Neapsisprendė, ar uždrausti valstybės įmonėms dalinti paramą

Seimas ketvirtadienį nesvarstys, ar nuo 2018 metų uždrausti valstybės ar savivaldybių įmonėms dalinti paramą.

Iki kito posėdžio projekto priėmimą atidėti paprašė „valstiečių“ frakcijos narys Povilas Urbšys – pasak jo, šiuo klausimu dar vyksta diskusijos.

„Turime labai neigiamą reakciją iš savivaldybių,“– BNS sakė parlamentaras.

Pasak jo, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlo nedrausti savivaldybių įmonėms teikti labdarą, o tai „daryti aiškiau ir skaidriau reglamentuojant“.

„Dabar bandoma įtvirtinti nuostatą, kad jeigu valstybinės ar savivaldybių įmonės remia įvairius renginius, tai yra neskaidru, bet kai savivaldybės su ištiesta ranka vaikščioja pas verslininkus ir prašo paramos, tai čia jau skaudru. Sutinkame, kad savivaldybės įmonės pačios neturėti nusistatyti tą tvarką (paramos teikimo – BNS), o pagal mūsų siūlymą, tai turi nustatyti savivaldybės taryba“, – BNS aiškino P. Urbšys.

Vyriausybės sprendimu valstybinės įmonės labdarai nuo kitų metų negalės skirti daugiau nei 3 proc. metinio grynojo pelno, arba iki 500 tūkst. eurų, o maksimali suma vienam prašytojui negalės būti didesnė kaip 300 tūkst. eurų. Nuostolingai dirbančios bendrovės, turinčios rezervų paramai, per metus tam galės išleisti iki 30 tūkst. eurų.

P. Urbšys sako, kad to pakankama ir nereikia drausti valstybės įmonėms teikti paramą.

Seimas ketvirtadienį planavo priimti Labdaros ir paramos įstatymo pakeitimo įstatymo pataisas – jei jos būtų priimtos, tokios įmonės galėtų skirti anksčiau pažadėtą paramą, tačiau tik iki 2018 metų pabaigos.

„Kategoriškai kertame kaip kirviu ir pabaigiame vieną kartą. Visų lobistų, kurie proteguoja savivaldybės įmones, pataisas atmetėme Audito komitete vienbalsiai,“ – BNS sakė komiteto narys Naglis Puteikis. 

Maždaug trys dešimtys valstybės įmonių iki šių metų teikė įvairią paramą viešosioms įstaigoms, mokykloms, sporto klubams. Dosniausiai finansinę paramą dalijo „Lietuvos geležinkeliai“: 2015 metais ji siekė per 1 mln. eurų, pernai – 850 tūkst. eurų. Pernai gruodį pasikeitus įmonės vadovybei, paramos skirstymas iš karto buvo sustabdytas, o šiemet atnaujintas pagal naujas taisykles.

Antra vieta dosniausių valstybės įmonių sąraše teko „Lietuvos energijai“ – pernai paramai  ji išdalijo beveik 620 tūkst. eurų, tačiau bendrovė vienintelė iš valstybės įmonių yra įkūrusi specialų paramos fondą, kurio taisyklės ir paramos gavėjai skelbiami viešai.

„Klaipėdos nafta“ pernai paramai skyrė 130 tūkst. eurų

Iš 48 valstybės įmonių 14 nurodė jokios paramos 2011-2016 metais neteikusios.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau kritikavo valstybės kontroliuojamų įmonių paramos skyrimą ir tvirtino, jog lėšos turėtų keliauti tik į biudžetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių