Seimas nesutiko iš Vyriausiosios rinkimų komisijos braukti partijų atstovų

  • Teksto dydis:

Seimas nesutinka iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) braukti partijų atstovų. Parlamente nebuvo pritarta tokioms liberalo Eugenijaus Gentvilo parengtoms pataisoms.

E. Gentvilas siūlė, kad į VRK savo atstovų neteiktų daugiamandatėje apygardoje į Seimą išrinktos partijos, taip pat būtų braukiama iki šiol nerealizuota prezidento teisė į komisiją siųsti du savo atstovus. Registruota pataisa numatė, kad komisiją sudarytų trys teisingumo ministro, trys Lietuvos teisininkų draugijos bei trys Teisėjų tarybos deleguoti kandidatai ir pirmininkas, skiriamas slaptu balsavimu Seime.

„Mes jau anksčiau kėlėme tą klausimą, buvome įregistravę, paskui pokalbyje tarp Seimo pirmininko ir šalies prezidentės paaiškėjo, kad yra ir prezidentės iniciatyva, kad VRK turėtų būti depolitizuota. Artėja VRK kadencijos pabaiga ir norėtųsi įtvirtinti naujus principus, kad pavasario sesijoje formuojant naują VRK būtų vadovaujamasi naujais principais. Taigi depolitizavimas“, – sakė pataisas pristatęs E. Gentvilas, tačiau kolegų neįtikino.

Už jo projektą balsavo 44, prieš 12, susilaikė 54 parlamentarai. Dauguma pasisakiusių prieš tvirtino, kad niekas taip gerai neužtikrina kontrolės kaip skirtingų partijų atstovų dalyvavimas.

„Kai dabar buvo skyrimas, tai partijos subalansuodavo tą politinį svorį Vyriausiojoje rinkimų komisijoje. Dabar gali taip pasitaikyti, kad ir viena organizacija, ir kita, kuri, kaip jūs sakote, politizuoja, paskirs kvalifikuotus žmones, bet jie bus vienos politinės pakraipos. Vyriausioji rinkimų komisija vienareikšmiškai turėtų tiktai vieną politinę kryptį, nebūtų jokio balanso, kaip dabar yra“, – sakė socialdemokratas Juozas Olekas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos -Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Zbignevas Jedinskis tvirtino kad „niekas taip nekontroliuoja kito komisijos nario, kaip konkuruojančios partijos kitas komisijos narys.“

„Jeigu jūs manote, kad problema ta, kad gali užvaldyti vienos partijos atstovai, gal einame priešingu keliu, priešinga kryptimi, kad praplėstume tą komisiją, kad kuo daugiau kitų partijų dalyvautų?“ – sakė lenkų atstovas.

Šiuo metu VRK dirba teisingumo ministro bei Teisininkų draugijos, taip pat politinių partijų, rinkimuose perkopusių 5 proc. barjerą, deleguoti atstovai.

Pastarąjį kartą Seimas 2013 metais pakeitė VRK  sudarymo tvarką – iki dviejų sumažino narių nuo teisingumo ministro bei teisininkų, tačiau du narius galėtų deleguoti prezidentas. Pagal šį principą komisija dar nebuvo sudaryta, ji turėtų būti performuojama po Seimo rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
ir gerai padare nes butu 1 kgb mafijos rankose tik kas ta pasiulyma incijavo tai pasakytu tik Zigmas bet /kazkur/ dingo???

Anonimas

Anonimas portretas
cha .... vadinasi VRK atiduodama y a lia teisininku mafijos rankas [ kaip taisykle ,tai isimtinai lyberastu gaujos atstovai], na tuomet aisku kas laimes visuomet rinkimus ir kokiu keliu keliaus lietuva y prazuty... butent VRK -neturi but nei vioeno teisininko ,policajaus ar saugumiecio...o tik visu partiju ir visuomeniniu organizaciju atstovai gali uztikrint kotrole .. tik tokiu atveju galima tiketis VRK kontoros objektyvumo , ir teisingumo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių