Advokatės kelionė sumaišė kortas balsuoti dėl K. Pūko apkaltos

Seimo seniūnų sueiga išėmė iš darbotvarkės klausimą dėl parlamentaro Kęstučio Pūko mandato panaikinimo.

„Nutarė nesvarstyti.  K. Pūko advokatė pranešė, kad išvyko į Argentiną, bilietą įsigijo gruodžio mėnesį. Dar sausio 9 dieną sakė, kad dalyvaus, nors žinojo, kad po dviejų dienų išskrenda“, – BNS penktadienį sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

K. Pūkas BNS sakė ketvirtadienį raštu informavęs Seimą, kad jo advokatė negali dalyvauti apkaltos procese.

Seimo narys neatsakė, kada sužinojo apie A. Ručienės išvyką.

„Aš advokatės reikalų nelabai žinau“, – tvirtino K. Pūkas.

Kad sausio 12-ąją numatomas balsavimas dėl jo mandato panaikinimo, buvo žinoma gruodį, prieš Kalėdas.

Seimas penktadienį planavo balsuoti dėl seksualiniu priekabiavimu apkaltinto parlamentaro K. Pūko mandato panaikinimo, kai Konstitucinis Teismas jį pripažino sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją. Įtariama, kad Seimo narys seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų.

Seimo specialioji komisija yra konstatavusi, kad K. Pūkas neetišku elgesiu diskreditavo valstybės ir Seimo autoritetą, nes bendraudamas su jo padėjėja dirbusia bei Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus darbo vietos siekiančiomis merginomis veiksmais, žodžiais, neverbaline kūno kalba pažemino kandidačių orumą, diskriminavo jas dėl socialinės padėties.

Prokuratūra K. Pūkui yra pateikusi įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo ir netinkamo ginklo laikymo. Dėl seksualinio priekabiavimo nukentėjusiaisiais pripažinti keturi asmenys.

K. Pūkas į parlamentą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą. Panaikinus jo mandatą, į parlamentą patekti pretenduotų buvusi parlamentarė Ona Valiukevičiūtė. Seime ji dirbo tris kadencijas nuo 2004 iki 2016 metų.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje yra įvykusios trys apkaltos: Seimas už pilietybės suteikimą finansiniam rėmėjui iš prezidento pareigų yra pašalinęs Rolandą Paksą, taip pat panaikinęs Seimo nario mandatus posėdžių nelankiusiems Linui Karaliui ir Neringai Venckienei.

Spręs, ar galima balsuoti be advokatės

Parlamentas balsavimu apsispręs, ar advokatės išvyką yra svarbi priežastis atidėti klausimą dėl parlamentaro K. Pūko mandato panaikinimo.

„Advokatė prieš dvi dienas pranešė, kad išvyko į Pietų Ameriką, jei Seimas pripažins, kad tai svarbi priežastis nesvarstyti, ir nesvarstysime, nes K. Pūkas turi tokią teisę, turėti advokatą“, – prieš plenarinį posėdį penktadienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Anot jo, jei Seimas apsispręs, kad klausimą dėl mandato panaikinimo galima svarstyti ir nedalyvaujant parlamentaro advokatei Aušrai Ručienei, „tęstų procedūrą toliau“.

Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė BNS patvirtino, kad nusprendus atidėti K. Pūko mandato klausimą, prie jo būtų grįžta jau pavasario sesijoje, kovo 13 dieną.

Per posėdį ji Seimo narius informavo, kad parlamentas, kaip ir suplanuota, vidurdienį oficialiai pradės svarstyti K. Pūko apkaltos klausimą ir tuomet bus sprendžiama, ar galima procedūrą tęsti nedalyvaujant parlamentaro advokatei.

Didžiausios parlamento Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis žurnalistams sakė, kad „valstiečiai“ laikysis pozicijos, jog mandato panaikinimo klausimas būtų sprendžiamas kovo 13 dieną. Anot R. Karbauskio, tuomet salėje bus daugiau parlamentarų, taip pat nenorima rizikuoti, kad advokato nedalyvavimas taptų pretekstu kvestionuoti patį procesą.

„Mes aptarėme, kad rizikuoti tuo, kad mūsų sprendimas būtų vėl nagrinėjamas Konstituciniame Teisme, tikriausiai neverta. Matyt, kad reikia atidėti. Tokia mūsų frakcijos nuomonė. Kaip tik tikimės, kad kovo 13 dieną bus grįžę tie, kurių šiandien nėra, nes keli žmonės yra komandiruotėse. Tai bus aiškiai daugiau Seimo narių, tas sprendimas turėtų būti lengviau priimtas“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat sakė kol kas negalintis vertinti, ar K. Pūkas bando vilkinti procesą. „Ar tai yra vilkinimas, ar ne, labai sunku teigti dabar. Kovo 13 diena, matyt, bus ta diena, kai bus padarytas tas sprendimas. Jeigu antrą sykį advokatė išvyks atostogauti, žinodama terminus, tada tikrai teigsime, kad tai yra vilkinimas“, – sakė R. Karbauskis.

Premjeras Saulius Skvernelis irgi sakė matantis „rizikas, kurios yra dėl galbūt galimų procesinių teisių neužtikrinimo nesant advokatui, ir gali būti prielaida procesą dar labiau užvilkinti kreipiantis į Konstitucinį Teismą, kad buvo pažeista teisė į gynybą“.

„Ko gero, visi Seimo nariai nuspręs klausimą atidėti kitam posėdžiui, kad dalyvautų advokatas“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis, kartu jis sakė matantis K. Pūko siekį vilkinti procesą.

„Aš asmeniškai įžvelgiu bandymą vilkinti procesą. Jeigu bus dar toks bandymas, tada bus galima konstatuoti, kad vilkinimas ir priimti sprendimą nedalyvaujant. Viską matome, kad tai grynai akivaizdus bandymas vilkinti procesą“, – sakė premjeras.

Panaikinti parlamentaro mandatui per apkaltą reikia ne mažiau kaip 85 Seimo narių balsų „už“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pavarotti

Pavarotti portretas
Kitąkart ji išsinarins koją ir vėl 140 asiliukų bliaus kad nieko negali

Suabejojau Lietuvos teisine sistema AS

Suabejojau Lietuvos teisine sistema AS portretas
O advokatai gali tyciotis is tautos?Jiem istatymai negalioja ar ju jiem nera?

geda

geda portretas
pasityciojimas is tautos bet tai jau iprasta ponia ruciene tokius tik gina
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių