Savivaldos rinkimuose mažos vertės dovanoms ateina galas?

Kitąmet per savivaldos rinkimus planuojama atsisakyti leidimo rinkėjams dovanoti mažos vertės daiktų.

Tokią įstatymo pataisą rengia Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Ją planuojama priimti rudenį.

„Praėjusį posėdį komitete svarstėme ir praktiškai vieningai nusprendėme, kad vis dėlto rinkimai į Seimą vyko skaidriai ir be tų mažareikšmių daiktų, todėl reikėtų sulyginti Seimo ir savivaldybių rinkimus. Nemanau, kad 1,50 euro dovanėlė labai jau paveiks rinkėją“, – antradienį Seime žurnalistams sakė komiteto pirmininkė „valstietė“ Guoda Burokienė.

Dabar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, kad rinkėjų papirkimu nelaikomas mažareikšmių daiktų, kurių kaina yra iki 1,45 euro, gaminimas ir platinimas.

Anksčiau tokia nuostata galiojo ir Seimo rinkimams, bet 2015 metais parlamentas jos atsisakė.

Rinkėjams bus galima dalyti tik partijų, rinkimų komitetų simbolika pažymėtą spausdintą medžiagą: rinkimų programas, lankstinukus, kalendorius, atvirukus, lipdukus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, atsisakius mažų dovanų, darbo sumažės komisijai.

„Žinoma, atsisakius mažareikšmių daiktų Vyriausiajai rinkimų komisijai būtų mažiau darbo, nes mes esame tas organas, kuris tikrina ir registruoja mažareikšmius daiktus, ir išduoda sutikimus juos dalyti ar nedalyti. Bet ar kampanija bus nuo to įdomesnė, nežinau, (...) galbūt legalizuotos mažos dovanėlės nėra problema ir jos tiesiog paįvairina rinkimų kampaniją“, – svarstė VRK vadovė.

Per praėjusius savivaldos rinkimus partijos deklaravo rinkėjams dovanojusius molinių ožkos figūrėlių magnetukų, šratinukų su savo logotipais, bloknotų, kalendorių, sėklų pakuočių, automobilių kvapų, puodelių, arbatos pakelių, maišelių, atšvaitų, ženkliukų, balionų ir kt.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks 2019 metų pavasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių