Seimas spręs, ar leisti gauti keleivių skrydžių duomenis ir žvalgybai

Krašto apsaugos ministras Seimo narys Arvydas Anušauskas antradienį ketina pateikti Seimui  Transporto veiklos pagrindų įstatymo pakeitimo projektą, kuris leistų ir žvalgybos pareigūnams  realiuoju laiku gauti keleivių skrydžių duomenis.

A. Anušauskas siūlo sudaryti galimybes Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) realiuoju laiku gauti keleivių skrydžio (PNR) duomenis, reikalingus tiriant sunkius ir labai sunkius nusikaltimus pagal Kriminalinės žvalgybos įstatyme nustatytą AOTD kompetenciją.

AOTD, vadovaudamasis Žvalgybos įstatymu, renka informaciją apie rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes, pateikia ją nacionalinį saugumą užtikrinančioms institucijoms ir šalina šiuos rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes.

Pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą, AOTD gali atlikti kriminalinės žvalgybos tyrimą, kai gauna duomenų apie sunkius ir labai sunkius Baudžiamojo kodekso straipsniuose  (valstybės perversmas, padėjimas kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką, šnipinėjimas, antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimas ir veikla) numatytus nusikaltimus arba apie jas rengiantį, darantį ar padariusį asmenį.

Pagal galiojantį Transporto veiklos pagrindų įstatymą įgaliotas padalinys, kuriam priklauso policijos pareigūnai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Muitinės departamento ir Valstybės saugumo departamento deleguoti pareigūnai, PNR duomenis kitoms institucijoms (tarp jų ir AOTD) teikia pagrįsto prašymo pagrindu tik konkrečiais teroristinių nusikaltimų ar labai sunkių ir sunkių nusikaltimų prevencijos, nustatymo, tyrimo ar patraukimo baudžiamojon atsakomybėn tikslais ir tik atskirai įvertinęs kiekvieną konkretų atvejį.

PNR duomenų teikimo kompetentingoms institucijos tvarką nustato Bilietų užsakymo ir išvykimo kontrolės, keleivių skrydžio duomenų teikimo ir naudojimo taisyklės, patvirtintos Vyriausybės 2017 m. gruodžio 20 d. nutarimu „Dėl Bilietų užsakymo ir išvykimo kontrolės, keleivių skrydžio duomenų teikimo ir naudojimo taisyklių patvirtinimo“.

Prašomi PNR duomenys, nurodyti pagrįstame prašyme, pateikiami ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo įgalioto padalinio priimto sprendimo – teikti prašomus duomenis – priėmimo.

Pasak A. Anušausko, realiuoju laiku negaunant išankstinių elektroninių duomenų apie keleivių vežimą, nesudaromos sąlygos laiku atskleisti veikas, keliančias grėsmę valstybės saugumui, suverenitetui, teritorijos neliečiamybei ir vientisumui, konstitucinei santvarkai.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų  liepos 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių