Seimas patvirtino naują žiniasklaidos savireguliacijos tvarką

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis keičiama žiniasklaidos etiką nagrinėjančios komisijos sudarymo tvarka.

Už naują tvarką balsavo 65 parlamentarai, vienas buvo prieš, šeši susilaikė. Dėl projekto nebalsavo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos.

Pagal priimtas pataisas, vertinti žurnalistų etiką turėtų Visuomenės informavimo etikos asociacija, kurią sudarytų tik žiniasklaidos organizacijų atstovai. Konservatoriai siekė, kad į asociaciją būtų įtraukti Vyskupų konferencijos, Žmogaus teisių centro, Lietuvos psichiatrų asociacijos atstovai.

Numatyta, kad nebeliks dabar veikiančios Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos. Ją pakeis Visuomenės informavimo etikos asociacija ir jos įsteigta Visuomenės informavimo etikos komisija.

Asociaciją steigti įpareigotos Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos  asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

Visuomenės informavimo etikos komisija bus kolegialus asociacijos sprendimus priimantis organas, į jį asociacijos nariai deleguotų po vieną savo atstovą trejų metų kadencijai. Komisija nagrinėtų profesinės etikos pažeidimus, asmenų skundus dėl viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklos, taip pat nagrinėtų viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų tarpusavio ginčus.

Pataisose taip pat numatyta, kad žurnalistų etikos inspektorių penkeriems metams skirs Seimas iš kandidatų, kuriuos pasiūlys organizacijos, vienijančios viešosios informacijos rengėjus, skleidėjus ir žurnalistus, ir kurios narių veiklai taikomos Etikos kodekso normos. Tas pats asmuo inspektoriumi negalės būti skiriamas daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Inspektoriumi galės būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir pareigoms atlikti būtiną kompetenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apsurdas

Apsurdas portretas
Taip išeina, kad pati žiniasklaida save reguliuos:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių