Šalies vadovai susitikti su Dalai Lama neplanuoja

Seimo laikinoji Solidarumo su tibetiečiais grupė žada susitikti su Lietuvoje birželį viešėsiančiu Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama, o šalies vadovai to daryti neplanuoja.

„Be jokios abejonės, turėtų tokių planų mūsų grupė. Dabar kalbama, kuri aukštoji mokykla galėtų tapti vieta, kuri fiziškai taptų vieta susitikti su Dalai Lama“, – BNS sakė šešis žmones vienijančios Seimo laikinosios grupės pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas.

Dalai Lama Lietuvoje lankysis birželio 13–14 dienomis.

Kiek anksčiau Vilniaus universiteto atstovas Ervinas Spūdys BNS patvirtino, kad dvasinis Tibeto lyderis ketina skaityti paskaitą šioje aukštojoje mokykloje.

„Jeigu Vilniaus universitetas tikrai patvirtino, kad suteikia paskaitai vietą, tai be jokios abejonės, Vilniaus universitete ir bus tada (susitikimas – BNS)“, – kalbėjo A. Gelūnas.

Jis atsargiai vertino galimybę parlamentarams susitikti su Dalai Lama Seime.

Toks žingsnis greičiausiai supykdytų Kiniją, nes Seimas yra valstybės institucija, o Pekinas nepripažįsta Dalai Lamos politinės veiklos.

„Tai būtų labai stiprus žingsnis šiai dienai, turint omenyje realijas ir visą pasaulio nestabilumą, bet klausimas – svarstytinas. Aš dar neatmetu galimybės, nesakau, kad tai nerealu ir kad mes to nepadarysime“, – teigė A. Gelūnas.

Dalai Lama Lietuvoje lankėsi tris kartus, o pastarąjį kartą viešėjo 2013 metais. Tada su juo susitiko Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaite, tai sukėlė didelį Kinijos pasipiktinimą.

Šįkart Prezidentūra nurodė, kad šalies vadovė su Tibeto dvasiniu lyderiu susitikti neplanuoja.

„Birželio 13–15 dienomis prezidentė priims su valstybiniu vizitu į Lietuvą atvyksiančius Nyderlandų karalių Willemą-Alexanderį ir karalienę Maximą. Kiti susitikimai neplanuojami“, – rašoma prezidentės spaudos tarnybos BNS pateiktame atsakyme.

Susitikti su Dalai Lama neplanuoja ir premjeras Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, BNS informavo šių politikų atstovai spaudai.

Autonomijos nuo Kinijos Tibetas neteko 1951 metais, kai Pekinas įvedė kariuomenę į šią nepriklausomybę paskelbusią teritoriją.

Kinija teigia tuomet išvadavusi Tibetą, tačiau daugelis vietos gyventojų kaltina centrinę valdžią religine priespauda ir jų kultūros naikinimu. Neretai jie protestuoja susidegindami.

Pekinas Dalai Lamą vadina separatistu, siekiančiu atskirti Tibetą nuo Kinijos. Ji nepripažįsta tremtyje dirbančios Tibeto vyriausybės ir nepalaiko jokio dialogo su Dalai Lamos atstovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chunveibinas

Chunveibinas portretas
Ale ir gerai, kad nesusitinka. Iš kur tada gautume prekių už vieną Eurą? Kinų daug - pigių prekių irgi daug. Prekyba pirmoje eilėje...

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
labai teisingai... pinigų kelionėms reikia užsidirbti...

:)))

:))) portretas
"ir karalienę Maximą". :)))
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių