A. Kubilienė: gydytojų ir gydytojų rezidentų atlyginimai didės

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė trečiadienį rengia apskritojo stalo diskusiją, kurios metu bus ieškoma teisinių galimybių spręsti jaunųjų gydytojų darbo užmokesčio ir socialinių garantijų problemas.

Seimo narės A. Kubilienės iniciatyva Seime surengta apskritojo stalo diskusija, kurioje pavyko susitarti dėl rezidentų darbo užmokesčio didinimo: ketinama pereiti prie „studento be stipendijos“ finansinio modelio, kai visos rezidento pajamos būtų draudžiamosios. Be to, nuspręsta kuo greičiau įgyvendinti žalos be kaltės modelį ir etapinių kompetencijų teisinį reglamentavimą.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A. Kubilienė tikina, kad ši diskusija - nuoseklaus darbo, prasidėjusio prieš keletą mėnesių, tąsa. 2017-ųjų pabaigoje Jaunųjų gydytojų asociacija atkreipė visuomenės dėmesį, kad pasigenda vizijos, kas ateityje laukia jaunųjų medikų.

„Matome akivaizdžių problemų, kurias būtina spręsti čia ir dabar. Kreipsiuosi į Vyriausybę ir prašysiu iki sausio pabaigos parengti planą, į kurį įeis teisės aktai, datos, finansiniai šaltiniai ir kitos reikalingos detalės dėl nuoseklaus gydytojų rezidentų darbo užmokesčio didinimo kartu užtikrinant, kad visos rezidentų pajamos būtų draudžiamosios, taip pat įdiegti gydytojų rezidentų etapinių kompetencijų ruošimo modelį, laipsniškai auginant jų kompetencijas ir plečiant atsakomybių ribas“, - sako A. Kubilienė.

Pasak Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės, gydytojų ir gydytojų rezidentų atlyginimai didės, ir tam yra ir bus išnaudojamos visos šiandien turimos galimybės. Nuo sausio gydytojų rezidentų algos didinamos 10 proc. Tam valstybės biudžete numatyta 1,4 mln. eurų. Nuo šio mėnesio jaunesniojo rezidento alga nuo 391,5 Eur kyla iki 463,75 Eur, o vyresniojo rezidento alga - nuo 495,9 Eur iki 530 Eur plius stipendija.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, ši Vyriausybė yra labai geranoriškai nusiteikusi ir toliau ieškos galimybių medikų bei rezidentų algoms didinti. Kita vertus, svarbu, kad šio sektoriaus darbuotojams algos keliamos po ilgo laiko tarpo, nes iki šiol dirbusios Vyriausybės to nedarė. Anot ministro, jau seniai kalbama, kad tiek rezidentų, tiek ir visų kitų gydytojų atlyginimai yra itin maži, tad neabejotinai jie turi didėti ir bus ieškoma dar daugiau finansinių galimybių, kaip tai padaryti. Pavyzdžiui, pernai sutaupyti ministerijos veiklos administravimo pinigai skirti gydytojų rezidentų atlyginimams didinti gruodžio mėnesį. Taip pat aktyviai ieškoma finansinių galimybių, kaip tai padaryti, panaudojant Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšas. A. Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo pernai per metus Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sutaupytos lėšos buvo skirtos gydytojų rezidentų algoms. Tam skirta beveik 100 tūkst. eurų, iš kurių vyresniesiems rezidentams bus išmokėtos vienkartinės išmokos, sieksiančios per 80 eurų. Toks sprendimas - SAM sutaupytas lėšas skirti vyresniųjų rezidentų algoms - priimtas pirmą kartą per visus SAM veiklos metus, nors tokių galimybių buvo visada.

Rengiamoje diskusijoje dalyvavo Prezidentūros, Vyriausybės atstovai, sveikatos apsaugos, finansų bei švietimo ir mokslo ministrai, Jaunųjų gydytojų asociacijos, Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Studentų atstovybės Rezidentų tarybos, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Rezidentų tarybos atstovai, Seimo nariai ir kiti. Akcentuota būtinybė ne tik ir toliau nuosekliai kelti gydytojų rezidentų atlyginimus, bet taip pat apdrausti visas jų gaunamas pajamas, kad motinystės atostogų, nedarbingumo ar kitais atvejais rezidentai jaustųsi saugūs.

Seime prie rezidentų atlyginimų didinimo klausimo bus sugrįžta pavasario sesijoje, nes turi būti numatyti labai aiškūs teisiniai įrankiai, kad jie augtų stabiliai.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuviškam verslui pats laikas nutarti, ką darom toliau. Tikrai, nesmerkime verslo, nes verslas mus išlaiko. Tačiau kainos ir algos išsilygina su Vakarais. Konkuruoti mažomis algomis tampa sunkiau. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

slaugytoja2

slaugytoja2 portretas
Taip patys ir dirbkite viska ir uz slaugytojas

Slaugytoja

Slaugytoja  portretas
O slaugytojų vėl ne??Tai patys ir dirbkite.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių