Seimas pritarė prezidentės veto dėl ligoninių pertvarkos

Seimas antradienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl gydymo įstaigų tinklo pertvarkos.

Seimas 117 balsų „už“ ir dviem parlamentarams susilaikius nusprendė, kad Seimo pavasario sesijos pabaigoje priimtas įstatymas būtų laikomas nepriimtu.

Šalies vadovė įstatymų paketą grąžino argumentuodama prieštaravimu Konstitucijai.

Ji pažymėjo remianti sveikatos sektoriaus reformą, tačiau kritikavo nuostatas, kurios valstybinėms sveikatos priežiūros įstaigoms numato pirmenybę sudarant sutartis su ligonių kasomis.

„Prezidentė palaiko gydymo įstaigų pertvarką kaip būtiną, nes dabartinis ligoninių tinklas yra neefektyvus, brangus ir negarantuoja geriausios kokybės paslaugų, tačiau net ir geriausių tikslų negali būti siekiama paminant konstitucinius principus“, – sakė prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

Pagal Seimo statutą, gavęs vetuotą įsakymą Seimas sprendžia, ar svarstyti grąžintą įstatymą iš naujo, ar laikyti įstatymą nepriimtu. Parlamentaras pritarė pastarajam variantui.

Prezidentės vetuotos pataisos numatė, kad stacionaro paslaugas teikiančios privačios gydymo įstaigos sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis būtų galėjusios sudaryti tik tokiu atveju, jeigu tų paslaugų nesugebėtų užtikrinti valstybinės ligoninės.

Prezidentės poziciją pristačiusi R. Svetikaitė pabrėžė, kad sveikatos draudimo įmokas į PSDF moka žmogus, ir valstybė negali nurodinėti, kur jis turi gauti sveikatos priežiūros paslaugas – valstybinėje ar privačioje gydymo įstaigoje.

„Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad sveikatos priežiūros paslaugos, finansuojamos PSDF lėšomis, gali būti teikiamos tiek valstybės ir savivaldybių įstaigų, tiek privačių įstaigų“, – sakė patarėja.

„PSDF įmokas kiekvienas žmogus moka pats, tai yra žmogaus pinigai, ir valstybė neturi teisės jų nusavinti ir nurodyti žmogui, kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje jis turi gauti paslaugas, apmokamas iš PSDF lėšų. Konstitucija garantuoja paciento teisę pasirinkti sveikatos priežiūros įstaigą, ar ji būtų valstybinė, ar privati“, – kalbėjo R. Svetikaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių