N. Puteikio neliečiamybės naikinimo klausimas strigo Seime

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį negalėjo balsuoti dėl parlamentaro Naglio Puteikio neliečiamybės atėmimo, nes nesiregistravo pakankamas skaičius Seimo narių.

Parlamentaro imunitetas panaikinamas, jei už tai balsuoja ne mažiau kaip 71 Seimo narys, tuo tarpu šiam klausimui registravosi tik 58 parlamentarai. Balsavimas nukeltas, kai Seimo salėje registruosis reikiamas skaičius tautos atstovų.

Pats N. Puteikis sakė neprieštaraujantis, kad būtų panaikintas jo imunitetas šmeižto byloje, nors teigė frazių, dėl kurių buvo paduotasį teismą, nesakęs.

„Seimo nariai turi tuos ginčus spręsti teisme, o ne Seimo posėdžių salėje“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas.

Prokuratūra prašo panaikinti N. Puteikio neliečiamybę, kad jis galėtų stoti prieš teismą dėl šmeižto privataus kaltinimo byloje.

Seimas praėjusios kadencijos pabaigoje jau nagrinėjo tokį prašymą, tačiau tuomet jį atmetė. Prokuratūra analogišką prašymą pateikė ir naujos kadencijos Seimui.

Panaikinti Seimo nario imunitetą siekia šmeižto bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas. N. Puteikį šmeižtu kaltina Kristina Apanavičiūtė-Sulikienė, teigdama, kad prieš kelerius metus savaitraštyje „Laisvas laikraštis“ Seimo narys apšmeižė jos tėvą ir sumenkino jos pačios reputaciją.

K. Apanavičiūtė-Sulikienė šmeižiančia informacija laiko 2012 metais leidinyje publikuotus teiginius, kad pareiškėjos tėvas „apsišvietęs“ KGB agentas“, taip pat, kad laikraščui „Karštas komentaras“, kuriame ji dirbo, neva per prezidentės patarėją įtaką darė Valstybės saugumo departamentas.

N. Puteikis neigia savo kaltę ir tvirtina, kad laikraštyje buvo neteisingai pacituotas.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Priminimas. Seimos tradicijos

Priminimas. Seimos tradicijos portretas
Neapgalvotas, skubotas posakis ar ūmiai ištarta gerai neapmąstyta frazė yra mano silpnoji vieta, kurią vis gerinu, bet vis dar kartais nusprūstu. Bet kolegos, ypač iš Klaipėdos, galėtų paliudyti, kad šią savo silpną vietą sparčiai tobulinu – vis rečiau ir mažiau karštakošiškų pasisakymų ar frazių. Gal tame karščiavimesi yra priežasčių, kurias sukėlė priverstinė karinė SSRS kariuomenės šauktinio, paimto iš VU Istorijos fakulteto (didžiulis kontrastas studijuoti Rytų istoriją ne auditorijoje, o pro kulkosvaidžio taikiklį) tarnyba Afganistane. Lietuvoje tokio poveikio kol niekas kol kas rimtai netiria – Genocido tyrimo centras tik planuoja tai tirti“, - savo atsiprašyme sako N. Puteikis.

...

... portretas
Taigi kad Konstitucijoj (K) pasakyta AIŠKIAI: "Seimo narys už balsavimus ar kalbas Seime negali būti persekiojamas. Tačiau už asmens įžeidimą ar šmeižtą jis gali būti traukiamas atsakomybėn bendrąja tvarka" (K.62str.3d.) - byla NE dėl kalbų Seime, o dėl (kažkokio?) šmeižto, o tokiu atveju lieka galioti TIESIOGINĖ konstitucinė norma: "Tačiau už asmens įžeidimą ar šmeižtą jis gali būti traukiamas atsakomybėn bendrąja tvarka" - NEGI prokurorai jos nežino, kas čia per pareiškimai: "Prokuratūra prašo panaikinti N. Puteikio neliečiamybę, kad jis galėtų stoti prieš teismą dėl šmeižto privataus kaltinimo byloje" - žinom kad "Žmogaus asmuo neliečiamas" (K.21str.1d.), bet kai mums kas nori bylą iškelt, tai niekas nesikreipia į Seimą šio konstitucinio straipsnio veikimui sustabdyt. O juk: "Įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs" (K.29str.1d.) - KODĖL prokurorai šį konstitucinį straipsnį pamina?

Jurgis

Jurgis portretas
Dar vienas artistas.........intrigos ir pigūs triukai , o mokesčių mokėtojams vis prasčiau ir prasčiau .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių