Seimas ėmėsi siūlymo riboti antstolių ir notarų pelnus

  • Teksto dydis:

Parlamentarai pradėjo svarstyti siūlymą, kuris leistų riboti antstolių ir notarų pelnus.

Antradienį po pateikimo pritarta Vyriausybės teiktoms įstatymų pataisoms. Už jas balsavo 83 Seimo nariai, prieš buvo vienas, septyni susilaikė. Projektus toliau svarstys Seimo komitetai.

Teisingumo ministerija inicijavo pataisas, kad nebereikėtų notarų įkainių ir antstolių vykdymo išlaidų dydžių apskaičiavimo ir apmokėjimo tvarkos suderinti su Lietuvos notarų ir Lietuvos antstolių rūmais.

„Šiandien galiojanti nuostata dėl šių įkainių suderinimas su notarų ir antstolių bendruomenėmis įpareigoja valstybę nustatyti tokius įkainius, kurie yra priimtini notarams ir antstoliams“, – teigė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„Jis atriš mums rankas ir mes skaidriai, teisingai nustatysime sąžiningus tiek antstolių, tiek notarų įkainius“, – tikino jis.

Teisingumo ministrui liktų prievolė minėtus dydžius suderinti su finansų ministru.

Vyriausybė sako laukianti, kad Seimas pritartų jos pateiktoms pataisoms dėl antstolių vykdymo išlaidų, ir žada po to per dvi savaites nustatyti mažesnius antstolių atlyginimus ir vykdymo išlaidų dydžius.

„Visuomenė turi teisę žinoti notarų ir antstolių atlyginimų ir pajamų vidurkius. Galėtumėte paskelbti tokias lenteles, suskirstyti grupėmis – turtingi notarai, neturtingi notarai ir antstoliai. Manau, kad po tokio paskelbimo abiem rūmams praeis noras su jumis kariauti ir imti iš gyventojų nepagrįstai didelius pinigus“, – per Seimo posėdį sakė „valstiečių“ frakcijos narys Naglis Puteikis.

Socialdemokratų partijos frakcijai priklausanti Dovilė Šakalienė domėjosi, ar ketinama riboti antstolių vykdymo išlaidas.

„Kaip žinote, penki nedideli administraciniai veiksmeliai, kurių iš esmės savikaina yra iki dešimties eurų, šiandien sąskaitose, kurias man siunčia žmonės, matau ir 399, ir 1257 eurus, tikrai gąsdinančias sumas“, – sakė ji.

Teisingumo ministras garantavo, kad šis darbas yra tarp jo prioritetų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat registravo pataisas dėl antstolių atlyginimų, numatant, kad jis neviršytų 15 proc. nuo išieškotos sumos. Šalies vadovė taip pat siekia, kad antstolių algos turi būti skelbiamos viešai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Makas

Makas portretas
Antstolis perveda skolininko pinigus tik tada, kai pas ji ateini. Kai neateini, pinigu nera. Sunku suprasti ju darba...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių