiūlymų skaičius konkursuose yra 26, iš kurių laimėti 21 (sėkmės koeficientas 81 proc.). Vien šiais metais įmonė dalyvavo aštuoniuose viešuosiuose konkursuose, visus ir laimėjo.

Ne viskas skaidru

A.Tarnausko verslo sėkmės paslaptis greičiausia siejama ne vien su ryšiais politiniuose sluoksniuose. Jis buvęs vienas iš sovietiniais metais buvusios Šakių rajono kooperatyvų sąjungos vadovų, nepriklausomybės metais keletą mėnesių – ir Lietkoopsąjungos vadovo vienas iš pavaduotojų. Taigi prekyba jam – ne naujiena. Tačiau faktas, kad prie verslo prisideda ir savivaldybė – nepaneigiamas.

Antai savivaldybė "Gulbelei" buvo išnuomojusi iki 2020 m. patalpas V.Kudirkos gatvėje. 2010 m. bendrovė kreipėsi į savivaldybę prašydama leisti patalpas subnuomoti – tuometis meras Juozas Bertašius tam neprieštaravo ir leido subnuomoti iki nuomos sutarties pabaigos, tai yra dešimčiai metų. Nors logiškas būtų buvęs visai kitoks variantas – jei patalpos nereikalingos "Gulbelei", leisti jas nuomoti kitai bendrovei.

"Girdėjau repliką, kad Šakiuose nieko negalima išsinuomoti, kas ne A.Tarnausko", – Šakių meras dienraščiui pripažino, kad rajono politikas – vos ne dievas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

runkeliniai

runkeliniai portretas
avinai... apie koki dar /klesteima/ kalba jei sedi ant jusu sprando demoniukas ir jus melzia tai kandidatas i vergvaldzius..... pusgalviai ir nezinot ka daryti nes /vsio zakonno/......

Paleiskit raudoną gaidį

Paleiskit raudoną gaidį portretas
Kitaip to žopos neatsikratysit.

Anonimas

Anonimas portretas
Kalba eina apie vargo pinigėlius ...
VISI KOMENTARAI 106

Galerijos

Daugiau straipsnių