Šalies vadovai žada naudoti naują Gruzijos pavadinimą – Sakartvelas

Šalies vadovai žada naudoti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) šią savaitę patvirtintą alternatyvų Gruzijos pavadinimą – Sakartvelą.

„Alternatyvus Gruzijos pavadinimas Sakartvelas bus naudojimas. Šį mėnesį Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskautė dalyvaus Sakartvelo 100-mečio iškilmėse ir naudos šį pavadinimą“, – BNS nurodė prezidentės spaudos tarnyba.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai BNS sakė, jog parlamento vadovas „džiaugiasi VLKK sprendimu“.

„Nuo šiol Seimo Pirmininkas oficialiuose raštuose ir sveikinimuose naudos naująjį Sakartvelo pavadinimą, taip pat skatins ir kitus Seimo narius vartoti būtent šį terminą“, – teigė Karolina Frolovienė.

Alternatyvųjį Gruzijos pavadinimą žada naudoti ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, BNS sakė jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija nusprendė, kad Gruzija išliks oficialus šios valstybės pavadinimas, tačiau ją bus galima vadinti ir Sakartvelu.

Galimybės vartoti šį variantą paprašė Tbilisis, argumentuodamas, jog „Gruzija“ yra rusiškas pavadinimas.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija anksčiau buvo išaiškinusi, kad pagrindo keisti Gruzijos pavadinimą lietuvių kalba nėra, nes dabartinė versija turi ilgą vartojimo istoriją ir savitą, prie lietuvių kalbos derančią formą, o autentiško pavadinimo Sakartvelo oficialiai nevartoja jokia Europos Sąjungos valstybė.

Užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį taip pat paskelbė raštvedyboje naudosianti Sakartvelo pavadinimą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vadovams

vadovams portretas
Sakartvelo sostine nuo siol tebus Tiflisas.

Kainas valdo

Kainas valdo portretas
Nesamone nx

...

... portretas
Ten pas juos naujas Stalinas atsirado, taip kad - Stalinija.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių